Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Zacznij od czterech części tego wątku, to dowiesz się wszystkiego o uprawie fascynujących dyń. Powodzenia

- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli miałaś tylko Hokkaido to owszem, ona urośnie, ale jeśli były w pobliżu inne dynie to już loteria.Chani pisze: Czy jeśli zbiorę nasiona np Hokkaido to mi urośnie Hokkaido czy bógwico?
Tylko, że my na forum lubimy loterie i eksperymenty.
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niekoniecznie bo jak pszczoła będzie miała pyłek innej odmiany i zapyli hokkaido to powstanie krzyżówka. Najpewniej jest zapylać samemu-ręcznie ma sie pewność w 100%
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Przy malutkim maluchu nie bardzo mam na to czasaria pisze:Zacznij od czterech części tego wątku, to dowiesz się wszystkiego o uprawie fascynujących dyń. Powodzenia![]()
Moja dynia w markecie "urosła" ;) zostawiłam pestki i teraz się zastanawiam, czy jak posieję, to mi urośnie to, co bym chciała
Ja proponuję marketowe przeznaczyć na lampiony
a do ogródka kupić coś czego w sklepie nie znajdziesz. Wejdź na all..., jest tam dużo ciekawych odmian z wyczerpującymi opisami.
Kasia
Chani, na str. 45 odpowiedziałam na podobne pytanie.
Bardzo, bardzo dziękuję
Więc jest duża szansa, że moja Hokkaido mi urośnie
Wiem, że jest dużo odmian, ale ja nie mam tyle miejsca
tato mi udostępni kawałek działeczki na dynie, ale nie obsadzę mu przecież połowy zagonów
Chciałam właśnie Hokkaido, bo mi bardzo smakowała i odpowiada mi wielkość, jedna w sam raz na obiad ;) i jako drugą odmianę - piżmową na spróbowanie.
Więc jest duża szansa, że moja Hokkaido mi urośnie
Wiem, że jest dużo odmian, ale ja nie mam tyle miejsca
Chciałam właśnie Hokkaido, bo mi bardzo smakowała i odpowiada mi wielkość, jedna w sam raz na obiad ;) i jako drugą odmianę - piżmową na spróbowanie.
-
Zatorzanin
- 100p

- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi to wygląda na niewyrośnięte Atlantic Giant bo podobnie u mnie wyglądał.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- danger325
- 200p

- Od: 22 wrz 2012, o 16:30
W przyszłym roku mam zamiar kupić kilka odmian dyń, na pewno zagości Atlantic giant, jednak czy ma ona jakiekolwiek walory smakowe? Czy jest mdła i niezbyt nadaje się do spożycia? Do zjedzenia będę kupował Hokkaido, Justynkę i piżmową.
-
Zatorzanin
- 100p

- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Nie jadam dyń bo mi nie smakują, ale zauważyłem, że w przypadku moich niewyrośniętych Atlantic Giant nie było pustych przestrzeni jak w innych dyniach, była po prostu pełna.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Piżmowa dynia to osobny gatunek a nie tylko odmiana, a oczywiście jest możliwe, że tutaj jest tylko jedna odmiana w sprzedaży.
pozdrawiam, Gunnar
-
yerena
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 12 sie 2011, o 10:38
Nie mam twardych dowodów, są to znowu tylko przypuszczenia, ale... miałam w tym roku jedną roślinę z gatunku Angelique. Pierwsza dyńka była jak z katalogu, zaś druga, którą zauważyłam dopiero przy zbiorach, ma żeberka bardzo podobne do Black Futsu i Hidemi, które rosły tuż obok po dwóch stronach Angelique:loeb pisze:Haha noo.. ale to jeśli chodzi o takie konkretne zmiany;) Ale coś mi dzwoni że kształt owocu rośliny matecznej może być inny w zależności od tego czy jest zapylona czy nie jest, albo jest tylko słabo.......Ale jeśli chodzi o zmianę smaku, koloru, składu chemicznego miąższu - no, byłabym sceptyczna;)

Z lewa pierwsza Angelique, w grupce- z góry z lewa- Angelique z żeberkami, z prawa- Hidemi, w dole- Black Futsu.
Więc chyba ma wpływ zapylanie pyłkiem innych odmian na tegoroczne formy (ale czy tylko formę? bo i kolor też) dyń?
-
loeb

- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Niee to co innego.. na jednej roślinie kształt owoców może być zmienny, tak jak i rozmiar, wszystko zależy od stabilności odmiany. Zobacz, one są do siebie podobne tylko na pierwszej żeberka są słabiej zarysowane. Ta druga prawdopodobnie miała więcej czasu i energii żeby wyrosnąć. Zauważyłam że pierwsze owoce często są mniejsze od późniejszych, może wynika to z tego że wyrastają gdy roślina nie ma jeszcze dużej masy liściowej. Wszystkie 3 wymienione dynie są z tego samego podgatunku i kształtem są podobne, ale innymi cechami się różnią. To się często zdarza.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozkroiłam Kakai , pestki super naprawdę bezłupinowe
Sam miąższ żółtozielony , ok 1,4 kg , żeby zupa miała ładniejszy kolor dodałam marchewki ,na surowo i pieczonej nie próbowałam. Na pewno będę chciała mieć tę odmianę choćby ze względu na pestki a i zupa niezła