Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Jestem - podziwiam- witam!!!!

Post »

tadeusz48 pisze:Moim zadaniem jest złowić- jest to zwłaszcza dla mnie zadanie trudne( tylko wędkarz wie ile to czasu trzeba zmarnować). A gdy To się uda to resztę wykonuje moja "ślubna" , ma nie tylko uprawnienia ale i praktykę.
Dziękuję ŁUKASZ za wirtualną wizytę w moim ogrodzie.

Nareszcie piękna i słoneczna pogoda, nawet nasz piesek już szuka cienia.

Dzisiaj mieliśmy wizytę naszego wnuka , oczywiście z mamą oraz moją "niedoszłą synową"z córką.
ZYTA - ten karp już dawno zjedzony, ale na Ciebie czeka w stawie nie mniejszy( tylko musisz go złapać).

Wiem że czekają Twoje okazy rybne na mnie, bo sami nie wyłapiecie wszystkiego i mam taką nadzieje ...W czwartek byliśmy na stawem z przyjaciółmi na rybach, bo były zawody lokalne - Ela w nas wszczepia wędkowanie bo ma kartę...Ja Ciebie nigdy nie dogonie (mam na myśli ogród) bo nie jestem taka pracowita. A na ryby to przyjedziemy i poszperam trochę tak jak ostatnio w Twoim ogrodzie (i uszczknę coś z sadzonek tak po cicho) do miłego ;:8 Zdjęcie dołańczam i pozdrawiam całą rodzinkę - Zyta54
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Re: Jestem - podziwiam- witam!!!!

Post »

Witam cię i kobietom składam ukłon.Wiedziałam,że ogród tak pięknie wypielony nie zrobił to sam mężczyzna bez pomocy kobiet.A ta ryba była na pewno smaczna.Moja teściowa karpia to w takiej zaprawie z czosnku trzyma i smaży go,a potem do piekarnika żeby doszedł,to mówię wam palce lizać,tylko u niej mi tak smakuje.A w ogóle to ona gotuje tak smacznie,że zwykła zupa kartoflanka jest rarytasem.Ja jej do pięt nie sięgam,a jak upiecze ciasto to powala mnie na kolana,i jak do nas jedzie to wie co synowej przywieść. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Tadeuszu wspaniałych masz pomocników, dlatego ogród taki zadbany , wymuskany, kolorowy , po prostu piekny :!: gratuluje

Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DANUTO- ci niektórzy moi pomocnicy, w większości pomagają ,jak nie przeszkadzają.

BOGUMIŁO- sam mężczyzna, bez pomocy kobiet nic nie zrobi, razem można, nie tylko góry przenosić ale i zbudować od podstaw ogród, czy piękny nie nam oceniać, na pewno w pięknym miejscu.

Wczoraj kosiłem kosą spalinową zbocza stawu. Trawę która podczas koszenia wpadła do stawu, w ciągu kilku dni zjedzą amury i będzie czysto.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W stawie , oprócz ryb mam jeszcze inne stworzenia:

Arleta
50p
50p
Od: 10 maja 2008, o 19:13

Post »

Tadeuszu na pewno się powtórzę ale nie da się inaczej. Las, szklarnia, staw to nie działka ale zaczarowane królestwo ;:15
Jestem zauroczona starannym utrzymaniem i precyzją. Z twoich wypowiedzi wynika że to duża zasługa twojej żony, którą serdecznie pozdrawiam. Trawnik jak w ogrodzie angielskim. Zasadzenia starannie przemyślane. Przyznaję że targa mną straszna zazdrość że masz możliwość pracy i obcowania w tak cudownym miejscu. Zdaję sobie sprawę że włożyliście w to miejsce iście benedyktyńską pracę, ale macie teraz raj na ziemi. Gratuluję również wzmianki historycznej i nawiązania do tradycji w nazwie waszego urokliwego miejsca.

Pozdrawiam serdecznie
Zapraszam na spacerek po moim ogródku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13523" onclick="window.open(this.href);return false;
Arleta:))
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Witam ...śledzę każdy Twój (kroczek)

Post »

Serdeczne uściski dla Zosieńki i Justynki...Bo masz solidnych <pracusiów>...Ja mieszkam na wsi więc jest mi ta czynność wypisana przeznaczeniem i wyborem .A Wy w mieście i żyjecie wsią na codzień od niedawna bo od 10 lat. Przemierzając często te naście km. na Wasze Rańczo... Same serdeczności kieruję do Was i ślę dużego buziaka od Kazia dla Twoich Dziewczyn ...i do miłego :!: ;:114 ;:138 ;:12 Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasz ogród znajduje się nad rzeką Biała Łada, do działki przylega około 200 metrów brzegu rzeki. Za pomocą zdjęć przedstawię bieg rzeki na wysokości naszej działki:

Jak już nadmieniłem poziom rzeki jest 2,40 m poniżej poziomu działki. Po zakupie działki stwierdziłem że dostęp do rzeki był praktycznie niemożliwy z uwagi zarośnięcie krzewami i drzewami brzegu. Porządkując brzeg usunąłem "chaszcze" i wykonałem na połowie wysokości , między wodą a poziomem działki " ścieżkę spacerową". Idąc "ścieżką spacerową " na pierwszym zdjęciu widać "furtkę"- wejście od strony północnej dla wędkarzy na teren ogrodu. Rzeka wpływając z kierunku północnego na nasz ogród od razu skręca w lewo i półkolem zawraca bieg w kierunku północnym

Obrazek

Na zdjęciu widać koło wodne nalewające wodę do stawu
Obrazek

Rzeka po zawróceniu płynie w kierunku północnym
Obrazek

Po lewej stronie znajduje się zadaszenie ze stołem i ławkami i miejsce na ognisko, w głębi widoczne koło wodne
Obrazek

Drzewa rosną na malutkim "cypelku"
Obrazek

Rzeka łagodnym łukiem zawraca by płynąć w kierunku południowym,
Obrazek

Widać jak rzeka wyrwała na zakręcie kawałek gruntu u sąsiada z drugiej strony rzeki,
Obrazek

Rzeka biegnie prosto na południe( po prawej widać na "cypelku" stół i ławki pod zadaszeniem,
Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy spaceru nad rzeką:

"Mojej pani" zbudowałem kładkę na rzece by starym zwyczajem miała gdzie prać bieliznę. Niestety "moja pani" zdecydowanie odmówiła, mówiąc że żyjemy w początku XXI wieku , a nie na początku XX wieku.
Obrazek

Widok na nurt rzeki w kierunku północnym ( z kładki),
Obrazek

Widok na nurt rzeki w kierunku południowym ( z kładki)
Obrazek

Widok na "spacernik nadrzeczny ( widoczna siatka zabezpieczająca przed wyjściem bobrów na brzeg)}
Obrazek

Kolejny zakręt rzeki , tym razem rzeka skręca w kierunku południowo-zachodnim,
Obrazek

Następny zakręt rzeki , tym razem rzeka skręca na południowy- wschód
Obrazek

Spacernik wzdłuż rzeki
Obrazek Obrazek

Schodki do lustra wody w rzece,
Obrazek

Zabezpieczenie łuku wewnętrznego brzegu ogrodu przed zniszczeniem "dużej wody"w rzece,
Obrazek

Widok na zakręt rzeki i schodki od strony południowo -wschodniej,
Obrazek

Widok na następny zakręt rzeki , tym razem(ostatni) , rzeka skręca w kierunku południowym,
Obrazek

Spacernik wzdłuż rzeki, Obrazek

Widok na spacernik od strony południowo-wschodnim, z prawej widać nasadzenia olch wzdłuż rzeki ,
Obrazek

Widok na ostatni zakręt rzeki na wysokości naszego ogrodu
Obrazek

Widoczny płot graniczny od strony południowej ,w płocie "furtka" dla wędkarzy( i nie tylko) .
Obrazek
Awatar użytkownika
kamixsa
200p
200p
Od: 12 kwie 2008, o 17:32

Post »

No no prawdziwe ranczo taka przestrzeń :lol: a jaki warzywniak chylę czoło tak czyściutko :wink: :wink: staw musi być ogromny :shock: :shock: no i te ryby gratuluję :P :P :P
Pozdrawiam - Krystyna
Wiejski ogród - kamixsa
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i znowu po koszeniu trawnika w Ranczo Nokły jest "aligancko"

Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Witam ...śledzę każdy Twój (kroczek)

Post »

Jak ALIGAŃSKO, nawet bardzo ALIGAŃSKO Ty Tadeusz co drugi dzień kos :?: isztą trawę , a skąd tyle zapału, siły i czasu znajdujesz na to??? Ja cieplutko pozdrawiam i do miłego... ;:114 Obrazek Po tych drzewkach zostały mi tylko zdjęcia... Zapadła inna decyzja ...i tak się stałooo no i właśnie.... ;:110 ;:114
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia ogrodu z "lotu ptaka"

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

warto tu pospacerowac, odpocząć, jest wspaniale tak pieknie w detalach dopieszczone, pozdrawiam
marek3232
50p
50p
Od: 14 mar 2008, o 22:05

Post »

Widoczny płot graniczny od strony południowej ,w płocie "furtka" dla wędkarzy( i nie tylko) .
Tadeusz 48 za tą furtkę należą ci sie ukłony i podziękowania w imieniu wędkarskiej braci. Większość gospodarzy przylegających do rzek terenów grodzi je do samej wody uniemożliwiając przejście wędkarzą co oczywiście jest niezgodne z prawem ale przestrzeganie prawa w Polsce wiemy doskonale jakie jest.
Co tu dużo mówić Pełen profesjonalizm w tym co robisz,ranczo i cała reszta to BAJKA.Pozdrawiam

Ps. Jakie rybki żyją w tej rzece?

Marku, wędkarzom, wędkarzOM, celownik odpowiada na pytanie Komu, Czemu. :twisted: Nalewka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”