Skrzydełka w miodzie
Indyk z solanki i Soczysta kaczka
Pączki z serkiem
Ryba po turecku, Nalewka z aronii, Likier Kawowy
Porterówka
Adwokat
Autorska wersja karpatki
Pasta tuńczykowa, Bajaderki
Bajaderka
Bardzo szybka szarlotka z jabłkami
Różane Chipsy Z Ziemniaków
Ulubione żeberka mojego M
CIASTO Z TRUSKAWKAMI,SZYBKIE, ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MASĄ KRÓWKOWĄ
Placek maślankowy
Tosty z pieczarkami
Karkówka z ziemniaczkami
Krem do karpatki, Krem z gotowych budyni
Pseudo-chińszczyzna 'a Kasia
Drożdżówka, Kulki Rafaello
Drożdżowy topielec
Ryba z marynowanymi pieczarkami
KURCZAK PO PAPIESKU
Chrupiące gofry
Śledzie rodzynkowe
Śledzie z wódką
Polska sake, czyli wino z ryżu
Kurczak na ostro
Jabłecznik cynamonowy bez tłuszczu
"Pierniki Norymberskie"
Piernik bez miodu
Piernik Cioci
Pierniczki
Śledzie z ogórkiem
Ciasto lane
Śledzie po pierzynką
Inne śledzie pod pierzynką
Keks
Puszek na podwieczorek
Keks 2
Babka cytrynowa
Krem do ciast- baza
Krem milky way
Cytrynówka Tereski
Śledzie z miodem i rodzynkami
sałatka morska
sałatka fasolowa
Sałatka ryżowa
Sałatka Gyros
Pasta z tuńczykiem
Sałatka do wszystkiego
Surówka z marchewki z chrzanem
Sałatka z porem
Dwie sałatki
Buraczki z czosnkiem
Ptasie mleczko
Kokosowy czar
Mufiny
Krem czekoladowy
Ciasto z Advocatem
Udka ala KFC
Chili con carne
Krokiety z pieczarkami
Sałatka z Avocado
Ciasteczka owsiane
Zwyczajne leniuchy
Sernik z brzoskwiniami
Pampuchy- parowanki
Racuchy z ryżem
Farsz do ruskich pierogów
farsz do pierożków ze szpinaku i pieczarek
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Sałatka szczypiorkowa
A'la mizeria z jajkiem
Sałatka kalafiorowa w wielu wersjach
"Spód" do pizzy
Syrop z mniszka
Syrop sosnowy 1
Syrop sosnowy 2
Sałatka z makrelą
Pasta z makreli na kanapki
Tort czekoladowy
Sernik na zimno
Ketchup z cukinii
Nalewka z owoców świdośliwy
ogórki z pieprzem
Pasta paprykowa
Szybkie lody
Polenta, podsmażana z serem gorgonzola, szynką parmeńską, pomidorami i bazylią.
Karkówka pod pierzynką
Miętówka
Sernik czekoladowy
Zapiekanka resztkowa
Marynowane papryczki
Torcik z kremem karmelowym.
Sałatka ziemniaczana
Lody miodowe
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM
rolada z boczku
Syrop lipowy
Ciasteczka na smalcu
Ciastka ze skwarkami
"Mięsko" na kanapki
Konserwy w słoikach
Sałatka ze śledziem
Amerykanki
Tort lodowy
Piernik
Krem z kaszy manny
Japoniec - makowiec
Sos cygański
Sos cygański do słoików
polędwica wieprzowa zapiekana w kruszonce
tort bananowy
Lody z awokado
Ciasteczka twarogowe
Kruche rogaliki
Kremówka pod kokosem
Oponki serowe
Farsz do krokietów
Szrek
Bułeczki serowe
Ciasteczka maślano - orzechowe
Buraczek
3-bit
Kremówka bez pieczenia
Ciasteczka babuni
pasztet "słoikowy"
Mielonka słoikowa
Pieczeń rzymska
Roladki z polędwiczki
Śledzie buraczkowe
Śledzie selerowe
Ciasteczka z białek
Pasztet (przepis podstawowy)
Sos tzatziki
Sos tatarski
Sos chrzanowy
Jamajka
Cytrynowiec
Czekoladowy duet
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane 2
Pianka truskawkowo - jagodowa
Konfitura cukiniowo - ananasowa
Dżem z dyni z pomarańczą
Rolada szpinakowa z łososiem, Ambasador,
Naleśniki zapiekane, Szarlotka sypana, Kurczak w cieście francuskim
Ciasto ananasowe z pianką
Jagodowe na kruchym
Babka Gotowana 1, Babka gotowana 2
Ciasteczka owsiane z żurawiną
MELBA, SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH, BANANOWY PIEGUSEK, KREM SEROWY
KACZKA Z JABŁKAMI, KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI OWOCAMI,
Wędlina wieprzowo - drobiowa
MARYSIEŃKA ORZECHOWA
Indyk z chrupiącą skórką, Gęś duszona w kapuście, Gęś faszerowana kaszą gryczaną, Faszerowana indyczka, Gęś pomarańczowa
Kochani obiecałam, że otworzę wątek kulinarny, w którym postaram się podzielić moimi wypróbowanymi przepisami na różne potrawy. Wszystko co tutaj się znajdzie to będą przepisy wypróbowane przeze mnie wielokrotnie, niektóre zmodyfikowane, ponieważ nie lubię skomplikowanych, dlatego staram się aby było łatwo i szybko. Aby nie było tylko teoretycznie to będę wstawiała zdjęcia gotowców.
Zapraszam wszystkich do wypróbowywania przepisów, jak również do dzielenia się tym co najlepsze.
Obiecałam Celince przepis na kwas buraczany, więc najpierw ten kwas.
Kwas buraczany
1 kg buraków
2 l przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
kromka razowego chleba
2 łyżki soli kamiennej
Duży słój lub jeszcze lepiej "kamionka"
Buraki obrać, pokroić na plastry, wrzucić do słoja lub kamionki. Czosnek obrać, wrzucić do buraków, dodać chleb.Sól rozpuścić w letniej wodzie zalać buraki, docisnąć talerzykiem. Odstawić w kuchni do ukiszenia. Dokładnie po tygodniu mamy gotowy kwas , należy go przecedzić, pyszny i zdrowy do picia lub do barszczyku na wigilię.
Tak wygląda po odcedzeniu po 7 dniach od nastawienia. Kolor jest przepiękny, a smak jeszcze lepszy.
Mój wigilijny, postny barszczyk to wywar warzywny z dodatkiem kwaśnych jabłek, suszonych grzybów i oczywiście kwas buraczany.

Marny ze mnie nauczyciel, więc jeśli jest coś niezrozumiałego to proszę pytać.
Teraz może coś dla łasuchów.
Pianka z galaretką
0,5 l śmietanki 30%
2 kolorowe galaretki
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru
Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu (każdą osobno) wylać do pojemnika np po lodach, odstawić do zastygnięcia. Żelatynę namoczyć, rozpuścić, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać chłodną żelatynę i na koniec pokrojoną w kostkę galaretkę. Wszystko delikatnie wymieszać i rozłożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną, ale najczęściej nie ma na to czasu, bo znika w mgnieniu oka.

Mam nadzieję, że trochę was zachęciłam do zaglądania . Obiecuję, że sukcesywnie będę dodawała przepisy, proszę też o sugestie.
