Siedlisko z sosnami cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Siedlisko z sosnami cz.3

Post »

Piękna jest ta obsypana pączkami kwitnąca chińska róża (Hibiskus) !!! i kolor dość rzadki chyba ?

Spodobały mi się także zdjęcia zagospodarowywanej stopniowo rabatki. Można by prawie sparafrazować braci Golców i: "Przedtem było tam śmietnisko , ale będzie San Francisco (...)" :) Najbardziej podoba mi się to:
Sosenki4 pisze:Obrazek
Ja bym zostawiła dokładnie w tej wersji ( zwłaszcza ,że takie namalowane kwiatki będą kolorowe przez cały rok :;230 ).

A poważnie - czekam na zdjęcia tego fragmentu ogrodu już następnej wiosny - znając Ciebie na pewno powstanie tu śliczny zakątek.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Sosenki ? No właśnie sęk w tym, że każdy ma inne gusta, preferencje i smaki. Truskawek naprawdę nie cierpię w żadnej postaci ? ani samych, ani z cukrem i śmietaną, ani w jogurcie... Odstręcza mnie ich smak... Za to na przykład uwielbiam wiele rzeczy, na myśl o których moja matka robi taką minę, jakby miała zaraz zwymiotować (i nie jest to bynajmniej udawane) ? chociażby małże, krewetki czy kałamarnice... ;-) Co do zaopatrzenia sklepów za komuny ? tam, gdzie mieszkali górnicy, zaopatrzenie bywało częstokroć lepsze. Pamiętam, że często z rodzicami jeździliśmy pociągiem do Wieliczki ? bo tam z racji istnienia kopalni i górników w sklepach można było dostać rzeczy, których nie dawało się ?uchodzić? w całym Krakowie. A co do hibiskusów ? prawdopodobnie je przelałem. Mam niestety ciężką rękę do podlewania... I dobrze u mnie rosną rośliny, które są w stanie to znieść...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, przejęzyczyłam się, ale czytałam o tym, że taka plotka dość długo krążyła po świecie, a puścił ją ... lekarz, któremu w poczekalni ludzie namiętnie podskubywali jego różę chińską. Każdy ma jakieś inne alergeny i u jednego się rozwiną a u innego nie ujawnią się całe życie.

Ewelinko, pomysł namalowania tego tak jak na zdjęciu, nie powiem...bardzo kuszący. Zrobić to na ziemi czy jakies makiety? Uprzedzam, sztucznych nie powtykam w ziemię :;230 . Zrobię zdjęcie porównawcze tego samego ujęcia. Widziałam takie u Ciebie. Zaraz po kupieniu działki i obecne- można z uznaniem pokiwać głową ;:180
Hibiskusy odkryłam wiosną i kupiłam aż 5 tak mi się spodobały. Póki co są to parapetowce, ale jak urosną, to nie wiem gdzie je pomieszczę. Może urządzę sobie taki pokój dla kwiatów jak Ty masz?

Jerzy, widziałam Twoje dzieło, kawał działki skopałeś, ale sam też dostałeś kopniaka. Tak to jest jak człowiek nie przywykły do ciężkiej pracy bierze się za szpadel czy siekierę jak mój M. Dla kurażu mój M wypił parę drinków i jak się okazało chyba o jeden zadużo, bo na drugi dzień oprócz zakwasów miał też kaca. Ale zastosował metodę czym się strułeś tym się lecz i poszedł rąbać od nowa, a wieczorem już tylko winko delikatnie spił i poszedł pić. Trzeciego dnia już przywykł do bólu i rąbał jak trzeba. Niestety znudziło mu się i trochę drewna leży i czeka na nowy akt litości.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

MARZENKO :wit
O tawule śliwolistnej piszę na swojej stronie.U Ciebie jak zwykle tłoczno ale się
wcisnąłem.
Pozdrowienia,
SŁA
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to juz wracam do Ciebie ;:65
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Zawsze zapominam się Ciebie zapytać czy datury żyją jak nie to wiosną dam Ci nowe ;:108 Aukebia żyje i rośnie tylko zadołowałam ją w ziemi bo tak mi się tykwy rozpanoszyły że nie miałam na nią pomysłu ;:108 Ja sadziłam lawende kilka lat i co nie rośnie :uszy Ja ją lubię ona mnie nie ;:222
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Marzenko Ty jak zwykle coś kombinujesz, planujesz. Widzę , że u Ciebie burza mózgów.Efekt na pewno będzie wspaniały. Ja już niczego nie będę proponował , chociaż widział bym tam kępę słoneczniczka.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

I koniecznie malwy wokół chałupy posadź!!! Bez nich ani rusz!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Marzenko pięknie będzie :)
ślicznie wyglądają te 2 domy koło siebie a gdy jeszcze dodasz kwiaty ... już się nie mogę doczekać wiosny :wink:

pozdrawiam cieplutko ,bo u nas dziś -5
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w czwartek :wit , powitał mnie dziś mróz, -4 i lekko oszronione szyby auta. Jednak to już przecież połowa listopada i ma prawo być zimno.

ELU, daturkowe patyki zamarły od góry, ale z kolanek wypuszczają nowe liście. Nie wiem jak do wiosny dotrwają. Będę pamiętać, żeby jakby co poprosić o nowe. Twoje tykwy to mistrzostwo świata i chyba całe forum już je zna. Giganty porosły, zwłaszcza te pierwsze.
Mam parę pierwszych lawend przy ganku i rosną nieźle, zobaczymy, czy im się spodoba. U Ciebie chyba zbyt cieniście dla niej i wilgotno? Masz za to inne piękne rośliny, które u mnie pewnie suszy nie przetrwają.

JURKU, cha ;:oj , kępkę słoneczniczka już tu mam :tan . Więc jak się domyślasz, Twój pomysł uważam za bardzo dobry, prawie jak mój :wink:

MIŁKO, malwy juz są :heja , tegoroczne siewki posadzone. Będą następne - K O N I E C Z N I E !
Już mam kolejne nasionka , znów będę siać i dosadzać. Chyba, że masz siewki czy będziesz mieć wiosną to bardzo chętnie adoptuję ;:196

ANIU, stary dom ma swój urok, w końcu to prawdziwe drewno i leciwe należycie. Szkoda, ze remont jakiś "P.Kwiatek" robił i spartolił robotę nie dając izolacji między podmurówkę a ściany. Nowy dom póki co bez tynku i w ogóle nie wiadomo kiedy ten tynk będzie, Kontrast jest, nie czarujmy się, ale może rośliny jakoś to pogodzą?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

A bo Ty nam nie chcesz nowego domu pokazać, a mogłabyś to by można o jakimś pnączu na ściany pomyśleć? ;:224 Nie myślałaś np o róży pnącej na tę ścianę, którą teraz wspólnym wysiłkiem komponujemy?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati na ścianach mam styropian, więc żadnego agresywnego pnącza nie mogę mieć, żeby mi nie zeżarł tego białego. No chyba, że bluszcz trójklapowy, bo on delikatnie tylko trzyma się takimi przyssawkami. Nie mam skąd wziąć sadzonek. Próbowałam ukorzeć, ale nie wyszło. Muszę jeszcze raz spróbować jak jeszcze mi tego płotu tam nie załatali, bo przez dziurę wchodziłam.
Na stary dom chcę rzucić różę, coś takiego wielkiego jak Ty teraz sadziłaś, może i na nowy też? Tylko muszę M zmusic do zrobienia jakiegoś stalowego rusztowania.
Nowy dom widać na niektórych zdjęciach. Tak nieśmiało od str. ogrodu go pokazuję, bo od podwórka nie ma co podziwiać, a od drogi złączony jest z gospodarczzym. Przecież to kiedyś stodoła z oborą była, a teraz mam z tego dom :;230
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Marzenko, a stelaż tak z kilkanaście cm od ściany? Ja wiosną zobaczę, czy mi róże przeżyły i spróbuję wzorem MaGorzatki popatyczkować, ja się przyjmą to służę uprzejmie...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak właśnie chcę zrobić, żeby taka kratka na róże odstawała od ściany parę cm. Ale może jednak kiedyś spłynie mi ta manna z nieba w postaci żywej gotówki, to chciałabym tynk. Teraz ściany są siatką i klejem zabezpieczone, bo styropian na wierzchu chyba się utlenia i znika. Tak przynajmniej widziałam gdzieś po drodze.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Dziewczyny, na kratkach zarąbiście wyglądają też clematisy. Ja bym tam Marzenko przy ścianie nowego domu widziała ze 2 -3 różne odmiany clemusiów ;:167 A jeszcze w towarzystwie róż pnących... Marzenie :D Szybko rosną a kwitną przepięknie, niektóre odmiany mają przeogromne kwiaty i kolory jakich tylko dusza zapragnie :D
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”