Ewuniu z tym porządkiem nie jest tak cacy, na zdjęciach tak wygląda a w rzeczywistości różnie bywa. Co do słoneczka przydałoby się teraz, żeby trochę zaświeciło, u nas jest ciągle ponuro.
Zeniu może moje skromne rady co do Rh i azalii komuś pomogą. Wspominasz o zakupionych azaliach, że są z mączniakiem, ten rok był wyjątkowo niekorzystny dla tych krzewów, moje niektóre też były zagrzybione, opryskiwałam i trochę choróbsko przyhamowało, mam nadzieję tak jak ty, że zima to wymrozi.
Jadziu jeszcze potrwa zanim zakwitną Rh i azalie, na razie mamy szaro i buro. Wspominasz o opuchlakach, przyznaję, że tych szkodników nie znam, wyczytałam w necie, że żerują wiosną i latem. Tui w pierwszych latach nie przycinam wcale, staram się sadzić wolnorosnące, te, które widać na zdjęciu mają ponad 10 lat, przycinam je dwa razy w roku zwykle wiosną i latem w lipcu. Sąsiadka ma żywopłot z tui szybko zagęszczających się, one też bardzo szybko rosną i trzeba je kilka razy w ciągu roku przycinać. Chyba będziesz musiała zastanowić się, które posadzić. Miłego wieczoru.
Jacku dziękuję

, żeby mieć mniej do grabienia położyłam folię bo ten odcinek żywopłotu ma 25 m.
Gosiu nie dziwię się, że zaczynają podobać ci się azalie wielkokwiatowe, to są rzeczywiści bardzo ładne krzewy i do tego ładnie pachną, na pewno znajdziesz miejsce na twoim wielkim trawniku. Zastanawiam się dlaczego na trawniku rośnie ziele, przecież gdy kosiarką kosisz trawę to i ziele powinno być skoszone a wtedy zwykle ginie. Może wiosną trawnik powinien być dobrze zwertykulowany a puste miejsca obsiane trawą. Moje trawniki mają od 10 do 20 lat ale takich problemów nie miałam.
Na forum czytałam, że niektórzy zastanawiają się jak zamaskować miejsce gdzie znajduje się kompostownik, też miałam z tym problem żeby ten "piękny obiekt" schować i postanowiłam go obsadzić krzewami.
Kilka lat temu przed kompostownikiem zrobiłam rabatę, obsadziłam też dookoła krzewami
tak wygląda obecnie
i z oddali