Ogród Edyty1
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Edyty1
Czyli mamy podobne miłości. Róże, jeżówki, trawy. Ja jeszcze zakochałam się w miniaturowych iglaczkach
Ta trawa jest śliczna. Planuje kupić kilka traw wiosną. W tym roku przybyło u mnie kilkanaście traw
Ta trawa jest śliczna. Planuje kupić kilka traw wiosną. W tym roku przybyło u mnie kilkanaście traw
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Trawy faktycznie śliczne
. Ja mam je dopiero w zamierzeniach zakupowych (oprócz dwóch, które niedawno dostałam
) ale jakoś zaczynają mi wszędzie pasować. Zimą wybór a wiosną... 
Koniecznie muszę poczytać o wernonii (mania wrzucania na tył rabaty wszystkiego co może zasłonić ogród a dwumetrowe byliny są bardzo mile widziane w tej roli...) bo wygląda intrygująco. Masz ją od Szmita?

Koniecznie muszę poczytać o wernonii (mania wrzucania na tył rabaty wszystkiego co może zasłonić ogród a dwumetrowe byliny są bardzo mile widziane w tej roli...) bo wygląda intrygująco. Masz ją od Szmita?
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu, ja kupiłam w tym roku około 10 traw. Przed chwilką złożyłam zamówienie na następne (ciekawe czy zdążyłam się jeszcze załapać na coś
). Mnie karłowate iglaczki jakoś nie biorą (może wciąż za dużo mam miejsca i nieustannie szukam dużych, strukturalnych roślin
).
Agatko, Wernonię kupiłam u Szmita. Ciężko znaleźć o niej coś w necie. Z wysokich bylin polecam jeszcze sadziec purpurowy
.

Agatko, Wernonię kupiłam u Szmita. Ciężko znaleźć o niej coś w necie. Z wysokich bylin polecam jeszcze sadziec purpurowy

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
- Margo2
Możliwe, że to ztego powodu. ja już teraz muszę ograniczać zakupy, może dlatego wolę kupić mniejsze a więcej. Bo przeciez to taka radość coś nowego kupić. A małe zawsze da się gdzieś wcisnąc 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Edytko
Róże piękne...i wyglądają na bardz zdrowe. Chyba te Twoje kopce z obornika im służą
Moglabyś dopisać imiona różyczek? ND tegoroczna? Ładnie się rozrasta 

- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
Witam Edytę
Od jakiegoś czasu śledzę Twoje poczynania. Do gustu przypadły mi ładne rabatki, szczególnie widok z dalsza robi wrażenie. Altanka - bardzo praktyczna, kącik dla dzieciaków ... moja córka pewnie pękłaby z zazdrości...
Widziałam, że masz w swoich zbiorach hortensję Great Star. Kupiłam ją ostatnio i jeszcze nie wsadziłam. Zresztą nie wiem czy to zrobię w tym roku, bo miejsca u mnie jak na lekarstwo. Kupiłam, bo była tania.... i zawsze chciałam mieć
Gdzieś czytałam, że ona krótko kwitnie. Jak się sprawuje u Ciebie?

Od jakiegoś czasu śledzę Twoje poczynania. Do gustu przypadły mi ładne rabatki, szczególnie widok z dalsza robi wrażenie. Altanka - bardzo praktyczna, kącik dla dzieciaków ... moja córka pewnie pękłaby z zazdrości...
Widziałam, że masz w swoich zbiorach hortensję Great Star. Kupiłam ją ostatnio i jeszcze nie wsadziłam. Zresztą nie wiem czy to zrobię w tym roku, bo miejsca u mnie jak na lekarstwo. Kupiłam, bo była tania.... i zawsze chciałam mieć

Gdzieś czytałam, że ona krótko kwitnie. Jak się sprawuje u Ciebie?
- Edyta1
Gosiu, znam to uczucie przy kupowaniu. Dzisiaj znowu popełniłam ten proceder
. Dzisiejszemu na imię hortensja 'Incrediball'
.
Kasiu, róże może na zdjęciach wyglądają na zdrowe, ale w rzeczywistości to dopadła je plamistość. Co do imion różyczek to... kiedyś się wezmę...
. ND kupiłam jesienią zeszłego roku, ale nie miałam na nią koncepcji i dusiła się w doniczce aż do lipca. Kiedy wymyśliłam ten łuk, powędrowała do gruntu
.
Monimg, witam oficjalnie w moim ogrodzie
. Co do hortensji, to jestem z niej bardzo zadowolona. Pierwsze 2 lata wyglądała tak sobie, ale potem jak już "nabrała ciała" to pokazała co potrafi. Kwitnie w podobnym terminie jak pozostałe moje hortensje - na pewno nie krócej
.

Kasiu, róże może na zdjęciach wyglądają na zdrowe, ale w rzeczywistości to dopadła je plamistość. Co do imion różyczek to... kiedyś się wezmę...

Monimg, witam oficjalnie w moim ogrodzie

Pozdrawiam - Edyta
- Margo2
Ja chciałam kupić jeszcze tylko fortegillę, ale się zgapiłam i mój sklepik już na zimę zamknęto. A były po 8 zł 

- Edyta1
Oj, to może boleć...Margo2 pisze:Ja chciałam kupić jeszcze tylko fortegillę, ale się zgapiłam i mój sklepik już na zimę zamknęto. A były po 8 zł
Pozdrawiam - Edyta
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Edytko, tak sobie dumam nad twoim dwupiętrowym Augustfeder i powiem ci, że nie widziałam takiego miskanta na dwóch poziomach. Tego akurat nie mam, ale wszystkie inne mają jedno piętro. A może tam w tej donicy były dwa miskanty? Czy te kłosy wyższe i niższe są takie same, bo na zdjęciu wyglądają inaczej?
- Edyta1
Wandziu, z całą pewnością to jeden miskant, bo kłosy układają się równomiernie na całej kępie. Może to dlatego, że sadzony był w tym roku i potrzebował się zaadoptować.
Na stronie 'Ogrody traw' też widać trochę tą piętrowość. Kłosy, które zakwitły wcześniej przebarwiają się a te późniejsze są w pełnej kolorystyce. Zajrzyj tutaj:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... A&dur=1862
A jeśli chodzi o kolorki, to mam do dodania zdjęcie sprzed 2 dni klonu Sun Valley. Zastanawiam się, czy długo utrzymujące się liście to cecha odmianowa, czy jest przenawożony i opóźnia się z zimową drzemką

No i jeszcze pochwalę się dzisiejsza przesyłką. Dostałam zamówione w jesienne wyprzedaży trawki
.
Były dobrze zapakowane:

A tak wyglądają w całości:

To moje zamówienie:
Calamagrostis 'Karl Foerster' (trzcinnik ostrokwiatowy) pojemnik 9 x 9 cm -4 szt.
Calamagrostis brachytricha (trzcinnik krótkoostny) pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Carex grayi (turzyca Graya) pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Deschampsia caespitosa 'Goldtau' (śmiałek darniowy) pojemnik 9 x 9 cm -1 szt.
Eragrostis spectabilis pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Hakonechloa macra 'Naomi' pojemnik 9 x 9 cm -3 szt.
Miscanthus sinensis 'Ghana' (miskant chiński) pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Molinia arundinacea 'Karl Foerster' (trzęślica trzcinowata) pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Jutro wielkie sadzenie
.
Na stronie 'Ogrody traw' też widać trochę tą piętrowość. Kłosy, które zakwitły wcześniej przebarwiają się a te późniejsze są w pełnej kolorystyce. Zajrzyj tutaj:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... A&dur=1862
A jeśli chodzi o kolorki, to mam do dodania zdjęcie sprzed 2 dni klonu Sun Valley. Zastanawiam się, czy długo utrzymujące się liście to cecha odmianowa, czy jest przenawożony i opóźnia się z zimową drzemką

No i jeszcze pochwalę się dzisiejsza przesyłką. Dostałam zamówione w jesienne wyprzedaży trawki

Były dobrze zapakowane:
A tak wyglądają w całości:
To moje zamówienie:
Calamagrostis 'Karl Foerster' (trzcinnik ostrokwiatowy) pojemnik 9 x 9 cm -4 szt.
Calamagrostis brachytricha (trzcinnik krótkoostny) pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Carex grayi (turzyca Graya) pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Deschampsia caespitosa 'Goldtau' (śmiałek darniowy) pojemnik 9 x 9 cm -1 szt.
Eragrostis spectabilis pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Hakonechloa macra 'Naomi' pojemnik 9 x 9 cm -3 szt.
Miscanthus sinensis 'Ghana' (miskant chiński) pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Molinia arundinacea 'Karl Foerster' (trzęślica trzcinowata) pojemnik 13 x 13 cm -1 szt.
Jutro wielkie sadzenie

Pozdrawiam - Edyta
Edytko, późne dobry wieczór
Klon ma piękne ogniste listki - super, że cieszy Cię jeszcze nimi, ale w mojej opinii powinien był już się ich pozbyć
Może się waha w wyniku przenawożenia, co tu zrobić, walczy sam ze sobą ;-) Pisząc serio, myślę, że za rok zachowa się normalnie, zrzucając liście wcześniej.
Świetne trawiaste zamówienie! Jestem coraz bardziej zauroczona trawami ozdobnymi
Kobranocka

Klon ma piękne ogniste listki - super, że cieszy Cię jeszcze nimi, ale w mojej opinii powinien był już się ich pozbyć

Świetne trawiaste zamówienie! Jestem coraz bardziej zauroczona trawami ozdobnymi

Kobranocka

- Edyta1
Dzień dobryaguniada pisze:Edytko, późne dobry wieczór![]()
Klon ma piękne ogniste listki - super, że cieszy Cię jeszcze nimi, ale w mojej opinii powinien był już się ich pozbyćMoże się waha w wyniku przenawożenia, co tu zrobić, walczy sam ze sobą ;-) Pisząc serio, myślę, że za rok zachowa się normalnie, zrzucając liście wcześniej.
Kobranocka

Chyba będę musiała okryć nieco drzewko na zimę, bo boję się żeby nie przemarzło, jeśli jest przenawożone. Trzmielina, którą kupiłam u Szmitów we wrześniu też miała świeże przyrosty. O nią też się obawiam

Pozdrawiam - Edyta
- Margo2
No i trawki przyszły.
Trochę Ci zazdroszczę tego sadzenia.
Jednak muszę całkowicie poprzesadzć rośliny na tej rabacie, na której będa trawki i dlatego zostawiam to do wiosny
Trochę Ci zazdroszczę tego sadzenia.
Jednak muszę całkowicie poprzesadzć rośliny na tej rabacie, na której będa trawki i dlatego zostawiam to do wiosny
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Oprócz miskanta Ghana mam je wszystkie. Bardzo jestem ciekawa, jaka będzie twoja opinia na temat śmiałków. Nie chcę na razie zdradzać swojej.
Życzę ci miłego sadzenia, bo pogoda sprzyja.
Życzę ci miłego sadzenia, bo pogoda sprzyja.