Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Gosiu, dzisiaj faktycznie było przyjemnie popracowac na działeczce. Jak na listopad bardzo ciepło, ale teraz zerwał się nieprzyjemny wiatr. Czyli to czego najbardziej nie lubie.
Zimy jak na razie nie widać. Cieszmy się na razie taką pogodą.

Justyś, myślałam o połączeniu na tylnej rabacie wyższych traw z werbeną, a przd nimi chciałam posadzić ostnice własnie razem z szałwią :D
Do tego krwawniki i rozchodniki. I 2, czy 3 iglaki.
Z przodu rosły by róże też w towarzystwie ostnic i szałwi i jeżówek. Oszalałam na punkcie ostnic. Szkoda, że to jednoroczne. Co prawda zauważyłam już siewki, ale czy to przezimuje? A potrzebuje do mojej koncepcji bardzo dużo ostnic. Będe zamawiała na pewno na wiosnę. Trudno potraktuje jak jednoroczne w doniczkach. A może jednak uda się ją przezimować? Będę próbowała.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasne Gosiu, pogodą ciesze się i to bardzo. Nie spieszno mi do zimy :wink: Na nartach nie umiem jeździć, na jakieś wyjazdy nawet funduszy nie mam, więc jak dla mnie, to może być tak do wiosny :D :;230
Ja wciąż chodzę i główkuję...no i niestety wyszło mi to bokiem...bo stwierdziłam, że brzydko mówiąc spierniczyłam liliowa rabatkę i na wiosnę będzie przebudowa ... ;:173 Rabatka z różami pod domem (ta w kostce), też już mi się w ogóle nie podoba ;:224 :;230
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edyta1 pisze:
Margo2 pisze: Mój m. kosi trawnik. Czasem co 2 tygodnie, czasem rzadziej, bo ja nie umiem obsługiwać naszej kosiarki.
No i tego argumentu używam, gdy planuję wyrzuć kolejny kawałek darni - mniej koszenia ;:224 .
Ale tak na serio, to trawnika u mnie jeszcze dużo, a M, choć komentuje moje poczynania, to ma dość luźny stosunek do ogrodu :wink: .
U mnie też ten argument działa. A do koszenia się nawet nie dotykam. Pokazałam raz, ze nie potrafię i z premedytacją tego się trzymam bo nie mogę robić wszystkiego w ogrodzie.
Nauczyć się pewnie bym nauczyła ale po co .. :;230 Musi być podział ról.

Gosiu powiedz jaką wysokość osiągnęła Twoja Mariatheresa. Bo u mnie skromnie ale za to kwiaty miała piękne zwłaszcza w pierwszym stadium rozkwitu
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, skąd ja to znam :roll:
Przeciez u mnie ciągle jakies zmiany własnie ze względu na to, że coś przestaje mi się podobac. Albo nagle coś mi się spodobało w jakimś ogródku i też chcę mieć. Czyli harówka do końca życia :;230

Monia, ja tez przede wszystkim ze względu na to, że nie jestem w stanie robić wszystkiego sama nie garnę się do kosiarki. Chociaż denerwuje mnie, że trawa czasem nie jest koszona i 2,3 tygodnie. Dlatego kiedy już założe nowy niestety będe musiała coś z tym zrobić. Znaczy kupić nową kosiarkę, albo nauczyć się starej, ale wolałabym tę pierwszą opcję. Nasza kosiarka jest straszliwie cięzka i trudno się ją uruchamia.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wy to przynajmniej macie alternatywę. Ja czy czy nie wszystko nie robię sama ;:173
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Pod koniec tego sezonu ogrodowego, to ja już kiedyś w nerwach (pół żartem...pół serio... ;)) powiedziałam sąsiadowi (też ogrodnikowi hobbyście ;))... że mam już dość i jak tak dalej pójdzie, to wszystko randapem zleje i będę miała spokój :D Uśmiał się i powiedział..."dobra dobra... tyle nasadziłaś i zlejesz randapem...żal by ci było" :D ;) Czyli każdy dobrze wie jak to jest... ;:224 :;230
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Gosiu, chyba Justi cię już gdzieś o to pytała, ale nie wiem, czy odpowiedziałaś. Chodzi mi o dołowanie róż. Czy leżą w dole prawie poziomo? Czy wystają z ziemi końce pędów, czy całe są przykryte? I jeśli wystają, to ile mniej więcej?

Czy można je złożyć w tej ziemi kilka razem, czy trzeba każdą osobno?
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Gosiu u ciebie jeszcze ładnie i kolorowo :D rób te rabatki z trawami :D , a ja będę je podglądać :D :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja też robię wszystko sama. Oprócz koszenia. M. się na mnie obraził, że nie chcę sadzić wg jego koncepcji, więc mi nie pomaga. Dlatego powolutku zmiany u mnie zachodzą, ale idzie do przodu.

Gosiu, tak własnie z nami jest. Czasem szlag nas trafia, rzuciłybysmy wszystko,a le potem ciągnie nas do ziemi :D
Ja się najlepiej relaksuję przy kopaniu, sadzeniu, pieleniu. Może dlatego tak ciągle zmieniam, żeby odciągnąc mysli od czegoś innego? Ile to czasu potrzeba, żeby wymyslić powiększenie rabatki :;230

Wandziu, masz rację, że Justi mnie o to pytała, a ja guła nie odpowiedziałam. Ja wykopuję dół raczej nie głęboki a szeroki. Kłade różyczki na płasko i usypuję kopiec prawei po czubki. Może coś wystawać. Ja wkładam do jednego dołka kilka róż.

Bożenko, dobrze, ze się przypomniałaś. Normalnie na smierć zapomniałam. Jutro wyskoczę i pozbieram ;:124
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzięki, może coś jeszcze kupię i też tak zrobię.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, ja Ciebie podziwiam. Gdzie Ty to wszystko mieścisz. Masz tak piekne kolekcje, a miejsca niewiele. Zaczarowany ogród w kilku wymiarach :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Obawiam się, że i ja będę w tym roku dołować róże, choć wolałabym posadzić :roll: Jest tak mokro, że kopanie pod rabatę może być podobne do kopania stawu :evil: Pocieszam się tym, że pogoda się poprawiła i przestało padać, więc jest szansa.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

To ja jeszcze raz zapytam o wielkość krzaka po pierwszym sezonie u Marietheresy
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Margo2 pisze:..
Obrazek
Gosia temu (serbski Pendula?) wyciąłbym dolną gałąź jak najszybciej, jeżeli posadzony w tym roku to nawet teraz - oczywiście nie przy samym przewodniku (wiosną na gładko)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, zostaw kopanie na wiosnę. Teraz tylko zadołuj. Wiosna zawsze lepiej się pracuje. A teraz szczególnie, że masz bagno to bardzo nieprzyjemnie.

Monia, sorry. Jestem zakręcona. Ona mi wyrosła na jakieś 80-100 cm. Byłam zaskoczona taką wielkością.

Zbyszku, a możesz mi wytłumaczyć dlaczego?
Czy on osłabia roślinę. Mam tą jodłę od 4 lat. Faktycznie za wysoka nie urosła.Zarz pójdę i obetnę.

A to kolejne fotki z wczoraj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”