Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
kubam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2012, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sadzenie drzew owocowych

Post »

Moim zdaniem lepiej to poprawic. Latwiej poprowadzic galąź nic prostować pień.
Pamiętać należy o tym iż gałąź bedzie rownoległa do pnia, a nie w jednej linii z nim.
Można tak wbić palik aby podpierał teraz podkładkę (uzyskamy efekt zabetonowania) i spokojnie lekko nagiąć gałąź już teraz.
Wszystko zalezy od tego jak czujesz sie na siłach aby eksperymentowac.

Z moich obserwacji wynika ze podkladka raczej juz nie rośnie znacząco w górę ale nabiera w "biodrach":)
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Jak ma się drzewko pogięte to najprościej wbić dwa paliki, po obu stronach - wówczas można jedną część odciągnąć w lewo, drugą przeciwnie - i masz prosto. To kwestia by mieć dobry punkt oparcia a nie ciągnąć przeciwko korzeniom :roll: Mniejszy 'naciąg' potrzebny.

Podkładkę można posadzić przechyloną jeśli to da pionowy przewodnik - ale tylko gdy podkładka nie wystaje dużo z ziemi, tak normalnie na parę cm może być. Potem to zarośnie, punkt szczepienia zgrubnie i będzie już prosty pień, w każdym razie nie będzie widać. Jeśli natomiast podkłądka wystaje powiedzmy 15 cm i potem naszczepka odchodzi całkiem w bok - jak na tym rysunku wyżej - to takie raczej się nie zarówna... Możesz to sobie wyobrazić na przyszłość oczyma duszy :lol:

Przy okazji - palik lepiej wbijać od razu przy sadzeniu (właściwie przed) bo raz - nie trafi sie w korzeń :? a dwa - wbije się w twardą ziemię wewnątrz dołka. Jak już drzewko posadzone to lepiej dwa paliki wbić dalej od niego, w nierozkopaną ziemię.
:wit
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj nie miałem czasu tego poprawić, nie mam też palików. Górna cześć nad podkładką rosnie w miarę prosto. Podkładka wystaje nad ziemia jakieś 10-15 cm zaś nad poziomem gruntu/trawy ok 5 cm. Czy to poprawiać czy sobie darować i powinno być dobrze? W cale nie jestem przekonany że jak to poprawie i zacznę maltretować drzewko jakimiś prostownikami to wyjdzie lepiej. To jak sadzicie poprawić czy zostawić?
Poniżej zamieszczam zdjęcie (odgarnąłem mini kopczyk z liści by je zrobić :)

Czy piętka powinna wystawać na poziom gruntu i najlepiej ile?

http://images.tinypic.pl/i/00210/wgiot2ubrnhm.jpg
Rossynant

Post »

Zostawiłbym tak, skoro już wsadzone. Nie wygląda źle. Rozumiem że teraz to jest w dołku. Ta część podkładki która pójdzie pod ziemię wypuści korzenie, toteż tego pochyłego zostanie raptem ociupinka nad korzeniami i nie będzie miało znaczenia że była skosem wsadzona. Ważniejszy jest pień naszczepionego, a tu wyszedł całkiem ładnie ustawiony :wink:
Punkt szczepienia powinien być kilka cm nad gruntem, niedużo, chodzi o to aby nie pod. Na zime trzeba zaś okopczykować ponad miejsce szczepienia dla osłony od mrozu.

Jeśli zależy komu na silniejszym skarleniu drzewa a jest na półkarłowej podkładce, to wówczas można wystawić więcej pnia podkładki nad gruntem, 15 do 20, wtedy drzewo rośnie słabiej - im więcej podkładki nad ziemią tym bardziej osłabia. Nie stosować do podkładek wrażliwych na mrozy...
grapes
200p
200p

Post »

Dzięki, zatem zostanie tak jak jest szczerze to mam już dosyć kopania i przesadzania w tym roku ;)

Jeszcze tylko będę musiał uporać się z problemem bo za tym trzepakiem niedaleko drugiej jabłonki jest zakopane wapno. Będę musiał to wykopać.

Jeszcze pytanko kiedy przycina się czub? Już na wiosnę czy dopiero za rok?

Drugie drzewko to bardziej okazałe które widać za trzepakiem miało już przycięty czub przed transportem.
Rossynant

Post »

Zdrowiej dla drzewka przycinać wiosną, a wygodnie gdy pąki ruszają bo widać co i jak, znaczy się które mianowicie jeszcze żywe...
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Według mnie drzewko dobrze wsadzone.
Zdecydowanie nic nie ruszać.
Niech zdrowo rośnie i cieszy oko właściciela.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
grapes
200p
200p

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc z ta jabłonką. Zostawiłem tak jak jest.

Mam jeszcze pytanie odnośnie aronii (wiem że to nie drzewo ale już nie chcę zakładać kolejnego wątku). Zakopałem jedną niedużą sadzonkę wraz z doniczką jakiś miesiąc temu gdyż nie miałem wolnego miejsca (kwestia karczowania). Czy mogę jeszcze ją przesadzić np jutro gdy w dzień ma być ok 2"C czy zaczekać z tym do wiosny?
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Przesadź teraz :wink:
Tylko pamiętaj żeby posadzić 2-5cm głębiej niż rosła w doniczce żeby lepiej się krzewiła.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Teraz jeszcze można aronię posadzić.
Ja jeszcze o tej porze sadziłem borówkę i nic jej się nie stało
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w zeszła zimę posadziłem 3 czarne porzeczki w styczniu i każda się przyjeła :D
A za 3-4 dni przyszła prawdziwa zima.

Witam
Agrest krzaczasty może rosnąć 2.5m od wiśni na antypce?
Rossynant

Post »

Czemu nie? Byle miał światło, choć z jednej strony. Bo rosnąć to może i bliżej, ale taki 2,5 cm. :lol: od wiśni coś mi nie chce owocować...
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W razie czego dam Raundap albo Taifun :wink:
I dla jednego nie będzie już ciasno.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Rossynant

Post »

A fe... chemia? :? Mam w sadzie taki prastary krzak agrestu, właściwie już kępa bo oryginalny krzew dawno zamarł, zostały odkłady które same się zrobiły. Mimo że rósł całkiem zacieniony pod koronami to jednak owocował, o metr od wielkiej papierówki. Papierówkę huragan powalił przed kilku laty, dla wykorzystania miejsca posadziłem śliwę - w sam środek tego agrestu 8-) Śliwa jeszcze nie taka wielka, całkiem nie zacienia, toteż agrest rozrasta się w najlepsze, a co dłuższe gałezie przykopałem dla ukorzenienia. Perspektywicznie spora część tej kępy zostanie wzięta na łopatę i w nowe miejsce. Nic w przyrodzie nie ginie, najwyżej zmienia właściciela ;:108
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakby dobrze owocował w cieniu to nie usuną bym bo byłoby mi szkoda :D
Co może się stać od zbyt głębokiego posadzenia krzewów?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”