Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rokitnik uprawa,warunki owocowania
Marek Podlaskie - Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli kopałeś odrosty z dwóch owocujących krzaków to są tylko żeńskie.
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
Ja kopałem rokitnika w dwóch miejscach i tam gdzie były owoce ,to rosły dwa spore owocujące rokitniki. .Przy nich ,może z 2 m rosły niskie dwa rokitniki.I je wykopałem Pozostałe kopałem w miejscu ,gdzie były niskie i żaden nie miał owocu ,bo może za młode jeszcze.Tyle że nie wiem czy posadziłem i żeńskie i męskie.Jedne ,tak jak by miały kolce ,a drugie nie.Może mi tak się wydawało.
-
- 50p
- Od: 26 paź 2012, o 08:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marek Podlaskie- wykopałeś wszystkie odrosty...? ;-)
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
Nie rozumiem.To zrobiłem źle?

- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Re: Rokitnik
W tym roku dwa z moich trzech "dużych" rokitniki kwitły, i chociaż nie przyglądałem im się dokładnie, sądzę, że obie są żeńskie, bo nie widziałem pyłu. Dopiero jesienią zobaczę ew. jagódki. Odległość do ewidentnie męśkiego krzaczku jest mniej niż 10 metrów.
pozdrawiam, Gunnar
W zeszłym roku posadziłam rokitnik na gliniastej działce, na jednym krzaczku zaszczepione obie płcie
,
zające go trochę poobgryzały, więc zawinęłam agrowłókniną na zimę, teraz na wiosnę ładnie rośnie,
ciekawe czy zakwitnie. Pozdrawiam

zające go trochę poobgryzały, więc zawinęłam agrowłókniną na zimę, teraz na wiosnę ładnie rośnie,
ciekawe czy zakwitnie. Pozdrawiam
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
A ja swoich mam już dość! Rozrastają się strasznie i niewiele kwitną. Wycinam prawie wszystkie.
- GunnarSK
Jeśli masz kilka męskich roślin, możesz spokojnie wyciąć wszystkie oprócz jednej, bo ta wystarczy dla zapylania wszystkich żeńskich, a przecież tylko te z jagodami są ozdobne i pożyteczne dla ludzi i ptaków. Same kwiaty nie są okazałe.
pozdrawiam, Gunnar
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
No tak, masz rację, jeden zostawię.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Pomocy! Mój dwuletni krzak żeńskiego rokitnika chyba umiera. Ponad tydzień temu liście zaczęły żółknąć. Najpierw te dolne, u podstawy rośliny, potem proces objął wyżej położone pędy. Treaz praktycznie wszystkie są żółte. Rosnący obok małżonek na razie trzyma się dobrze. Co mogło zaszkodzić pani rokitnikowej i czy da się ją jeszcze odratować? Widzę dwie alternatywy - dobiła ją gliniasta gleba, która po trzytygodniowych intensywnych opadach deszczu zamieniła się w wodnisty, brejowaty szlam, albo też dobiłam ją ja podlewając dwa tygodnie temu krzak rozcieńczoną gnojówką z pokrzywy i ściółkując wysuszoną słomą z obory 

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak nie kwitnie to jak o tej porze roku można odróżnić męski od żeńskiego,o ile jest to możliwe?
- GunnarSK
Nie potrafię odróżnić męski od żeńskiego teraz bez owoców. Z moich trzech większych krzaków (mam też przynajmniej cztery mniejsze z sadzonek) jeden ma (chyba trzy) pojedyńcze jagódki. Prawdopodobnie się zapylił od sąsiada odległego 10 metrów. W perspektywie chcę mieć też własny męski krzaczek, ale nie wiem, czy go już mam.
pozdrawiam, Gunnar
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Generalnie jeśli rośnie obok siebie kilka krzaków i na jednych są owoce, a na innych nie, to te bezowocowe na 100% są osobnikami męskimi. W twoim przypadku sprawa jest trochę skomplikowana, jako i, na krzaczku żeńskim są tylko trzy jagódki, co może faktycznie wskazywać na brak zapylacza w bezpośrednim sąsiedztwie, co oznaczałoby, że nie masz ani jednego krzaczka męskiego. Mój typ - wiosną, gdy krzewy zaczną kwitnąć, wyproś od sąsiada kilka sporych gałązek obsypanych kwiatami i umieść w pojemniku z wodą obok swoich krzaków. Zakładając, że twój sąsiad ma "samca", krzewy owocowe powinny zostać zapylone i zaowocować.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiaty żeńskie powinny się różnić od męskich.Nie jest owadopylny,tylko wiatropylny więc osobniki męskie powinny dużo pyłku wytworzyć. Po za tym męskie będą miały pręciki a żeńskie słupki, tak na logikę jeśli jest rozdzielnopłciowy.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Można próbować przeszczepić w koronie osobnikiem męskim i po kłopocie.Miałem kiedyś rokitnika -same kłopoty z odrostami a owoce mi nie smakowały.