Wykop krzew i sprawdź korzenie czy żyją czy to martwa materia.
Nikt nie powie Ci w ciemno czy one wybiją ... może pokaż nam zdjęcie.
U mnie zauważyłem coś podobnego na budleji, jedyne co znalazłem tam to skorek(?) Podobno żywią się liścmi ale żeby aż tak podziurawić mi liscie budleji? sam nie wiemNalewka pisze:A moją drzewiastą coś żreTzn. liście mają jakieś wyżarte esy floresy, jakby żyletką na wylot wycięte
![]()
To mi brzmi jak niedobór jakichś składników. Możliwości jest kilka żelazo, azot, magnez. W pierwszym przypadku takie zjawisko obejmuje młode liście w dwóch pozostałych starsze. Tutaj podane są objawy i zalecenia:KaRo pisze: Te chorujące są tymi które od 3 lat usiłuje przemalować na niebiesko dodając gotowego nawozu koloryzującego.
Jednak w ciągu tych lat nic złego się z krzewami nie działo.
Teraz zaczęło się od tego ,żepołowa krzewów ,w jednej donicy i w drugiej tak było ,połowa krzewu,zaczęła mieć bardzo,bardzo jasne liście z ciemniejszymi jedynie nerwami .
Zależy co rozumieć pod pojęciem "razem" w jednym dołku to dość ryzykowne ;) ale kto wie! jednak w przyzwoitym odstępie oczywiście, że można. Ja sadziłem dość blisko, za blisko siebie wydaje mi się, że jakieś minimum 1,2 m powinno wystarczyć (choć to zalezy od odmiany).azeta5 pisze:nie wiem nic o uprawie hortensji i mam pytanie: czy można posadzić razem różnokolorowe hortensje?