Metody oszczędzania wody - porady. Dyskusja.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Metody oszczędzania wody - porady. Dyskusja.

Post »

Studnia kręgowa ./najlepsza pod względem smakowym woda.niestety przyszły lata a jak nie to przyjdą,że jej zabraknie,bo nie jest wystarczająco głęboka.Nie przekracza zazwyczaj 6-10 kręgów.
Potocznie zwana ,,łańcuchówką '' :lol:
http://foto.favore.pl/2011/6/16/19/1179 ... 5448_n.jpg
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Kaema
50p
50p
Od: 22 lip 2012, o 20:06

Post »

no dobra, wiedziałam że to studnia a nie woda kręgowa:P, czepiam sie slówek:P
Zapraszam nad morze!
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

A co to znaczy: "z pozowleniem, po sparwie, hydyrofor" ?
Ja też się czepiam słówek :wink:
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Kaema
50p
50p
Od: 22 lip 2012, o 20:06

Post »

podejrzewam, że aby "wypłukać" rurę którą popłynie woda podziemna do hydroforu w celu podlewania ogrodu nalezy miec powolnie z reguły od lokalnych wodociągów. Odsyłam do prawa budowlanego.

znalezione w sieci:
Aby zbudować studnię?
Budowa nowej studni kopanej oraz głębinowej wymaga uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę. W niektórych urzędach studnia ? zwłaszcza wiercona ? jest traktowana jak urządzenie wodne i nie wymaga się na nią pozwolenia, ale niestety takich urzędów jest niewiele. Wykonanie obudowy już istniejącej studni zostało zwolnione z uzyskania pozwolenia na budowę i wymaga jedynie zgłoszenia. W tym celu na 30 dni przed planowanym rozpoczęciem prac budowlanych w urzędzie gminy lub starostwie należy złożyć wniosek. Pozwolenie wodnoprawne. Tylko niektóre studnie nie wymagają uzyskania takiego pozwolenia. Z tego obowiązku jest zwolniona budowa studni o głębokości do 30 m przeznaczonej do poboru wody w ilości nieprzekraczającej 5 m3 na dobę do zaspokojenia potrzeb własnego gospodarstwa domowego. Jest to tak zwane zwykłe korzystanie z wód. Gdy pobieramy wodę na swoje potrzeby, przeważnie udaje się spełnić oba te warunki. Czasem jednak istnieje konieczność wybudowania studni głębszej niż 30 m albo korzystania z wody w szczególny sposób (na przykład wtedy, gdy prowadzimy na terenie posesji działalność gospodarczą). Musimy wówczas uzyskać pozwolenie wodnoprawne

Wikipedia podaje: Hydrofor ? urządzenie, które zapewnia stałe ciśnienie wody w sieci wodociągowej. Zbudowane jest z jednej lub większej liczby pomp, zbiornika ciśnieniowego i presostatu. Całość uzupełniają zawory odcinające, zwrotne i zawór bezpieczeństwa.

Po sprawie- znaczy ze efekt został osiągnięty.

Czy potrzebujesz jaśniejszych wyjasnień :;230 ?
Zapraszam nad morze!
Awatar użytkownika
Mattin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lis 2012, o 16:50

Post »

Perlatory można bez problemu znaleźć w sklepach z wyposażeniem domów i ogrodów, ale moim zdaniem ich skuteczność jest przereklamowana. Nie twierdzę, że są w ogóle nieskuteczne, ale na pewno nie zmniejszają zużycia o 80%, jak to podają w reklamach.

Moim zdaniem, jak oszczędzać wodę, to przede wszystkim przez jej powtórne wykorzystanie, bo to daje najbardziej wymierne efekty. O wykorzystywaniu tzw. szarej wody była już mowa, więc dodam tylko, że czasami dobrze jest zainwestować w porządne wykonanie instalacji, która będzie odprowadzała np. wodę z pralki do spłuczki, bo ten koszt się po prostu zwróci. Ja bym nie zaryzykował wykonania tego samemu, bo się na tym nie znam i pewnie przysporzyłbym sobie tylko kolejnych wydatków
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mattin pisze:Perlatory można bez problemu znaleźć w sklepach z wyposażeniem domów i ogrodów, ale moim zdaniem ich skuteczność jest przereklamowana. Nie twierdzę, że są w ogóle nieskuteczne, ale na pewno nie zmniejszają zużycia o 80%, jak to podają w reklamach.
Nie można zarzucać producentom kłamstwa, gdyż ta oszczędność podawana w parametrach właśnie taka jest. Dotyczy to poboru wody z konkretnego źródła (np. umywalka) jeśli w pełni otworzymy zawór bez perlatora i po jego zamontowaniu. W ciągu np jednej minuty poboru wody z perlatorem wypłynie do 80% mniej wody niż gdybyśmy go nie używali. Jestem tego pewien ponieważ od dłuższego czasu mam zamontowane w całym domu perlatory - umywalki, zlewozmywak, prysznic.
Nie daje to takich oszczędności w opłatach, gdyż nadal bez ograniczeni pobieramy wodę do spłuczki, wanny czy pralki.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem jaki ja mam perlator ale wiem co zauważyłam .
Zanim go kupiłam czajnik napełniałam w 4-5 sekund po założeniu perlatora napełnienie czajnika zajmujęmi 12 - 13 sekund.Co za tym idzie wiadomo :wink:
Może nie fachowo tylko bardziej łopatologicznie :;230 :;230 - ale to dla niedowiarków :wink:
Pozdrawiam. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”