Minibotanik Jacka cz.7
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.7
Bradzo lubię takie owocki na bylinach, krzewach czy drzewach. Stanowią bardzo ładną (a niekiedy ładniejszą) kontynuację kwiatów
A to tej porze roku są wręcz na wagę złota!

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Jacku, to co pokazujesz jest piękne, przecież każda część rośliny może zachwycać. 

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku
Piękna pierwsza śnieguliczka, też miododajna ?
Cukinie miałam podobne i bardzo pyszne były
Psianka z większymi, kulkowatymi owocami to idzie do domu na zimę, czy jest jednoroczna ?
Piękna pierwsza śnieguliczka, też miododajna ?
Cukinie miałam podobne i bardzo pyszne były

Psianka z większymi, kulkowatymi owocami to idzie do domu na zimę, czy jest jednoroczna ?
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku Twój ogródek ustroił się w piękne korale...... każda poro roku ma w sobie coś co zachwyca, w tym roku jesień nie pozwoliła zachwycać nam się długo wspaniałymi kolorami liśćmi, ale mamy teraz wspaniałe kolorowe owocki 

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Jacku, nie zawsze nadawca pokrywa się z nickiem z FO, ale już rozgryzłam zagadkę.
Piekne koraliki u Ciebie, najciekawsze te z pierwszego i 6tego zdjęcie - fioletowe
Piekne koraliki u Ciebie, najciekawsze te z pierwszego i 6tego zdjęcie - fioletowe
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Jacek ? w końcu furtka i tak się zamknęła, bo po podliczeniu wszystkiego, okazało się, że kasy mi już na te nasionka nie starczy... Nie teraz, to może kiedy indziej... Trudno.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Loki - witaj w klubie.....
Jacku - śliczne te "bąbelki".
Mnie kalikarpa niestety padła tej zimy, mimo że już kilka przetrwała.
Ona chyba nie lubi ciężkiej i mokrej ziemi.

Jacku - śliczne te "bąbelki".
Mnie kalikarpa niestety padła tej zimy, mimo że już kilka przetrwała.
Ona chyba nie lubi ciężkiej i mokrej ziemi.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Aniu, bardzo trafnie to ujęłaś - koraliki jako kontynuacja kwiatów! To jest to! Moje rośliny mają większy potencjał kolorowych owocków ale nie wszystkie w tym roku wykształciły. Np. brak korali na kalinach, winniku 'Elegans', berberysach, dereniach itd. Zmarzły już przepiękne owoce pigwowców i obleciały bzu czarnego.
Grażynko, oczywiście; to cukinia
Kalikarpę przesadzałem w tym roku i chyba dlatego słabo owocuje ale z zimowaniem na razie problemów nie było. Rośnie u mnie trochę wyżej więc nie jest zalewana.
Igo, całkowicie się z Tobą zgadzam! Zachwycanie się wyłącznie kwiatami i ewentualnie roślinami o ozdobnych liściach jest niedopatrzeniem. Oprócz owocków podziwiam też różne nasienniki, korę itp.
Pell, czerwona śnieguliczka nie pamiętam dokładnie ale chyba tak samo chętnie odwiedzana przez pszczoły jak biała. Mam je posadzone obok siebie i tworzą ładny kontrast.
Psianka koralowa zimą mieszka razem ze mną, bo lubi temp. pokojową. Byle by miała dostatek wilgoci. Zaczyna mi trochę żółknąć więc chcąc nie chcąc, muszę ją też nawieźć.
Agness, klimat mamy jaki mamy, trzeba się z tym pogodzić i szkoda byłoby nie dostrzegać piękna ościennych miesięcy sezonu ogrodniczego
Jasne, że nie ma co liczyć na feerię barw czy kwiecia, ale dostrzec można teraz inne elementy jak: nasienniki, korę, struktutę krzewów, różne kolce i mnóstwo niuansów. Ja np. przez 2 tygodnie zachwycałem się bulwami dalii, podczas ich czyszczenia, dzielenia i opisywania (ok. 100 karp więc było co robić)
Marzenko, cieszę się, że rozgryzłaś zagadkę
Pięnotka i śnieguliczka mają niepospolite kolory korali
Loki, tak samo sobie mówię: "nie teraz, to kiedy indziej", okazji nie zabraknie
Grażynko, oczywiście; to cukinia

Kalikarpę przesadzałem w tym roku i chyba dlatego słabo owocuje ale z zimowaniem na razie problemów nie było. Rośnie u mnie trochę wyżej więc nie jest zalewana.
Igo, całkowicie się z Tobą zgadzam! Zachwycanie się wyłącznie kwiatami i ewentualnie roślinami o ozdobnych liściach jest niedopatrzeniem. Oprócz owocków podziwiam też różne nasienniki, korę itp.
Pell, czerwona śnieguliczka nie pamiętam dokładnie ale chyba tak samo chętnie odwiedzana przez pszczoły jak biała. Mam je posadzone obok siebie i tworzą ładny kontrast.
Psianka koralowa zimą mieszka razem ze mną, bo lubi temp. pokojową. Byle by miała dostatek wilgoci. Zaczyna mi trochę żółknąć więc chcąc nie chcąc, muszę ją też nawieźć.
Agness, klimat mamy jaki mamy, trzeba się z tym pogodzić i szkoda byłoby nie dostrzegać piękna ościennych miesięcy sezonu ogrodniczego

Marzenko, cieszę się, że rozgryzłaś zagadkę

Pięnotka i śnieguliczka mają niepospolite kolory korali

Loki, tak samo sobie mówię: "nie teraz, to kiedy indziej", okazji nie zabraknie

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Jacku, chciałam się przywitać po dłuższej nieobecności i podziękować za odwiedziny
Zdjęcia jak zwykle rewelacyjne!! A epimedia to bardzo wdzięczne roślinki, zwłaszcza u mnie
Szybko się rozrastają, mogę się więc już z Tobą podzielić w przyszłym roku. Jakie masz odmiany?

Zdjęcia jak zwykle rewelacyjne!! A epimedia to bardzo wdzięczne roślinki, zwłaszcza u mnie

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Chyba i ja dostałam od ciebie takie różowe koraliki , w tym roku nie kwitną ale na drugi rok może zaróżowią i mój ogród , moje białe też nie mają owoców .. Pięknotki moje kwitły ale też nie mają owoców , może na drugi rok .. nawet trzmielina i aronia w tym roku zastrajkowały mimo ładnego kwitnięcia owoców miały malutko .. Ptaszki w tym roku będą miały słabą stołówkę na moich krzewach..
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Moniko
Epimedia tylko jedno mam z nazwą odmiany - 'Niveum'. Pozodtałe to wiem tylko po kolorach kwiatów: żółte, czerwone i różowe. Wiem, że z podstawowych kolorów jest jeszcze pomarańczowe no i rózne odcienie wyżej wymienionych. Będę chętny
Janko, tak dostałaś śnieguliczkę koralową. W przyszłym roku na pewno Ci zakwitnie i się rozrośnie. Pamiętaj, że gałązka przy dotyku z ziemią momentalnie się ukorzenia więc trzeba uważać.
Ja też sadzę krzewy z koralikami, bo są piękne, a do tego zjadane przez ptaki. Tak samo zostawiam dużo nasienników roślin (+ by się same siały
)

Janko, tak dostałaś śnieguliczkę koralową. W przyszłym roku na pewno Ci zakwitnie i się rozrośnie. Pamiętaj, że gałązka przy dotyku z ziemią momentalnie się ukorzenia więc trzeba uważać.
Ja też sadzę krzewy z koralikami, bo są piękne, a do tego zjadane przez ptaki. Tak samo zostawiam dużo nasienników roślin (+ by się same siały

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Kogra ? Obawiam się, że byłbym w stanie wydać każdą ilość kasy na ogród...
@ Jacek ? Ano. Przecież ogrodu nikt mi nie zabierze.
Pozdrawiam!
LOKI
@ Jacek ? Ano. Przecież ogrodu nikt mi nie zabierze.

Pozdrawiam!
LOKI
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
jesiennie u ciebie i cudownie 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Jacku, jakie piękne koralki! Z pięknotki to byłaby cudna biżuteria
Moją posadziłam wiosną, na kwiaty i ametystowe kuleczki jeszcze poczekam...

Moją posadziłam wiosną, na kwiaty i ametystowe kuleczki jeszcze poczekam...