Grusza - choroby i szkodniki
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Czy to znaczy, ze nic z tym nie robisz? Jeśli to zaraza ogniowa, to niedługo możesz nie uratować już drzewa, skoro całe jest zaatakowane. Czytałeś, co Pomolog napisał? Zaraza ogniowa może bardzo szybko postępować. Opryskaj Miedzianem (ja dawałam mocniejsze stężenie, tzn. takie jak wiosną dla drzew bez owoców - bo u mnie nie ma owoców, no i dlatego, ze był to oprysk interwencyjny, a nie prewencyjny), ale wcześniej wytnij co się da. Kiedy zauważyłeś pierwsze objawy?bratciszek pisze:Niestety nie ja mam tylko taki problem.U mnie te liście są nie brązowe ani nie sine tylko naprawde czarne .Opanowało to już całe drzewo.Chodzi o liście .Nie mogę usuwać chorych gałęzi bo został by tylko konar.Jutro postaram się dołączyć zdjęcie jak to wygląda.POZDRAWIAM
Aha - jeśli masz już starsze drzewo, które ma konary (tak wnioskuję, z tego co napisałeś), to ścinaj do konarów. Wypuści nowe gałęzie.
Czy są u ciebie te wycieki?
Pozdrawiam i życzę, żeby ci się udało.
- dominikams
Aha, dzięki! Czyli generalnie walkę da się wygrać - pod warunkiem szybkiej i zdecydowanej akcji, tak?maryann pisze:Usłyszałem taka poradę bezpośrednio od przedstawicieli, którzy przyjechali kilkadziesiąt kilometrów z ówczesnej "Stacji Kwarantanny..."(czy jakoś tak) pobrać próbki. Nie zstosowałem się do wszystkiego dokładnie...
- dominikams
Ale do mnie się zwracasz? Bo ja tnę - jeśli objawy się powtórzą to ogołocę drzewko nawet i do samego przewodnika. Póki co - objawów nie ma. Natomiast pojawiły się jakieś czarne podłużne owady z przeźroczystymi skrzydłami - takie 0,5 - 0,7 cm długości. Są na kilku listkach i te liście jakoś zwijają się. Usunę je ręcznie, bo da się.
- bratciszek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 cze 2007, o 19:54
- bratciszek
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja grusza ma plamy na liściach
Moja grusza ma ciemne plamy na liściach (na owocach też, ale mniej). To, co za choroba i jak ją zwalczać?

Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tomku a czytałeś temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... dza+gruszy
Parch gruszy - piszemy o nim m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rch+gruszy
Parch gruszy - piszemy o nim m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rch+gruszy
Pozdrawiam Andrzej.
- bratciszek