Czy ktoś zna tą jabłoń?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy ktoś zna tą jabłoń?

Post »

Poszukuję informacji, gdzie mogę znależć taką jabłoń:

http://www.polygonum-cuspidatum.pl/kata ... dapfel.jpg

Może ktoś to zna lub widział - będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33

Re: Czy ktoś zna tą jabłoń?

Post »

ja wiem, że moja teściowa ma taką w ogródku :D
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
x-a-e

Post »

Jak taką ma - to pewnie ma i jabłka. Mogłabyś przy okazji zrobić parę zdjęć tych jabłek i drzewa? Będe wdzięczny :D . Szukam tej jabłoni, bo znam ją z mojego ogrodu - którego niestety od ćwierć wieku już nie ma. Była to jabłoń "poniemiecka" - owoce były cudne i super smaczne. Wydaje mi się, że to własnie ta odmiana z karty, którą zamieściłem wyżej. Bardziej podobnej odmiany nie znalazłem.
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

A jestes pewien tej akurat odmiany? Masa jabłek tak wygląda... :roll:
Sam kolorek rumieńca niestety zależy od drzewa, jego prowadzenia, lokalnych warunków.
Podobnie wyglądają rozmaite odmiany z typu MacIntosha, a są smakowite niewątpliwie. Np. Melba, wielce była popularna, u nas w czerwonych wersjach zazwyczaj. A jeszcze smaczniejsza jest matka macIntoshów - i była kiedyś częsta.
Obrazek Obrazek
Nawet jeden z moich ulubieńców pasuje :wink: - James Grieve - też był popularny w ogrodach i często w czerwieńszych wersjach.
Obrazek Obrazek
:wit
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

P.S. Oczywiście nie zapominajmy o Wealthy :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33

Post »

teściowa ma jonagold supra :) nie zrobiłam zdjęć bo u mnie te pod stołem zgniły :/ stały w zrywce. ale wyglądają tak Obrazek

poszukaj też tu http://www.jablka-ciok.pl/jablka.html
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
x-a-e

Post »

Ze wzystkich proponowanych wyżej odmian - każda ma coś z moich jabłek - ale żadna to nie to. Zasadniczo wszystkie cechy "mojego" jabłka ma właśnie prezentowana w moim poście odmiana Rdauner Goldapfel.
Z tego co pamiętam: jabłka były raczej średniej wielkości, wyraźnie spłaszczone, w 3/4-4/4 pokryte rumieńcem, prążkowane. W mocno wybarwionych jabłkach ten rumieniec nawet był taki ciemnokarminowy, z ledwo widocznym prążkowaniem. Jabłka zacienione - były zielonkawe, prążkowane, czasami z lekkim rumieńcem na części; podczas leżakowania nabierały złocistego koloru w miejscu zielonego.
Jabłka były bardzo "zgrabne" i ładne; zresztą wieszaliśmy je jako dzieciaki na choince obok cukierków i orzechów w złotkch :) .
Owoce zbierane były w październiku, leżały w piwnicy do marca. Na przedwiośniu charakterystycznie się marszczyły ale smak pozostawał.
Drzewo było wysokie, rozłożyste. Podczas zbiorów wchodziłem wysoko, jak pamiętam, na drzewo, a przy zrywaniu jabłek z bocznych gałęzi podstawiana była dość wysoka drabina.
Wszystkie te cechy dokładnie odpowiadają właśnie opisowi odmiany Rodauner Goldapfel. Wyczytałem, że to odmiana wyhodowana w szkółce koło Wiednia w latach 20-tych ub. wieku, jako mieszanka Bismarcka i Pięknej z Boskoop, potem rozpowszechniana przez ogrodników z Hagi.
Ja takich jabłek nigdy gdzie indziej nie widziałem, ani w handlu, ani u sąsiadów, ani u "niesąsiadów". Podobne, posidąjace większość cech - wg autora opisu - są odmiany: Renata Baumanna, Red Berlepsch, Malinówka z Holowaus, a z nowych odmian - Topaz.
x-a-e

Post »

Szukam, szukam i ...... trafiłem na coś podobnego. To Apfel Jakob Fischer. Ponoć odmiana była całkiem popularna. Może to "moje jabłko" ? Jeśli ktoś ma lub widział taką odmianę - może coś podpowie :D .

Obrazek
Mars9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lut 2014, o 08:39

Post »

Witam wszystkich,
Szukam jabłoni odmiany astone. Jeśli ktoś wie, gdzie mogę ją znaleźć, to prosze o wiadomość. Może być dziko rosnąca, wezmę szczepkę :)
email usunięty/KaRo
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”