Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak mszyca to oprysk np. Mospilan 20 SP i po problemie. Ale to chemia. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tadeusz48 pisze:Jeżeli zbierają się krople na folii u góry, to po otwarciu tunelu w wyniku przewiewu i drgania folii , krople nagrzane przez folię słońcem, spadają na liście i mogą je parzyć. Uszkodzenia liści mają ciemne plamy, tak jakby przypalone papierosem. Na obecnym etapie rozwoju roślin , wydaje mi się że jest to sensowne wytłumaczenie. ...
Bym raczej Twoją koncepcję wykluczył. Ja tunel zamykam na noc około 18,30. Rano gdy go otwieram 8,00 - 9,00 temperatura w tunelu jest ok. 30 stopni i u góry folii są krople wody które spadają na liście pomidorów. A jak moje pomidory wyglądają zobacz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=176
Oprócz tych plam marck liście są jasno zielone - brak składników pokarmowych. Ja bym zastosował oprysk saletrą wapniowo - magnezową (chemia :lol: ) i zerwał chore liście.
Przeglądałeś ten link http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... &t=choroby Są tu zdjęcia i opisy chorób - porównaj.
marck pisze:... Mam pytanie, prysnąłem je mlekiem raz w zeszłym tygodniu (są już owoce) ...
Na oprysk mlekiem jeszcze za wcześnie. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=254 Mleko nie zwalcza chorób tylko im zapobiega.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
slaw007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2008, o 23:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich.

W tym roku pierwszy raz uprawiam pomidory pod folią.
Mam pytanie o podlewanie pomidorów.
Jak często i ile wody należy lać pod krzak w uprawie pomidora pod folią?
Wokół sadzonek mam zrobione misy z ziemi, by woda nie uciekała.

Aha...

Kiedy zamykać tunel foliowy na noc?
Erazm piszesz, że zamykasz teraz około 18:30, a czy w chłodniejsze dni zamykasz wcześniej?
Jaka ma być temperatura przy zamknięciu?

Pozdrawiam

Sławek
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Tutaj zgodzę się z Erazmem. U mnie jest tak samo, że krople spadają na pomidory, gdyż zamykam jeszcze szklarnię na noc (ze względu na paprykę) i pomidory są ładne bez plam czy czegokolwiek innego. A dodam, że jest to strona południowa gdzie słońce jest niemal non stop i już z rana temperatura szybko rośnie do 30 stopni wzwyż. Muszę tylko sporo podlewać bo pomimo maxymalnego wietrzenia wczoraj w szklarni było 44 stopnie.

A ja mam pytanie z innej beczki. Bo nie wiem czy to tak ma być, bo to mój pierwszy rok z pomidorami i nie wiem jak się zachowują kwiaty zmoczone w betoksonie. Bo one po zmoczeniu następnego dnia tak jakby lekko przywiędły i składają się do środka a tamte inne rozkładają sie na zewnątrz. Czy tak to ma wyglądać?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidory podlewam raz w tygodniu po ok. 2 - 3 litry wody pod krzak. Podlewam systemem kropelkowym. W Twoim wypadku (podlewanie z konewki) musisz to robić bardzo rano lub wieczorem gdy nie ma słońca. Nie możesz moczyć liści - zagrożenie chorobami grzybowymi.
Co do zamykania - 18,30 bo wtedy jadę do domu z działki. Ty możesz zamykać później 20,00 - 22,00. Robi się coraz cieplej więc można tylko tunel lekko przymykać na noc.
Cyt. "...kwiaty zmoczone w betoksonie..." - moczymy tylko kwiaty w pełni rozwinięte. Czy tak się zachowują? Nie zwróciłem uwagi. Uważam, że na razie wystarczy potrząsanie krzewem. Potrząsanie nie zdaje egzaminu gdy temperatura w tunelu jest powyżej 30 stopni. Potrząsać można rano lub wieczorem.
Cyt. "...Bo one po zmoczeniu następnego dnia tak jakby lekko przywiędły i składają się do środka a tamte inne rozkładają się na zewnątrz..." - a nie robisz za mocnego stężenia?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

Moczę tylko w pełni rozwinięte kwiaty i w proporcjach jak na opakowaniu. Jeśli pomidor przy zawiązywaniu się owoców gubi przez zwiędnięcie i odpadnięcie tych płatków kwiatowych wywiniętych na zewnątrz to by znaczyło, że wszystko jest ok. Podejrzewam, że przekonam się przez obserwację za jakiś czas jak to wygląda. Jeśli zawiąże się na tym obserwowanym kwiatku owoc, lub też nie (wtedy znajdę inny kwiatek na obiekt moich obserwacji) to już będę wiedziała jak to się wszystko odbywa. I będę wiedziała czy coś jest nie tak. Ale jeśli jest ktoś kto wie jak zachowuje się kwiatek od rozkwitnięcia do wyrośnięcia w tym miejscu owocku to byłabym wdzięczna za podzielenie się tym ze mną.

Ja podlewam codziennie wieczorem jak temperatura spadnie tak ok. litr do dwóch na krzaczek i robię to konewką bo nie mam niestety żadnego systemu nawadniania w szklarni. Może za rok coś się zrobi.

Pozdrawiam Beata
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mommy_b pisze:...Jeśli pomidor przy zawiązywaniu się owoców gubi przez zwiędnięcie i odpadnięcie tych płatków kwiatowych wywiniętych na zewnątrz to by znaczyło, że wszystko jest ok. ...
Tak gubi płatki kwiatowe które "przysychają" i odpadają.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

No to już nie muszę się martwić, znalazłam przyczynę takiego wyglądu kwiatów.

Pozdrawiam Beata
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marck pisze:...Witam, na stronie www.piorin.gov.pl nie ma że jest już u mnie (mazowieckie, pow. pruszkowski) zaraza ziemniaka ...
W powiecie pruszkowskim nie ma wcale i nie będzie informacji o pomidorach. Poszukaj w okolicznych powiatach lub sprawdzaj tu http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=LOSK
Pozdrawiam Andrzej.
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

oto moje zdjęcia pomidorów Obrazek
Lukasz uki94
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

no no no !!! Lukasz !!! podziwiam! bardzo ciemnozielone masz te liście, nie za dużo nawozu?
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p

Post »

No i nie mam się czym martwić, kwiatkom nic nie jest bo zawiązują się owocki. :
DD
uki94
200p
200p

Post »

Na moich pomidorach najmłodzsze liście się zwijają dlaczego?
Lukasz uki94
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

uki94 pisze:Na moich pomidorach najmłodzsze liście się zwijają dlaczego?
Prawdopodobnie na skutek dużej temperatury w dzień,lecz jeszcze małej w nocy, dla pewności dokładnie obejrzyj spód zwijającego się liścia ( za mszycą). U mnie jest to samo, sprawdzałem dzisiaj dokładnie spód liścia lecz niczego podejrzanego nie dojrzałem.Tadeusz.
------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do mojego ogrodu "Ranczo Nokły-Tadeusz48"
uki94
200p
200p

Post »

patrzyłem za mszycą już dsisiaj rano i nic nie widać może to od tego uchylonego okienka
Lukasz uki94
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”