Phalaenopsisy Dysiaczka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dysia
50p
50p
Od: 27 maja 2008, o 21:42

Phalaenopsisy Dysiaczka

Post »

Przedstawiam wszystkim mojego Stasia:)
Obrazek Obrazek

a to Sylwek:)
Obrazek Obrazek
nie mam zielonego pojecia co robi sie w takim przypadku kiedy galazka jest nadlamana ja nie wpadlam na nic lepszego:( prosze o rade:)

Obrazek
to jego nieco owiedle listki

Obrazek
a tak wygladajam razem:)

z gory dziekuje za wszystkie rady:)pozdrawiam:)
Edi
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dysia witamy na forum. Piękne phalaenopsisy.
A co się inwalidzie Sylwkowi stało?

Czy ja dobrze widzę? Sylwek jest w ziemi?
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Dysia, ten bialy, to nie jest Stasio, ale Pixi White Venis! Mam identycznegy i ja go, a włąściwie ją nazywam Biała Venus. Na dzie dzisiejszy ma 7 cudnych kwiatów i 2 pąki. Z oczka puszcza nowu pęd kwiatowy. Taka silna może byc tylko ONA!
Awatar użytkownika
Fiolek88
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2008, o 09:53

Post »

Witaj :) Piękne phalaenopsisy, ten różowy, prześliczny ;:91 . Niestety jestem początkująca i nie wiem co sie robi znad łananą gałązką, ale na pewno ktos coś Ci poradzi, a na tym forum znajdziesz duzo przydatnych informacji na temat pielęgnacji.
Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
Dysia
50p
50p

Post »

Witajcie moi drodzy:) na wstepie chce podziekowac za te cieple slowa:)

Orion:) moj Sylwek jest w ziemi ale do storczykow kupilam specialne podloze z dodatkiem kory.... a co mu sie stalo? to moja wina:( chcialam wygonic ose bo wpadla mi do mieszkania i wtedy stalo sie najgorsze Sylwek zaplatal mi sie w firanke i spadl na ziemie chyba uderzyl galazka w podloge jak go postawilam to nie zauwazylam ze cos sie stalo a wieczorem jak przyszlam to kwiatuszki byly omdlale wiec na nic lepszego nie wpadlam jak tylko usztywnic galazke i opatrzyc wiem ze zapewne malo to profesionalne ale jestem totalna amatorka ktora oszalala na punkcie storczykow:)
Edi
Awatar użytkownika
Dysia
50p
50p

Post »

Wandziu:) dziekuje za te mile slowa:) moj Stasiu jest naprawde sliczny(kurcze skromnie to to nie brzmi):) ;:31 ;:31 ;:31 ;:31 nie spodziewalam sie ze tak mi bedzie okazale kwitl jest u mnie trzy tygodnie a kwitnie jak oszalaly codziennie jak otwieram oczy moj wzrok jest skierowany na niego...... dodaje mi tyle radosci :)
Jestem nowa i wiele sie jeszcze musze nauczyc ale będę cierpliwa, wszsytkich serdecznie pozdrawiam ;:91
Edi
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Dysiu moja wiedza o storczykach jest jeszcze znikoma i na pewno są o wiele mądrzejsze osoby na tym forum ode mnie ale ten storczyk jest w takiej ziemi? A gdzie jest to podłoże do storczyków? Korzenie storczyka muszą mieć cyrkulację powietrza, a wilgoć nie powinna zbyt długo zalegać w podłozu, bo wtedy korzenie gniją.

Oklapnięcie liści może być właśnie oznaką problemów z korzeniami (oby nie :roll: ), ale może to być również naturalne - w przypadku intensywnego kwitnienia roślina więcej energii wkłada w kwiaty niż w liście, z liści też czerpie substancje odżywcze potrzebne kwiatom.
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Dusia witamy i cieszymy się ,ze jest nas coraz to wiecej. Storczyki ładne,zastanawiam się czy już jesteś zarażona chorobą storczykową,bo jeśli tak to Twoja kolekcja szybko będzie sie powiększała.Powodzenia w reanimacji ,nie wiem w jaki sposób możesz mu uratować pęd.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dysia
50p
50p

Post »

Witaj Orion ;:2

Sylwek jest przesadzony do nowej doniczki przeznaczonej do storczykow z podlozem do storczykow co prawda nie ma w niej otworow ale jak na razie chyba pasuje mu to :D przesadzilam go niedawno i tak naprawde po uplywie dwoch tygodni od zakupu dopiergo przed wczoraj go podlalam i ku mojemu zdziwieniu liscie sie podniosly i zaczynaja z powrotem sie usztywniac :D co mnie bardzo cieszy :D nawet galazka o ktorej pisalam chyba miewa sie dobrze bo kwiatuszki w niej stoja na bacznosc a wczesniej byly lekko omdlale codziennie dogladam kondycji moich skarbow moj maz juz po malu zaczyna na mnie dziwnie patrzec :D bo ja rozmawiam z moimi skarbami, wszystko przezywam razem z nimi dlatego kazda zmiana w listku budzi u mnie niepokoj badz obawe ze cos mogloby byc nie tak :D
Serdecznie pozdrawiam ;:106
Edi
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Jeżeli wszystko w porządku to się bardzo cieszę. :D
Awatar użytkownika
Dysia
50p
50p

Post »

Witaj Renatko75 ;:2

Dziekuje za mile przyjecie do grona pozytywnie zakreconych storczykomaniakow :D
Nawet nie wiedzac kiedy zauwazylam ze to chyba bedzie moja nieuleczalna choroba, tak strasznie mnie pochlonella wiedza i pienko tych kwiatow ze brak mi slow zeby to opisac :D gdziebym nie byla rozgladm sie za stroczykami wczoraj zakupilam Kubusia :D dzisiaj jak mi sie uda dolacze zdjecie mojego nowego skarba :D a w niedziele mam zamiar jechac na gielde kwiatowa do Tych zeby ogladnac moze jakies inne odmiany badz jakas inna kolorystyke, marzy mi sie pomaranczowy storczyk :D ja chyba oszalalam na ich punkcie ale dodaje mi to tyle zapalu, ze energia mnie rozpiera od srodka jak patrze na te piekne kwiaty czasami mam wrazenie ze maja cos z magi ze doslownie flirtuja ze mna :D
Serdecznie pozdrawiam zycze milego dzionka ;:91
Edi
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Witam i ja ,nową uzaleznioną :D
myśle ,że dobrze opatrzyłaś nadłamany kwiatostan bandarzyk dodaje mu uroku :wink: równie dobrze można takie uszkodzenie okleić taśmą klejącą (zdarza się czasem ,że nadłamanie się zrasta)
Zyczę zadowolenia z opieki nad kwiatkami :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Dysia
50p
50p

Post »

Orionko ;:2

Ja tez sie bardzo ciesze :D będę obserwowac dalej co dzieje sie z galazka postaram sie dolaczyc zdjecie dla porownia lisci ktore miewaja sie juz lepiej...... i mojego nowego nabytku w postaci 3 storczyka o imieniu Kubus :D

Serdecznie pozdrawiam ;:91
Edi
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Dysia ,ja mam to samo co Ty wszędzie wzrokiem szukam storczyków (naszych ulubionych),a jak oglądam wszystkie te piękności to nakręcam się jeszcze bardziej.Jeśli chodzi o giełdę kwiatową w Tychach to byłam na niej jakieś dwa miesiace temu może 1,5 i byłam bardzo rozczarowana ,bo natawiłam się na wielkie zakupy ,a nic nie kupiłam.Ceny były wysokieponad 30zł za phalaenopsisy ,a w marketach kupisz po 20zł, spotkałam jeszcze dendrobium i nic więcej.Ja się rozczarowałam, bo mniałam inne wyobrażenia o tej giełdzie,ale może Ty będziesz miała więcej szczęścia. ;:31
Awatar użytkownika
Dysia
50p
50p

Post »

Witaj Dorelko ;:2

Dziekuje za mile przywitanie:) mam taka cicha nadzieje ze sie zrosnie :D podobno wiara czyni cuda a ja jestem dobrej mysli :D

Serdecznie pozdrawiam ;:91
Edi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”