Ogród Marii Michalskiej
Re: Ogród Marii Michalskiej
W naszym regionie powiało zimnem bo śnieg spadł w górach i do nas dotarło lodowate powietrze ale podobno się zmieni. Trzeba trochę jeszcze pogody bo trochę jest do uporządkowania. 

Dzisiaj sobota była piękna pogoda więc jeszcze popracowałam na działce . Jeszcze pewne wędrówki bylin poczyniłam, Teraz dobrze bo jest wilgoć i na mrozy się nie ma więc do dzieła. 

- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marysiu u mnie róże okopczykowane liście sprzątnięte a jak u ciebie
Droga Sylwio !!!!!! ostatnio czytałam w jakimś piśmie, że skoro jest taka plusowa temperatura to nie należy okrywać róż dopiero pod koniec listopada. Ja rozkładałam kompost po działce i jeszcze trochu mi pozostało do "rozsiania" . Mam przygotowane igliwie do kopczykowania róż, bo obcięłam wierzchołki czarnej sosny . Myślę o stroiszach większych na pnące róże bo mam młode i obawiam się przemarznięcia. A tak to już uporządkowane po woli . POZDRAWIAM

Dzisiaj byłam na działce i zobaczyłam , że mam pięknie przebarwione na czerwono berberysy coś pięknego a zwłaszcza kiedy występują pojedynczo. szkoda że nie wzięłam aparatu a może zdążę jeszcze uchwycić. 

kolejną sobotę spędzę na działce i już skończę prace, mogę odpoczywać segregować nasiona i czas poświęcić na plany działkowe i ewentualnie powspominać ze zgromadzonych zdjęć.
pozdrawiam
pozdrawiam

- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mario Tobie też dziękuję za podpowiedź.Jutro sobie zajrzę do Twojego ogródka na spokojnie ,po powrocie z działki.
POZDRAWIAM.
POZDRAWIAM.

- Ania.S
- 200p
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Mario, bardzo dużo jest tych prac jesiennych
Gratuluję serduszka

Gratuluję serduszka

Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
- ewunia7
Jak obiecałam, tak sobie pooglądałam. Masz śliczną działkę pełną kwiatów - piwonie, róże no i powojniki,które u mnie nie chcą rosnąć.
A astromeria już bezpieczna w piwnicy.

A astromeria już bezpieczna w piwnicy.

Ewuniu jak się zachowują powojniki przy wzroście może coś razem uknujemy żeby rosły. Ja też miałam problemy ale powoli ,powoli coś wychodzi. Może akurat
!!!!!!!!!!!!

- ewunia7
Witam,
Zacznę od tego, że na działce mam ziemię gliniastą i kwaśną. Dwa lata stał w miejscu - przyrostów zero, a w tym roku całkiem zniknął .

Zacznę od tego, że na działce mam ziemię gliniastą i kwaśną. Dwa lata stał w miejscu - przyrostów zero, a w tym roku całkiem zniknął .

Ewuniu 7 przepraszam że nie odpowiedziałam ale miałam zepsutą klawiaturę. Dzisiaj jest ok ,więc do rzeczy,co do klematisa że w tym roku nie wyszedł to myślę że nie skopałaś ?? ja tak miałam czekałam cierpliwie i w następnym roku wyszedł .Chyba że u Ciebie po prostu zgnił to teraz na wiosnę zobaczysz.A myślę że mając taką glebę to posadziłaś z odpowiednim przygotowaniem stanowiska. Otóż trzeba wykopać dołek na dno dać kije kamyczki po prostu drenaż.Później dobrą ziemię pomieszaną z krowieńcem /bydlęcy nawóz/ Ja kupowałam w sklepie
granulowany. Tak przygotowane miejsce sadziłam klematisy. No i w ciągu wegetacji zawsze dokarmiam różnymi odpowiednimi nawozami. Ja jeszcze dużo czytałam nawet na forum to dokarmiają też środkami grzybobójczymi p-ko więdnięciu. T o tyle co mogę jeże coś jeszcze to proszę o

granulowany. Tak przygotowane miejsce sadziłam klematisy. No i w ciągu wegetacji zawsze dokarmiam różnymi odpowiednimi nawozami. Ja jeszcze dużo czytałam nawet na forum to dokarmiają też środkami grzybobójczymi p-ko więdnięciu. T o tyle co mogę jeże coś jeszcze to proszę o

Ania S cieszę się że zaglądasz owszem kwiaty na działce ładnie rosły. W ub roku posadziłam kilka róż jeżeli zima nie dokuczy i nie przemarzną to powinny ładnie zakwitnąć. Bo w domu nic z doniczkowych nie mam wszystko padło i już nie czynię więcej starań bo ja się na nie obraziłam. Pozdrawiam i pytam jak zdrówko .?????????????

Tak przystępnie pogoda sprzyja . Dobrze że nie mrozi , ale wszystko może się zmienić w każdej chwili. 

- ewunia7

Witam Mario
Teraz już wiem czemu nie mam klematisa - NIE ZROBIŁAM DRENAŻU

dziękuję i pozdrawiam