Cytryna z pestki
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Trzeba pamiętać że cytrusy zimą potrzebują chłodu, inaczej gubią liście. Trzeba je ustawić w miejscu z dużą ilością światła i około 5-15 stopni i podlewać mało . Absolutnie odpada parapet nad gorącym kaloryferem.
Pozdrawiam Małgorzata
Pilnie potrzebuję pomocy!!!!
Mam od 2 lat calamondynę. Pięknie mi kwitła i owocowała do wiosny. Cos złego zaczęło się z nią dziać. Przestała kwitnąć, wcale nie miała owoców, a liscie zaczęły żółknąć. Dodoałam kwasniej ziemi i chyba złych rad suchałam. Teraz liście spadaja, mimo chłodu i boję się, że mi uschnie.
Czy moge teraz wypłukac roslinę z ewentualnego zasolenia i wsadzić do nowej ziemi?
Mam od 2 lat calamondynę. Pięknie mi kwitła i owocowała do wiosny. Cos złego zaczęło się z nią dziać. Przestała kwitnąć, wcale nie miała owoców, a liscie zaczęły żółknąć. Dodoałam kwasniej ziemi i chyba złych rad suchałam. Teraz liście spadaja, mimo chłodu i boję się, że mi uschnie.
Czy moge teraz wypłukac roslinę z ewentualnego zasolenia i wsadzić do nowej ziemi?
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- cattreen_w
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lis 2012, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrzuć może jakieś zdjęcie swojej kalamondyny, pozdrawiam
- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytryna z pestki.
Wysiewam co roku pestki cytrusów i miałem kilka razy przypadek albinosa. Tak, jak pisze mój przedmówca, długo taki okaz nie pożyje. Można próbować ratowania, sadząc obok normalną siewkę, naciąć jedną i drugą, następnie obie obwiązać szczelnie folią, żeby się zrosły, jak przy szczepieniu. Tyle, że szanse powodzenia eksperymentu nie są zbyt wielkie. Gdyby się jednak udało, po roku od zrośnięcia można rośliny rozdzielić. Jest to jednak wyższa szkoła jazdy, więc jeśli nie masz duszy eksperymentatora, szkoda tracić czas.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
- krzand
- 100p
Jak dodałaś nowej, kwaśnej ziemi? Całkowicie wymieniłaś, czy posypałaś po wierzchu? Całkowicie wypłukać korzenie można, ale takie rzeczy najlepiej robić na wiosnę. Teraz możesz usunąć złą ziemię ręcznie i delikatnie, żeby nie uszkodzić bryły korzeniowej, a następnie wsadzić do doniczki ze świeżą ziemią. Specjalne podłoże do cytrusów, za parę złotych można kupić w marketach ze stoiskami ogrodniczymi. I jeszcze jedno - kalamondyna , jak piszesz, straciła dużo liści - nie przelewaj! Im mniej cytrus ma liści, tym mniej wody - tyle tylko, żeby nie przesuszyć - szczególnie w zimie. No i nie zniechęcaj się, gdy kalamondyna straci przez zimę nawet wszystkie listki. Dopóki gałązki są zielone, roślina żyje. Na wiosnę ruszy z produkcją nowych liści ze zdwojoną siłą.dangar1 pisze: Dodałam kwasniej ziemi i chyba złych rad słuchałam.
- Josephine_83
- 200p
- Od: 23 wrz 2012, o 09:20
Hej, a oto moja cytrynka z pestki

Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
- krzand
- 100p
Piękna! Nie zapomnij przesadzić na wiosnę do świeżej ziemi, najlepiej z dodatkiem perlitu.
Witaj krzand widzę tu coraz, więcej znajomych z nc, czy trafiły Wam się przypadki dwuzarodkowego nasionka cytrynki, podobno one zakwitną szybciej, ale nadal po 7 latach max. fajnie by było
.

Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
- Josephine_83
- 200p
- Od: 23 wrz 2012, o 09:20
Dziękuję Krzand za radę, kiedy mam ją przesadzić? Ona jest na razie taka malutka. Zastanawiam się czy na razie nie umieścić jej w miniszklarence?
Josephine_83 ;)
- krzand
- 100p
Nie potrzeba żadnej szklarenki. Zobaczysz, jak roślinka ruszy z kopyta, gdy zobaczy majowe słoneczko, wyrosną liście właściwe i wtedy jest najlepszy czas do przesadzenia.
Re: Cytryna wyrośnięta z pestki.
Jak one mogą zakwitnąć, jeżeli je ciągle ciachaszkrzand pisze:Powiem krótko: wyhodowałem pomarańczę z pestki, ciachałem ją przez trzydzieści lat, wyhodowałem cytrynę z pestki, ciachałem ją jakieś siedemnaście lat, kwiatka nawet nie puściły, o owocach pomarzyć

Pozdrawiam Bogdan
- krzand
- 100p
Re: Cytryna wyrośnięta z pestki.
Gdybym ich nie ciachał, musiałbym wybudować dom wielkości Dworca Centralnego w Warszawie.karlor pisze:Jak one mogą zakwitnąć, jeżeli je ciągle ciachasz

Mam oczywiście i kwitnące, i owocujące okazy, ale te które są na zdjęciach najbardziej cieszą, bo wyhodowane są z pesteczek.
Rzeczywiście roślinka, która została wyhodowana od nasionka daje najwięcej satysfakcji. Jednak zakwitnąć z pestki cytrusy mogą, ale jak są wielozarodkowe nasionka, ale takie piękne uformowane cytrusiki i to z pestki także cieszą oczy.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam mandarynkę z pestki, która zakwitła gdy miała 15 cm, zawiązał się nawet owoc, a zapach kwiatka upojny.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim