Hoja,woskownica(hoja) - uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
selmun
100p
100p
Od: 23 lut 2008, o 13:04

Post »

No i pączek spadł. :evil: Są 2 małe następne.
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje maleństwo też postanowiło zakwitnąć. I to na całego. Dziś naliczyłam 25 kwiatów.
Obrazek

A to moje nowe, czyli australis. Miesiąc temu dostałam nieukorzenioną gałązkę z dwoma listkami. Jak tak dalej będzie rosnąć to gdzie ja się podzieję?

Obrazek
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Super :P ale będziesz miała zapach :P
Moja jeszcze nie kwitła :arrow: kupiłam ją zimą i jest jeszcze mała , ale już wypuszcza pędy to dobry znak :P
Moja linearis też zrzuciła pąki :cry: Bella też częściowo zrzuciła , ale niektóre są coraz większe :P
Moje linki
KATARZYNA
izaka
50p
50p
Od: 9 mar 2008, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja " obrażona" hoja już się nie gniewa. Wypuściła masę nowych pędów przez co zrobiła się bardzo gęsta, a teraz zaczynają pojawiać się pąki kwiatowe. A pomyśleć, że trzy miesiące temu myślałam, że jej nie uratuję. :P
Izabela
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14

Post »

Mam 3 . Przez kilka lat siedziały w segmencie. Kiedy robiłam przemeblowanie to powiesiłam je w korzytarzu, na bocznych ścianach, przy oknie. Wygląda na to , że jedna z nich bardzo się ucieszyła przeprowadzki i wypuściła jeden kwiatuszek. Cudo. Nie do wiary ile radości mi przysporzyła :D
selmun
100p
100p

Post »

A moja "rozdwojona" odnóżka belli ma spory pąk, ale on się bardzo powoli rozwija. Boję się o niego, nie dotykam, pilnuje, żeby nie było sucho i czekam. Jak długo się rozwija? Na drugim pędzie jest maleńki pąk.

Zdjęcia nie zrobię, bo jak robię zdjęcia pąków, to odpadają. To chyba prawda, ze aparat wysysa dusze... 8)
Jak coś rozkwitnie, to pokażę.
Wykryłam też nowy młody pąk na australis, linearis i sadzonce shepardii i dwa razy dzienne się w nie wpatruję :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

selmun -bardzo się cieszę ,że Ci rośnie i nawet ma kwiatka :shock: a to moja bella ,którą mam dzięki uprzejmości Kasi (Figa) :wink:

Obrazek Obrazek
selmun
100p
100p

Multiflora

Post »

A to moja nowa multiflora. Przetrwała 12 dni strajku - zżółkły jej tylko dolne 4 liście... I cały czas kwitnie. ;:154
W związku z tym zaczynam się zastanawiać, czy ona naprawdę potrzebuje więcej wody niż inne hoje??

Obrazek
selmun
100p
100p

Post »

Figa, za to Twoja nie będzie miała traumy 2 tygodni w pudle w upale...
Trzeba przyznać, że zapakowana była super-bezpiecznie i ziemia w doniczce dziś nadal jest wilgotna.
selmun
100p
100p

Post »

No i bella rozkwitła:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Widać ,że dobrze o nią dbasz :wink: Fajny ma zapach taki waniliowy no i niezbyt intensywny ,w przeciwieństwie do carnosy nie potrzeba jej wynosić wieczorem z pokoju ,żeby zasnąć :roll: :lol:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Pięknie kwitnie bella :D Zapach carnosy zupełnie mi nie przeszkadza, wystarczy leciutko uchylić okno na noc - bo chyba wtedy mmocniej pachnie :P
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
selmun
100p
100p

Post »

Jak jest tylko jeden kwiatek na belli, to prawie nie czuć...
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Ja miałam dwa kwiatki i też nie było czuć :cry: ale i tak się cieszę że mi zakwitła :P
Właśnie dostałam wiadomość że moja multiflorka została wysłana :P :arrow: teraz tylko muszę trzymać kciuki żeby szybko i bezpiecznie do mnie dotarła :roll:
Moje linki
KATARZYNA
selmun
100p
100p

Post »

wieczorem z bliska jednak czuć. Jak pierwszy przekwitnie, to może będzie następny - są pączki. :lol:

W sypialni nie trzymam roślin, a w innych pomieszczeniach zapachy kwiatów pożądane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”