Moje storczyki od północy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Witaj Olu, byłam u Ciebie ,oglądałam ,podziwiałam i mam nadzieję że będziemy się w trudnych chwilach podnosić na duchu :wink:
Teraz, co nowego u mnie:
Pięciopędowa Cambria ma coraz większe pąki ;:65 to czekanie mnie wykańcza ,ale finał już bliski :D i jeszcze jedna niespodzianka....pokazał się szósty pęd kwiatowy ;:50
Druga Cambria (też wyprzedażowa) ma dwa pędy kwiatowe(kolor nieznany) :roll:
Oncidium kształtuje psb i chyba zakwitnie (mam nadzieję)trochę wcześniej niż w zeszłym roku.

Pozdrawiam ciepło wszystkich :wink:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Olla
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 maja 2008, o 12:06

Post »

Hej Dorelo :D

Chyba nie będziesz taka i pochwalisz się tymi Cambriami, co? 8) Ja moją zaczęłam wystawiać na balkon, ale na noc wnoszę do domu, bo temperatury są jeszcze zbyt niskie. A tak w ogóle to "sprzedałam" ją do pokoju siostry, gdzie na pewno zazna więcej światła (chyba nawet jej już listki pojaśniały, a może to ja mam jakieś mroczki przed oczyma ;:154).

Pozdrawiam (i czekam niecierpliwie na zdjęcia)
Ola
Był tylko jeden kruczek... paragraf 22.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich odwiedzających mój wątek :wit
Do kolekcji dołączyła Nelly Isler
Obrazek Obrazek
piękna,pachnąca i siedmiopędowa ;:50
Obrazek
tak dzisiaj wygląda sześciopędowa Cambria Obrazek
to druga wyprzedażowa Cambria
Obrazek
to Phal.który wypuścił dwa pędy z jednego uśpionego oczka
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Piękne...Dobra masz reke ze tak kwitna :D Oby tak dalej.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne storczyki! skąd wziełaś taką cudną, siedmiopędową Cambrię?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

szklarnie w Tarnowie Podgórnym :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ahaaa... ale cudna jest. widziałam kilka lat temu taką Cambrię, ale w mojej kolekcji nigdy nie miałam... podobają mi się, ale nie wiem, czy by u mnie chciała rosnąć i kwitnąć, bo storczyki miltoniopodobne nie chcą u mnie być.
Olla
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 maja 2008, o 12:06

Post »

No i doczekałam się fotek :D , a efekt zapiera dech w piersiach. Po prostu cudo! Siedmiopędowe i pachnące:!: (mnie zadwoliłby już jeden pędzik...). Gratuluję okazu ;:333
Był tylko jeden kruczek... paragraf 22.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dorelo ! Piekna jest twoja Nelly Isler, posiadam takową również. Potwierdzam, pieknie pachnie w godzinach południowych i w tym czasie zapach jest dosyć intensywny. Siedmiu pędów pozazdrościć, moja posiada dwa, ale i tak jest piekna :D .
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

No tak - taaaka cambria to jest coś. :lol: I tyle pędów kwiatowych. :roll: Wspaniała. :lol:
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

olu Nelly Isler rozeszła się błyskawicznie ,kupiłam ją w sobotę,a w poniedziałek nie było po niej śladu w tarnowskich szklarniach
Dusiu wszędzie piszesz,że cambriowate ,Dendrobium nobile,sabotki Cię nie lubią bo nie chcą kwitnąć ;bo to ciut inna uprawa (nie ciągła)zastosuj okresy spoczynku,chłodu .....efekty mogą być ciekawe i satysfakcjonujące :wink:
dorotko,lano dzięki za wizytę ,cieszę się ,że się podoba Nelly :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Dorelo bardzo mi miło, nasze Nellcie są prześliczne. Swoją drogą muszę moją znowu obfotografować, bo otwartych kwituszków przybyło. Nie wysilaj się z pisaniem odpowiedzi do Storczykowej, bo ona tego i tak nie czyta, a jeżeli chcesz jej dobrze poradzić i tak nie spróbuje. To tak jak trafienie kulą w płot. Lepiej czas poświęcić dla roślinek.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorela pisze:olu Nelly Isler rozeszła się błyskawicznie ,kupiłam ją w sobotę,a w poniedziałek nie było po niej śladu w tarnowskich szklarniach
Dusiu wszędzie piszesz,że cambriowate ,Dendrobium nobile,sabotki Cię nie lubią bo nie chcą kwitnąć ;bo to ciut inna uprawa (nie ciągła)zastosuj okresy spoczynku,chłodu .....efekty mogą być ciekawe i satysfakcjonujące :wink:
dorotko,lano dzięki za wizytę ,cieszę się ,że się podoba Nelly :D
tylko, że nie umiem robić okresu spoczynku. ale najważniejsze, że Phalaenopsisy i Vandy dobrze u mnie rosną, w końcu to moje ulubione storczyki. Na początku lubi się wszystko co storczykowe, ale teraz zbieram Phalaenopsisy i Vandy, oczywiście bardzo lubię inne storczyki, ale staram się kupować te, które wiem, że powinny u mnie dobrze rosnąć, żeby nie kupować czegoś, co i tak uschnie. ale chciałabym mieć kwitnące Cattleye, Dendrobia, Paphiopedila, Cambrie itp...
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka chcąc mieć takie storczyki jak te wymienione na końcu przez Ciebie prędzej czy później będziesz musiała się nauczyć ich życia i egzystencji ,a co do Ever Springa fotki nie mam niestety
Lano koniecznie zrób fotki,każdy najmniejszy kwiatek cieszy,a co dopiero kwiatek który kwitnie dzięki naszej opiece
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorela pisze:Duśka chcąc mieć takie storczyki jak te wymienione na końcu przez Ciebie prędzej czy później będziesz musiała się nauczyć ich życia i egzystencji ,a co do Ever Springa fotki nie mam niestety
Lano koniecznie zrób fotki,każdy najmniejszy kwiatek cieszy,a co dopiero kwiatek który kwitnie dzięki naszej opiece
mam niektóre z tych storczyków, m.in. Cattleyę, Paphiopedilum, Dendrobium phalaenopsis. Dendrobium w tym roku zakwitło, choć nie wiem, jakim cudem... to co zrobić z tymi Cattleyami (bo teraz zamiast 1 są 3, bo ją podzieliłam) i z Paphiopedilum?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”