Choroba cukini -proszę o pomoc

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
likamati
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 11:32

Choroba cukini -proszę o pomoc

Post »

W załączeniu przedstawiam zdjęcia z listkami zaatakowanymi przez "to coś". Jeśli ktoś mógłby mi pomóc proszę o informację bo kompletnie nie wiem co im dolega a jakaś interwencja z pewnością będzie potrzebna:)
Na zdjęciach przedstawiłam rozwój choroby.
pzdr
Lika Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Choroba najwyraźniej fizjologiczna. Poszukaj coś nt niedoboru składników pokarmowych w glebie; jak znajdę to coś podrzucę.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
likamati
50p
50p

Post »

tak sądzisz maryann że choroba z niedoboru?
mam przefermentowany krowieniec wiec dzisiaj podleje nim roślinki moze coś pomoże a jeśli nie to nie zaszkodzi:)
jeśli coś znajdziesz to napisz prosze:)
pzdr
Lika
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, raczej nie chodzi o ogólnie ubogą glebę(może nawet wręcz przeciwnie) tylko o brak jakiegoś jednego pierwiastka albo nieodpowiedni odczyn. Trzeba poszukać i go znaleźć- może to być np. magnez, żelazo, azot. Wsztrzymaj się z nawożeniem.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
likamati
50p
50p

Post »

no już podlałam krowieńcem:)
zbyszR
50p
50p
Od: 30 sie 2007, o 10:00

Post »

na pierwszy rzut oka wygląda mi to na parcha dyniowatych...
jeżeli liście wyglądają jak na ostatnim zdjęciu to nie wiem czy oprysk coś pomoże, ale..
preparaty, np. dithane, amistar, topsin
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokaż zdjęcie liścia na roślinie; i z drugiej strony też.
likamati
50p
50p

Post »

zrobie dzisiaj fotki i wkleje
dzięki za zainteresowanie:)
likamati
50p
50p

Post »

zdjęcia zrobione
dodam jeszcze że rośliny ładnie sie rozwijały do czasu. mają dużo pąków ale chyba od 2 czy 3 tyg te pąki są w takiej samej fazie rozwoju:(
najgorsze jest to że tomoja pierwsza przygoda z uprawą cukini i od razu falstart:(( Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

likamati pisze: ...mają dużo pąków ale chyba od 2 czy 3 tyg te pąki są w takiej samej fazie rozwoju :( ...
Jak podają http://www.bejo.pl/choroby_ogorkow/fizjologiczne1.html "...niska temperatura gleby lub podłoża jest przyczyna silnego zahamowania wzrostu roślin..."
Tu masz choroby dyniowatych http://www.bejo.pl/choroby_ogorkow/lista.html
http://www.nasiona-warzyw.pl/ogorekchoroby.htm
Zerwij jak najszybciej chore liście.
Pozdrawiam Andrzej.
likamati
50p
50p

Post »

Dzięki Erazm ale żadna z zaprezentowanych chorób jakoś do mojej mi nie pasuje :((
i w tym tkwi problem :((
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Upłynęło już kilka dni- czy choroba się rozwija: atakuje kolejne liście? Mam wrażenie że się nie rozwinie i jak napisał Erazm chodziło o temperaturę... i rośliny 'wrócą do siebie'.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Wszystko wskazuje na mączniaka rzekomego ogórka który występuje rownież na cukinii.Środki chemiczne kompleksowo zwalczające choroby ogórka i cukinii to Amistar250 SC, ;:214 Curzate CU 49,5WP oraz Brawo 500SC
likamati
50p
50p

Post »

nie byłam od 2 dni na działce wiec nie wiem czy coś sie zmieniło, dzisiaj tam pojade, potem napisze co i jak z tą moją uprawą :)
janhel41 mączniak to nie jest na 100, no może na 99, byłby chyba widoczny na roślinie

pzdr

LikaMati
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale trochę ma racji janhel41; jak nie wiemy co, to w tej fazie można by prysnąć preparatem o szerokim spektrum- właśnie Amistar lub starsze Brawo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”