Moje oczko w głowie cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje oczko w głowie cz. 3

Post »

U mnie zimy nadal nie ma a i jesień delikatnie sobie poczyna więc większość roślin na działce w małym foliowcu zrobionym pod te potrzeby i w altanie.
Pampasówka też - jak pomyślę ile jeszcze doniczek muszę przynieść ...o wiele za dużo na moje możliwości.
Pytasz jak sprawdzić wilgotność i kiedy wiadomo,że trzeba podlać ?
Ja kiedyś najczęściej przelewałam ziemię w doniczkach a od kilku lat w każdej doniczce z ziemią mam patyczki od szaszłyków lub coś podobnego.
Staram się zawsze podlewać rośliny od dołu - wyjmując patyczek z ziemi wbity do dna będziesz widziała po jego wyglądzie jaka jest ziemia.
Kilka razy i nabierzesz wprawy. Są rośliny, które można podlewać dopiero jak wyschnie 2/3 ziemi od góry i niby jak to sprawdzić a patyczek pokaże - sprawdź.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu bardzo Ci dziękuję za tą podpowiedź ;:196 Na pewno sprawdzę ;:108
Ja już dzisiaj przywiozłam resztę doniczek z kwiatkami - już nic się do domu nie zmieści ;:185 reszta musi zimować na działce ,
a przepraszam jeszcze muszę wykopać i przywieść Irysy żyłkowane wyrosły chyba na 20 cm. i boję się że przemarzną a tak niech w domu zakwitną :tan
Powiedz gdzie trzymasz zimą swoją pampasówke - w domu czy w piwnicy???
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Witam W Twoim ogrodzie.
Wpadłam popatrzeć co tam masz do przezimowania ;) ;:oj
Dzisiaj tylko zaznaczam sobie i biegam do łóżka.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko :wit Witam Cię cieplutko na moich włościach ;:180 chociaż za oknem szaro , buro i cały czas leje .
Do przezimowania mam dużo a nawet bardzo dużo ;:108 wszystkie parapety już zajęte do ostatniego cm. na meblach doniczki , na podłodze doniczki , na klatce schodowej stoi oleander , trawa pampasowa , rozmaryn , okno na klatce - do ostatniego milimetra zapchane , piwnica po sam sufit załadowana - muszę mieć skrzydełka żeby coś tam znaleźć , przed piwnicą stoją - datury , psianki i jeszcze coś ???????? już nie pamiętam ;:223
Nie na darmo chciałam się wprosić do Twojego garażu :;230 :;230
Zapraszam ponownie na zwiedzanie i ;:136 - życzę miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj nie braknie Ci wiosny na wynoszenie i wysadzanie tego? ;)
Ja w tym roku mam pierwsze rośliny do przechowania i jestem ciekawa jak mi to wyjdzie.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko :wit Co rok sobie obiecuję że będzie mniej albo wcale , że wsadzę tylko te co nie trzeba zimować w domu i co ????? ;:223 jest ich coraz więcej i więcej ;:108
Co ja zrobię jak wszystkie mi się podobają i wszystkie bym chciała mieć ;:124 ;:124 ;:124
Miłego dnia życzę , pomimo tak brzydkiej pogody ;:168
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co ja zrobię jak wszystkie mi się podobają i wszystkie bym chciała mieć ;:124 ;:124 ;:124
Mam nadzieję, że aż takie szaleństwo mnie nie ogarnie :) Na pewno nie ogarnie, chociażby z braku czasu wiosna i latem ... :(
Zima mam go nadmiar, to znowu nie ma co robić na dworze ...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Większość domowych kwiatów uprawiam metodą hydroponiczną a tam poziom wody widać gołym okiem więc ten patyczek to tez taki miernik ... :;230
Co do trawy to nie wiem - chyba do piwnicy ( jest zimna ale ciemna) ale jak wejdą przymrozki to dopiero bo teraz to jeszcze ciepło. czekam tez na zrzucenie liści przez Fuksje a one zielone i piękne zdrowe liście - nie spieszy im się.
Jakarande przyniosłam we wrześniu do domu - w krótkim czasie zrzuciła liście więc ją przycięłam do na najchłodniejsze okno. Widać oczka przy pniu więc żyje.
A jak Twoja sie ma ?
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znam ten ból ,też co roku obiecuję sobie ,o nie na drugi rok tak już nie będzie że tyle donic i tyle znoszenia i kurczę co roku jest ich więcej na korytarzu jeszcze kwitną datury zapach niebiański ;:215 no i te różne małe i trzy duże oleandry ;:223 A tych małych doniczek ;:222 To wszystko trzeba podlewać i codziennie sprzątać bo jak na dworze liście opadają ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Tereniu u mnie to samo z zimowaniem ;:oj ale muszę się opamiętać :roll: bo nie ma kto tego wnosić :D
;:168
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko :wit Ja bym nie była taka pewna z tym szaleństwem - to jest bardzo groźna choroba :!: :!: :!: bardzo trudna do wyleczenia .
Ja się leczę , leczę i coraz bardziej szaleję :;230
Krysiu ;:196 Też zastanawiam się nad tą metodą hydroponiczną - ale ??????????
Trawę pampasową na razie postawiłam na klatce schodowej ( ale wiesz że mieszkam w bloku i klatka jest wspólna ) i tylko patrzę jak mnie sąsiadki wykopią :;230 Nie wszyscy są tak zakręceni zielono :;230
Proszę wstaw zdjęcie swojej Jacarandy - nie wiem jak Twoja wygląda ?????????????? Może i ja ją mam???????????????
Fuksje poprzedniej jesieni zmroziłam i nie mam ;:223 na razie się z niej wyleczyłam ;:108
Ela :wit To mnie rozumiesz - tylko że Ty mieszkasz w swoim domku i klatka schodowa i inne miejsca są Twoje - a ja ;:223 Sąsiadki nie wszystkie kochają kwiatki , sprzątaczki - wszystko im przeszkadza i czasami im się coś podoba i sobie biorą ( w tamtą zimę ktoś sobie wziął : rozmaryn , paprotki miniaturki i kilka innych .... ) . Tym bardziej muszę uważać z podlewaniem i sprzątaniem listków ;:7
Dzidziu :wit To mnie rozumiesz ;:108 Ja też muszę się opamiętać ;:14 u mnie nie tylko nie ma kto tego wnosić ale potem i dbać o to , podlewać , sprzątać - najgorzej jak muszę wyjechać na jakiś czas ;:202

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Tereniu, no podziwiam i jednocześnie współczuję tego znoszenia kwiatów i donic; u mnie odwrotnie - tylko jedyna róża pienna powędruje gdzieś do piwnicy i tyle :) dwie inne wysadziłam do gruntu. Założyłam sobie, że nie bawię się w taką zabawę, nawet kwiaty jednoroczne ograniczam do pojedynczych - reszta ma sobie rosnąć, zimować w gruncie i już ;:108
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu :wit Ja też sobie zakładam , postanawiam i nic z tego nie wychodzi - to już zboczenie nie choroba ;:14 ;:14 ;:14 nie wiem czy będę kiedyś na tyle mocna aby wytrwać w swoim postanowieniu ;:185
Chyba że mi pomożecie - plis ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nie bardzo mieszkam sama bo są sąsiedzi na dole i chodzą na strych[Rodzina} no ale nic mi nie ginie tylko czasami coś spadnie no nie ;:7 No i tak się dziwię że nic nie mówią ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu U Ciebie jedna rodzina a u mnie 12 i też czekam kiedy mi z głowy kwiatki wybiją ;:14 albo mnie wyeksmitują :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”