Mój ogród na fotografii

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii

Post »

:wit Elu! Nie chcę już pisać o dolegliwościach i bólu, bo wątek ogrodowy przerodzi się w medyczny. Wczoraj wieczorem i dzisiaj ...ból niesamowity.Może dlatego,że wczoraj sporo miałam ruchu ...ale super czułam się...Pozdrawiam !
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bogusiu pokaż tą swoją wodę w ogrodzie masz tak piękny staw, że z chęcią się na niego patrzy ;:173
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! z chęcią "obfocę" tę wodę ...cierpliwości ....chyba,że znajdę fotki na dysku, to wstawię zaraz ...specjalnie dla Ciebie. ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! ....spełniam prośbę ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

bwoj54, dziękuje zazdroszczę Ci takiego akwenu jest piękny te wierzby idealne miejsce do relaksu. Moje oczko takie maciupkie a Ty masz takie jezioro ;:108 Widzę, że masz lilie różową to attracktion? ;:173
Taki stawik to marzenie, masz tam jakieś rybki? Jeszcze jakieś grzybienie wodne? ;:173
Pozdrawiam Rewii ;:180 ;:180
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! ....głównie karasie...no i jeszcze trafi się jakiś karp. Kilka lat wstecz zarybialiśmy karpiami. Bywały zimy, że mimo robienia przerębli dużo ryb zamarzało .... więc zrezygnowaliśmy z zarybiania.Dwa lata temu pozbyliśmy się też zimą dwóch amurów/około 3 kg każdy/. Trzeba było kupować pszenicę, ziemniaki na karmę, znajomi obdarowywali resztkami chleba ,a my odwdzięczaliśmy się rybkami. Moi synowie ,ani mąż nie lubią wędkować. Wnuczka zapragnęła wędkę ...no i tatuś spełnił zachciankę....oczywiście wędka gdzieś w garażu ...może raz czy dwa wykorzystywana. Kilka razy w roku przyjeżdża szwagier z Jawora/ dolnośląskie/i robi poważne odłowy...zapalony wędkarz...całymi dniami przebywa nad stawem....trudno nawet przywołać na obiad. Wiosną znowu musimy wpuścić amury, aby oczyszczały staw z nadmiaru zbędnej roślinności ...trzciny, pałki wodnej , tataraku....żal mi najbardziej będzie nenufarów...chyba, że nie połakomią się na nie.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Pałki pójdą na pewno to są żywe kosiarki wodne, roślinność masz obfitą. A te karaśki dokarmiasz? :)
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ja zazdroszę Bogusi wielu rzeczy nie tylko stawu
A ja mam taka mała działkę buuu
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu!...dokarmiamy , ale nie jest to systematyczne dokarmianie ....raczej sporadyczne......a i tak bywają sporej wielkości.... Myślimy też o wpuszczeniu szczupaka aby dokonał selekcji, bo jest ich ogrom...Słoneczny dzień widać pływające ławice...

Rano zrobiłam obchód ogrodu i utrwaliłam jeszcze namiastkę kwitnących roślinek...nie jest to rewelacja, ale zawsze coś...najważniejsze,że jeszcze bez zimowej aury.... temperatura o 8 rano +9 stopni teraz 13 st. ... ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

U Ciebie jeszcze ładne kwiatuszki są ;:215
Szczupaka warto wpuścić bo przerybienie z karasiami to łatwa sprawa ;:108
A ten staw jest naturalny na glinie czy piachu?
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! / drewutnia/ ...na pewno duży ogród ...więcej możliwości...ale pracy ogrom. Do tej pory tak urządzony był , aby wystarczyło mi tygodnia na utrzymanie go w należytym porządku ...z nastawieniem głównie na trawniki i iglaki... Koszenie trawy ciągniczkiem należy do starszego syna...przycinanie iglaków zadanie męża. Popołudnia / kiedy jeszcze pracowałam/musiały mi wystarczyć na resztę prac: plewienie, podkaszanie itp... Poza tym dokoła domu mam mnóstwo kwiatów w donicach, skrzynkach . Do tego doszło, że w tym roku zapominałam czasami, że taras mam okwiecony... ;:7 Ale ja to lubię.. więcej kocham...a zwłaszcza teraz, gdy czas mnie nie goni...a na konto co miesiąc wpływa odpowiednia kwotka :;230
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu!/ rewi/ Staw jest akwenem naturalnym ,/ z czasów poniemieckich/o podłożu gliniastym. W 70- tych latach pogłębialiśmy go i zwiększaliśmy powierzchnię . / z 2 do 4 arów/Był to taki dziki, porośnięty chaszczami zbiornik wodny. W najgłębszym miejscu po pogłębieniu było 1,80 m. Woda była tak czysta, że przez trzy lata kąpaliśmy się. Do niego dochodzą trzy źródła.Z czasem zaczął się zamulać. W czasach jego świetności mieliśmy tam plażę , utwardziliśmy piaskiem dno tak z 5 m w głąb od plaży. / 3 kamazy piasku/ . Część skarpy wyłożona była kamieniami ze skalniaczkami..schodki kamienne ....przyszła 3 lata temu ulewa/ urwanie chmury/ i wszystko zostało zniszczone.Była to niesamowita rozpacz...powyrywane drzewa z korzeniami....tyle pracy i nakładów finansowych ...poszło z wodą. Odnajdę zdjęcia i wstawię...

-- 4 lis 2012, o 13:58 --

Moja wnuczka ....przyprowadziła od siebie z działki , gdzie się budują ...wspaniałego kotka.Zakochaliśmy się w nim....zostanie z nami...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kotek wspaniały, przykro mi miałaś takie cudo, ale przyroda to przyroda i nigdy nie wiadomo czym nas zaskoczy. Warto by było pomyśleć nad odmulaniem choć w części odbudować to co straciłaś przez ulewę :oops:
i jeszcze źródła dochodzą mhmhm.... :D
Ogród rewii cz.III !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Śliczny kocio, trochę jak nasz Filip.
A co do stawu, czy jakieś ryby denne nie rozwiązałyby problemu zamulania? Nie chcę się wymądrzać, ale kiedyś czytałam coś na ten temat.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Bogusiu kotek przepiękny! niech się zdrowo chowa :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”