Pigwowiec - wymagania,pielęgnacja,cięcie,przesadzanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pigwowiec - pielęgnacja
W gruncie powinien sobie poradzić, nawet zeszłoroczne mrozy nie spustoszyły moich młodych sadzonek.
Przezimowały sobie spokojnie choć śnieżna "kołderka " była cieniutka.
Natomiast z balkonowym może być różnie, jak będzie duży mróz mogą korzenie w doniczce przemarznąć - ja bym go jeszcze wsadził do gruntu i okrył.
Przezimowały sobie spokojnie choć śnieżna "kołderka " była cieniutka.
Natomiast z balkonowym może być różnie, jak będzie duży mróz mogą korzenie w doniczce przemarznąć - ja bym go jeszcze wsadził do gruntu i okrył.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Zgadzam się. Jeśli roślina ma rosnąć w donicy to zadołuj wraz z donicą, wiosną wykopiesz. Sama tak zimowałam iglaki, których nie zdążylam posadzić ...
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Moge ten z balkonu pigwowiec wstawić do domu i niech tam przezimuje czy nie bardzo .
- Lorrie
- Kontakt:
W domu będzie rosnąć, gałązki mu się powyciągają. Na wiosnę będzie osłabiony. Wydaje mi się, że ta roślina powinna przejść okres zimowego spoczynku.
-
- 200p
To lepiej wsadzić do ziemi tak , a może jakoś okryć ja na balkonie.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
To zależy jaka zima będzie, a tego ostatnio to nawet najstarsi górale nie są w stanie przewidzieć
Trzeba by improwizować na bieżąco

Trzeba by improwizować na bieżąco

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 200p
Może lepiej pojade na działke posadze z donica, a na wiosne posadze juz na stałe sadzić obok tamtego pigwowca czy troche dalej ?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona C.japonica (C. maulei) oraz C. x superba już wysiane. W poniedziałek wysieję C. cathayensis. Ciekawe co z nich wyrośnie, bo wyczytałem, że pigwowiec katajski może rosnąć jako krzew ale także jako małe drzewko.
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Może gdzieś przeoczyłem wpis ale mam pytanie czy pigwowiec i pigwa ,to jest to SAMO.Według opisu ,to raczej nie.Bo ,jedno rośnie niby wysoko 3m ,a inna roślinka ,to krzaczek.No i z czego są lepsze owoce ,bo też mi odpisano ,że smakują i wyglądają inaczej.A chciałbym kupić ,bo są miododajne.Tylko czy pigwowiec ,czy pigwa?
- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Zdecydowanie to nie to samo. Pigwowiec to krzew - rozłożysty - zdjęcia są powyżej. Pigwa to duże drzewo - może być na jednym pniu, może też przypominać swoim układem leszczynę (mniej więcej - ma grubsze i twardsze gałęzie)
-
- 200p
Chyba wybiorę pigwowiec ,bo ponoć ma lepsze smakowo owoce .Może mniej kwiatów dla pszczółek,ale owoce na przetwory ważniejsze. 

- Lorrie
- Kontakt:
Nie ma pszczółek, nie ma owoców ...
-
- 200p
Zakupiłem 14 szt pigwowca na allegro. Czytałem trochę jak sadzić ,ale odpowiedzi się różnią.Ja myślę ,o utworzeniu żywopłotu ,ale nie musi być za gesty.Oby roślinka mogła na max.rosnąć ,cała w swojej okazałości.Zalecają sadzenie wzdłuż płotu co 1m ,a następny opis ,to roślina rozrasta się na szer.2m
A również propozycja posadzenia co 0.5?Więc jak to będzie wyglądał?Proszę o kilka porad. 
P.s .Mam staw ,gdzie niestety bobry sieją spustoszenie.Chciałem również i tam posadzić kilkanaście pigwowców.Czy może być dla tych zwierzątek łakomym kaskiem?Bo niby iglastych drzewek nie jedzą bobry ,a w tym roku straciłem 3 świerczki

P.s .Mam staw ,gdzie niestety bobry sieją spustoszenie.Chciałem również i tam posadzić kilkanaście pigwowców.Czy może być dla tych zwierzątek łakomym kaskiem?Bo niby iglastych drzewek nie jedzą bobry ,a w tym roku straciłem 3 świerczki

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Wiesz co powiem ci tak - ja mam jednego na dzialce i ma nawet ze 3 metry srednicy - nie jest przycinany, miał w tym roku 1 owoc - ale dorodny
droga do mojej działki jest obsadzona przez miejską firme ogrodniczą pigwowcem - krzaczki rosną może nawet co 35-45 cm są ostro ciete - mają 30 cm szerokości, ok 60 cm wysokości - kwitły do mrozów i mają pełno owoców, ale nie zrywam, obok targowisko, psy i nie tylko. Sama pytałam na forum czy ciąć, czy nie, jak sadzić - każdy uważał, że nie ciąć - ja się zastanawiam. Sam zadecyduj.

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli oczekujesz poważnej odpowiedzi to powinieneś podać, jeżeli nie nazwę odmianową to przynajmniej jaki gatunek pigwowca zakupiłeś. Niektóre pigwowce to niziuteńkie małe krzaczki o wys. 30-50cm ale są też i takie, które dorastają do 2,5-3m wysokości i o podobnej jak wysokość szerokości.