Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
Jode, ja sadziłam tego pomidorka w gruncie, tylko dwa krzaczki tak na próbę.
A sam fakt, że siałam go 14 maja, zakrawa na żart, ale głównie chodziło mi o to jak będzie zawiązywał owoce.
Rośnie sobie w miejscu, w którym słońce jest tylko do 13.30, więc tak sobie mu to pasuje, ale poradził sobie w ten sposób, że
błyskawicznie zawiązał trzy grona.
Największe pomidorki są na drugim gronie, zawiązał na nim 6 owoców- te są wielkie, i 4 jeszcze "siedzące".
Na pierwszym gronie owoce są trochę mniejsze i nie robią takiego wrażenia jak te na drugim, poza tym te na pierwszym są
mniej wydłużone bardziej pękate, zaś te na drugim są piękne, kształtne, niemalże jak wydłużone pepperoni.
Pierwsze grono ma 7 owoców.
Trzecie grono wytworzyło na razie 4 owoce, kiepsko mu to idzie bo jest chłodno.
Gdy krzaczek zaczął wytwarzać trzecie grono, ogłowiłam go bo o zbiory mi nie chodzi, tylko chciałam się zorientować co to jest.
Pomidorki te rosną w miejscu bardzo niekorzystnym, może dlatego mimo oprysków, dostały łodygowej formy zarazy, która
jakoś nie wpływa na pomidorki,suche czarne plamy pojawiły się również na liściach, ale zerwałam te fragmenty liści i dalej
wszystko jest w porządku, jest to taka lekka zarazka, która po prostu jest ale nie kosi wszystkiego wokół .Teraz jest 20
września, a drugie grono mi dojrzewa, pierwsze jeszcze nie zamierza, może dlatego że jest trochę osłonięte płotkiem.
Sumując wszystkie spostrzeżenia, jestem bardzo zadowolona z pomidorka Cornabel, nie znam jeszcze smaku, ale bardzo mi się
podoba, że nie marudzi, nie wykazuje niedoborów, no i przystojny jest.
A sam fakt, że siałam go 14 maja, zakrawa na żart, ale głównie chodziło mi o to jak będzie zawiązywał owoce.
Rośnie sobie w miejscu, w którym słońce jest tylko do 13.30, więc tak sobie mu to pasuje, ale poradził sobie w ten sposób, że
błyskawicznie zawiązał trzy grona.
Największe pomidorki są na drugim gronie, zawiązał na nim 6 owoców- te są wielkie, i 4 jeszcze "siedzące".
Na pierwszym gronie owoce są trochę mniejsze i nie robią takiego wrażenia jak te na drugim, poza tym te na pierwszym są
mniej wydłużone bardziej pękate, zaś te na drugim są piękne, kształtne, niemalże jak wydłużone pepperoni.
Pierwsze grono ma 7 owoców.
Trzecie grono wytworzyło na razie 4 owoce, kiepsko mu to idzie bo jest chłodno.
Gdy krzaczek zaczął wytwarzać trzecie grono, ogłowiłam go bo o zbiory mi nie chodzi, tylko chciałam się zorientować co to jest.
Pomidorki te rosną w miejscu bardzo niekorzystnym, może dlatego mimo oprysków, dostały łodygowej formy zarazy, która
jakoś nie wpływa na pomidorki,suche czarne plamy pojawiły się również na liściach, ale zerwałam te fragmenty liści i dalej
wszystko jest w porządku, jest to taka lekka zarazka, która po prostu jest ale nie kosi wszystkiego wokół .Teraz jest 20
września, a drugie grono mi dojrzewa, pierwsze jeszcze nie zamierza, może dlatego że jest trochę osłonięte płotkiem.
Sumując wszystkie spostrzeżenia, jestem bardzo zadowolona z pomidorka Cornabel, nie znam jeszcze smaku, ale bardzo mi się
podoba, że nie marudzi, nie wykazuje niedoborów, no i przystojny jest.
Pozdrawiam, Agata.
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pomidorzanka pisze: Teraz jest 20
Kozula kiedyś wyjaśniała to zjawisko :
jeśli najpierw zaczynaja dojrzewac owoce na drugim gronie, to jest oznaka, ze po posadzeniu pomidory nie pobieraly fosforu. Zwykle wtedy jest zimno i korzenie nie pobieraja tego skladnika. Dlatego tak wazne jest podlanie rozsady przed sadzeniem, czymkolwiek z zawartoscia fosforu. Wystarczy Magiczna sila, czy fosforan amonu. Moze tez byc przefermentowany kurzeniec. Inne rodzaje obornika maja za malo fosforu dla pomidorów, dlatego dobrze jest dodac go w innej postaci. Gdyby nie straszenie dioksynami, popiól drzewny rozwiazywalby wszystkie problemy z nawozeniem amatorskich upraw, poniewaz zawiera duzo potasu, fosforu, magnezu i wapnia, do tego mikroelementy.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Dla ścisłości, to nie są moje słowa, cytowałam Kozulędarbo pisze:Wracając do tego co napisała Rybka.

Z popiołem mam takie same spostrzeżenia

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Jolu , wstawiłem opis i zdjęcia Cornabela F1 w wątku o odmianach tutajjode22 pisze:Sprawdziłam u wujka Googla - Cornabel to typ paprykowy, ale piszą, że pod osłony. Jak sprawdził by się w gruncie? Jerry, napisz o nim coś więcej.
Sadziłem go tylko pod osłonami - w tunelu foliowym i małej szklarence.
Jak dla mnie sprawdził się jako dobra odmiana, zostaje na kolejny sezon.
W gruncie trzeba by spróbować, a może ktoś ma już takie doswiadczenia i się podzieli wrażeniami.
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
Jerry, ja się podzieliłam doświadczeniami stronę wcześniej. 

Pozdrawiam, Agata.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2010, o 13:49
Dostałam od znajomego ogrodnika 10 sadzonek tego pomidora, posadziłam w gruncie i jestem pod wrażeniem. Mimo, że w lipcu grad zniszczył mi wszystkie liście i owoce to we wrześniu krzaki miały po 2,5 m i 4 piętra dużych owoców. Owoce były średnio smaczne /jak dla mnie/ ale ja głównie robię przeciery i sosy i do tego są super. Ale plon ogromny. Zostają u mnie na przyszły rok.
-
Danuta9, na ile pędów prowadziłaś Cornabela,?:
Pozdrawiam, Agata.
-
- 0p - Nowonarodzony
Prowadziłam na jeden pęd
-
Danusiu, i mniej więcej jakie ilości miałaś z jednego krzaczka, bo ja miałam tylko dwa krzaczki, i to eksperymentalnie.
Przypominam, bo widzę że mnie nikt nie czyta, i zakończyłam po trzecim gronie.
Czy tylko z Cornabela robiłaś przetwory, Jerry pisze że jest smaczny, a Twoim zdaniem nadają się do bezpośredniego spożycia.
Przypominam, bo widzę że mnie nikt nie czyta, i zakończyłam po trzecim gronie.
Czy tylko z Cornabela robiłaś przetwory, Jerry pisze że jest smaczny, a Twoim zdaniem nadają się do bezpośredniego spożycia.

Pozdrawiam, Agata.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Pomidorzanko czytamy Cię
Tylko Twoja (jedna) opinia to mało, czekałem na kolejne.
Ja Cornabela prowadziłem na jeden pęd - miałem od 5-6 gron (oraz od 4 do 7 szt. w gronie) - wagowo owoce od ok.100 g do 440g.
Miałem 3 krzaki w szklarence i 3 w tunelu, smak - wiadomo kwestia gustu ale mnie i domownikom smakował.
W sumie pomidor plenny, owoce średnie i duże, mięsiste - jak dla mnie ok. , zostaje na dłużej.
Pozdrawiam Jerry

Tylko Twoja (jedna) opinia to mało, czekałem na kolejne.
Ja Cornabela prowadziłem na jeden pęd - miałem od 5-6 gron (oraz od 4 do 7 szt. w gronie) - wagowo owoce od ok.100 g do 440g.
Miałem 3 krzaki w szklarence i 3 w tunelu, smak - wiadomo kwestia gustu ale mnie i domownikom smakował.
W sumie pomidor plenny, owoce średnie i duże, mięsiste - jak dla mnie ok. , zostaje na dłużej.
Pozdrawiam Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- 0p - Nowonarodzony
Pomidorzanko potwierdzam opinię Jerrego, moje pomidory miały wielkość 200 - 400g z przewagą tych większych. Smak jest kwestią indywidualną mojej rodzinie smakują.
Pomidor gartenperle/vilma
Mam pytanko do pomidorowych znawców.
Kupiłam na A...... nasiona pomidora vilma firmy plantico , sprzedawca wysłał gartenperle , a na opakowaniu napisał długopisem , villma . Zastanawiam się reklamować , czy to po prostu dwie rożne nazwy tego samego pomidora. ?
Może ktoś się orientuje?
Kupiłam na A...... nasiona pomidora vilma firmy plantico , sprzedawca wysłał gartenperle , a na opakowaniu napisał długopisem , villma . Zastanawiam się reklamować , czy to po prostu dwie rożne nazwy tego samego pomidora. ?
Może ktoś się orientuje?
Aga
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Re: Pomidor gartenperle/vilma
Myślałem, że to są dwie odmiany, ale nie mam pewności. Jeden i drugi pomidor jest karłowy, i owoce to czerwone koktajlówki. Uprawiałem Vilmę, ale mam nasiona Gartenperle. Może ktoś inny porównał, i zajrzyj do wątku "Pomidorki koktajlowe".
pozdrawiam, Gunnar
To definitywnie dwie różne odmiany... podobne w wyglądzie, ale nie to samo. Vilmy stoją "jak wojoki" w donicach, Gartenperle raczej zwisa, więc nadaje sie do wiszących doniczek.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
-
Dobrze, że to uściśliłaś Tomate.
Gdy kupiłam nasionka tych dwóch odmian, zauważyłam że mają to samo zdjęcie na torebce, jedno tylko w pomniejszeniu.
Więc byłam pewna że to, to samo, czego to się człowiek nie dowie.
Zamierzam wysiać je w przyszłym sezonie, dlatego jeszcze nie mam zdania na ten temat.
W tym roku wysiałam tylko po jednym nasionku-- próbnie.
100 procent wschodów, niestety to nie koralik, i trzeba pryskać, bo zarazę łapie błyskawicznie.
Gdy kupiłam nasionka tych dwóch odmian, zauważyłam że mają to samo zdjęcie na torebce, jedno tylko w pomniejszeniu.
Więc byłam pewna że to, to samo, czego to się człowiek nie dowie.
Zamierzam wysiać je w przyszłym sezonie, dlatego jeszcze nie mam zdania na ten temat.
W tym roku wysiałam tylko po jednym nasionku-- próbnie.
100 procent wschodów, niestety to nie koralik, i trzeba pryskać, bo zarazę łapie błyskawicznie.
Pozdrawiam, Agata.