Rokitnik - uprawa, warunki owocowania
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rokitnik uprawa,warunki owocowania
Oni nic tam regularnie nie koszą, ziemia gliniasta. Swoją drogą czy wam się rokitniki pobudziły już? Bo kurcze moje sadzoneczki coś siedza cicho wczoraj skrobnęłam jednej pączek i niby zielony, ale jakoś im to straszliwie wolno idzie.. Jeden tylko badylek ma na końcu jakaś palemkę rozwijającą się:/
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Re: Rokitnik
Na jesieni sadziłem 5 gałązek rokitnika, ale jeszcze nie wiem na pewno, czy się przyjęły. Dopiero jak wypuszczą liście, będzie wszystko jasne. Ale na to trzeba jeszcze czekać. Już od dawna są liście na moich trzech "starych" roślin, a na nowych (widzę tylko 4 a nie 5) nie. Na pewno jedna "nowa" roślina się przyjęła, bo ma zielone pączki.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Re: Rokitnik
Roślina, która się przyjęła, ma już spore liście. Natomiast nie wiadomo, czy żeńska roślina bez "towarzystwa" jest zapylana od zawiesionych gałęzi.
pozdrawiam, Gunnar
U mnie na piaskach rozłazi się bardzo, ale mam dobry przepis na dżem z rokitnikaloeb pisze:Oni nic tam regularnie nie koszą, ziemia gliniasta.

Kasia
-
To podziel się przepisem 

Proszę bardzo.
Jedna część rokitnika,
dwie części słodkich, dojrzałych gruszek (klapsa może być).
Przebrane i umyte owoce rokitnika dusimy w niewielkiej ilości wody aż się rozpadną. Blendujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy pokrojoną w kostkę, bez gniazd nasiennych gruszkę (nie pryskaną ze skórką), dusimy aż się rozpadnie. Lekko miksujemy i gorące przekładamy do wyparzonych, suchych słoików. Mocno zakręcamy i pateryzujemy ok 20min. Gotowe stawiamy zakrętką w dół.
Przepis ten pochodzi ze strony Magdaleny Gembackiej.
TAK to jest dżem bez cukru. Robię tylko takie
Jedna część rokitnika,
dwie części słodkich, dojrzałych gruszek (klapsa może być).
Przebrane i umyte owoce rokitnika dusimy w niewielkiej ilości wody aż się rozpadną. Blendujemy i przecieramy przez sito. Dodajemy pokrojoną w kostkę, bez gniazd nasiennych gruszkę (nie pryskaną ze skórką), dusimy aż się rozpadnie. Lekko miksujemy i gorące przekładamy do wyparzonych, suchych słoików. Mocno zakręcamy i pateryzujemy ok 20min. Gotowe stawiamy zakrętką w dół.
Przepis ten pochodzi ze strony Magdaleny Gembackiej.
TAK to jest dżem bez cukru. Robię tylko takie

Kasia
-
To daj przepisy na resztę:D Z gruszek też robię bez cukru a inne staram się niskocukrowe.. może być na pw;) żeby wątku nie "zaśmiecać";) Ten z rokitnika brzmi bardzo dobrze.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2012, o 12:17
Witam! Mam nieduża działkę i chce zasadzić jednego ( żeńskiego ) rokitnika u siebie a męskiego na działce u sąsiadki, stąd moje pytanie - jaka jest max odległość sadzenia żeby się nawzajem zapylały.
- GunnarSK
Nie wiem dokładnie, ale do stu metrów spokojnie, jeśli tyle Ci wystarczy.Nimesill71 pisze:Witam! Mam nieduża działkę i chce zasadzić jednego ( żeńskiego ) rokitnika u siebie a męskiego na działce u sąsiadki, stąd moje pytanie - jaka jest max odległość sadzenia żeby się nawzajem zapylały.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
W parku osiedlowym usechł/zwiędł (żeński) rokitnik najbliżej gabinetu, gdzie chodzę prawie codziennie na rehabilitację, ale opodal jest drugi, zielony rokitnik (też żeński bez męskiego towarzystwa w pobliżu), i ten ma ledwie kilka owoców. Na mojej działce już lepiej wygląda, ale rośliny są jezcze za młode do owocowania.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Ubiegłej wiosny rozpoznałem swoje rokitniki jako egzemplarze żeńskie, niestety "zeszło mi się" i nie dosadziłem męskiego. W tym roku na jednym znalazłem jedną pomarańczową kulkę, jakieś ziarnko pyłku musiało się zaplątać w powietrzu.
Teraz jest dobra pora na rozpoznanie płci i ewentualne dosadzenia partnerów dla naszych roślin.
Teraz jest dobra pora na rozpoznanie płci i ewentualne dosadzenia partnerów dla naszych roślin.
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
Witam.Przeczytałem wszystkie wpisy i dylemat.Dosadzić ,czy wyrwać to co posadzone.Mam trochę pola ,gdzie jest pasieka dla pszczółek.I żeby było ładnie i coś rosło,nakopałem roślinek,myśląc ,że to oliwnik.Ale wczoraj jak kopałem kolejne ,ciesząc się bardzo ,zauważyłem wysoki krzak z owocami.I skojarzyłem ,że coś tu nie tak.Mam 2 oliwniki i takich owoców nie było.
I teraz po przeczytaniu forum ,opisu w google na 10% jest to rokitniK.
Oliwnik sadziłem z myślą o pszczółkach ,tzn pożytku ,bo pszczoły lubią kwiatki.A czy z rokitnikiem jest tak samo?Tzn ,czy pszczoły maja z tego jakiś pożytek.?Pewnie tylko gdzie będą owoce.Na żywopłot z pewnością się nadaje ,ale z tym ROZŁAŻENIEM ,to już niekoniecznie.Gleba jest odpowiednia ,bo sucha ,słoneczna.Wcześniej posadziłem amorfę
,tak myślałem.A to był cotowiec.Więc ,jak posadzę ,dwa gatunki rozłażących się potworów
,to może lepiej nie ryzykować?Help me please? 
I teraz po przeczytaniu forum ,opisu w google na 10% jest to rokitniK.
Oliwnik sadziłem z myślą o pszczółkach ,tzn pożytku ,bo pszczoły lubią kwiatki.A czy z rokitnikiem jest tak samo?Tzn ,czy pszczoły maja z tego jakiś pożytek.?Pewnie tylko gdzie będą owoce.Na żywopłot z pewnością się nadaje ,ale z tym ROZŁAŻENIEM ,to już niekoniecznie.Gleba jest odpowiednia ,bo sucha ,słoneczna.Wcześniej posadziłem amorfę

-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
Jednak 24 szt rokitnika zostały posadzone.Piękna pogoda więc robotka szla sprawnie.Posadziłem w formie żywopłotu ,żeby osoba przypadkowo nie podeszła zbyt blisko uli i pszczółki nie zrobiły krzywdy.
Mam pytanko ,bo sadząc zauważyłem ,że jedne mają tak jak by koce ,a drugie roślinki nie.Czy to mogą być męskie i żeńskie rokitniki?I też kolor jednego srebrno zielony ,a drugi prawie zielony?Bo jak kopałem ,to były dwa duże rokitniki z owocami ,natomiast te co ja wykopałem ,były bez żadnego owocu.A po jakim czasie owocuje rokitnik?
http://ciecinski.eco.pl/rokitnik.html
Warto poczytać ,jeżeli kogoś interesuje rokitnik
Mam pytanko ,bo sadząc zauważyłem ,że jedne mają tak jak by koce ,a drugie roślinki nie.Czy to mogą być męskie i żeńskie rokitniki?I też kolor jednego srebrno zielony ,a drugi prawie zielony?Bo jak kopałem ,to były dwa duże rokitniki z owocami ,natomiast te co ja wykopałem ,były bez żadnego owocu.A po jakim czasie owocuje rokitnik?

http://ciecinski.eco.pl/rokitnik.html
Warto poczytać ,jeżeli kogoś interesuje rokitnik
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
Witam serdecznie:) Czy na ciężkiej, gliniastej ziemi, która wiosną bardzo często jest zalewana rokitnik da rade??
Czy ktoś z was ma może niechciane odrosty zarówno męskie jak i żeńskie do oddania?
Pozdrawiam
Paweł
Czy ktoś z was ma może niechciane odrosty zarówno męskie jak i żeńskie do oddania?
Pozdrawiam
Paweł