Tuje Kórnik Zbrązowiały (prośba o pomoc w identyfikacji przy

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
rapec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2012, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Tuje Kórnik Zbrązowiały (prośba o pomoc w identyfikacji przy

Post »

Witam,
W czerwcu tego roku posadziłem ok 70 tuj odmiana Kurnik. Tuje sadzone były z doniczek (kupione w szkółce) do ziemi - ziemia u mnie klasa IVa na dwa "sztychy" później glinka. Tuje rosły ładnie przez całe lato, ładnie się zieleniły. Niestety w miarę zbliżania się jesieni zaczęły rudzieć i obsychać, zaobserwowałem to szczególnie po ostatnim przymrozku i deszczach. Zastosowałem preparaty do oprysku i podlewania przeciwko fytoftorozie, wcześniej trochę nawozu przeciwko brązowieniu iglaków. Mocno "rude" gałązki zlikwidowałem. Niestety nie poskutkowało. Tuje obsychają dalej. Bardzo proszę o radę, może ktoś na fotkach rozpozna co to może być. Przenawoziłem (tylko zastosowałem ten nawóz przeciwbrązowieniu - ale to po pierwszych oznakach)? Jakieś choróbsko grzybowe? Objawy nasiliły się po ostatnich deszczach i tym przymrozku z ostatnich 2-4 tygodni. Fotki aktualne, zrobione w dniu 20.10.2012.

Wszelkie sugestie mile widziane, co "to" może być?

Pozdrawiam.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje Kórnik Zbrązowiały (prośba o pomoc w identyfikacji przy

Post »

Jesienią rośliny zrzucają część igliwia. Łuski żywotnika przebarwiają się jesienią wraz z przyjściem chłodów. Być może latem rośliny nie były odpowiednio podlewane. Żywotnik olbrzymi jak i jego odmiany lubią dość wilgotne gleby.
rapec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zatem cierpliwie poczekac do wiosny? Te gałązki zrudziałe nie są suche. W palcach czuć że są elastyczne jakby jeszcze żyły. Tylko kolor nie odpowiedni. Zastanawiałem się nad nawozem którego użyłem
Obrazek
sypełem "małą garstkę" pod krzaczek (około półtorej łyżki stołowej). Może to być przyczyną, przenawożenie?

Ziemia na której posadziłem te tujki to jeszcze rok temu było pole rolne na którym rosło zboże. Zastanawiałe się czy wcześniejszy właściciel (rolnik) mógł ją czymś "naszprysować", go generalnie rośliny które sadziłem chorowały (oprócz drzewek - jarzębina, dąb, platan )
Awatar użytkownika
graveDMan
100p
100p
Od: 18 lut 2011, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doszło do naturalnego przebarwienia łusek skoro wyglądają na żywe. Trudno stwierdzić jak postępował z polem wcześniejszy właściciel. Jedni rozsiewają nawozy nałogowo inni natomiast sieją zboża bez wcześniejszego dokarmiania. Tak czy siak polecam cierpliwe czekanie do wiosny.
rapec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam, postanowiłem odgrzebać temat aby potwierdzić co i jak - faktycznie było to jesienne/zimowe brązowienie łusek naturalne. Wiosną odzyskały kolor. Jak widać na poniższych fotach nawet się zagęściły. Na ostatniej fotce widać sztukę z taką "łysą" łodygą - mam kilka takich sztuk. Czy istnieje możliwość na zagęszczenie takich roślin? Czy wymienić je na inne młodsze - bo te rozmnażane są z gałęzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”