Przeglądając Forum w ubiegłym tygodniu zauważyłem,że sporo osób kupuje jeszcze nowe roślinki.
Będąc na zakupach w markecie też kupiłem sobie jednego kaktusa za kilka złotych.
Hamatocactus ( Ferocactus ) hamatacanthus w doniczce o średnicy 14 cm.
Czyżby to ten za całe 9 zeta? Trafiłeś na bardzo dorodny okaz. Średnicę ma praktycznie taką samą jak doniczka, zatem niezły kolos Piękna roślinka... Przypadkowo stałem się posiadaczem dwóch takich ale na szczęście różnią się od siebie. Jeden ma żółte ciernie a drugi czerwono-białe
Tak to ten,tylko za nie całe 9 zeta !
U mnie widziałem także Ferocactus latispinus.Był trochę większy jeszcze od doniczki.
Nie mogłem się zdecydować.Gdy wróciłem za 2 godziny,to już go nie było.
Marianie - ładny okaz Ci się trafił! No szkoda ferocactusa. Najgorzej jak człowiek za długo się zastanawia. Mi też kilka takich okazji przeszło bokiem.
Byłem w kilku B..,ale tego ferokaktusa widziałem tylko jednego u nas na osiedlu.
Hamatokaktusów,mamilarii i sukulentów w każdej było po kilka.
To samo było w ub.roku.Tylko u nas były 2 sztuki Ferocactus emoryi,
chociaż objechałem wszystkie w mieście.Wtedy jednak kupiłem jednego.
Może idzie ku dobremu na pewno powtórzą podobną dostawę w takich rozmiarach ponieważ za szybko się rozeszły u mnie w biedronkach zostały tylko poprzewracane puste pojemniki po kaktusach.
Potwierdzam obleciałem 3 sklepy zastanawiając się co warto zanim zdecydowałem się 3 mammillarie w jednej doniczce to już za bardzo wyboru nie było. Co poza mammillariami, kolumnowcami i echinocactus grusonii jeszcze się trafiało za te 8,99?
Od miesiąca kaktusy są już na zimowym spoczynku,więc czas na małe podsumowanie minionego sezonu.
Wiosną br. dokupiłem tylko kilka roślin :Mammillaria microhelia , Neoporteria multicolor , Rebutia krainziana,
Chamaecereus hybr. , Gymnocalycium neuhuberi , Echinopsis carmineoflora.
W lecie dostałem Euphorbia aeruginosa,a niedawno kupiłem Hamatocactus hamatacanthus.
Wyszło na to,że z zakupami było nieco skromniej niż w ubiegłym roku.