Owoce berberysu

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabcia_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2012, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Owoce berberysu

Post »

Witam wszystkich.
Mam ogromną prośbę mianowicie chciała bym się dowiedzieć czy z każdej odmiany berberysu można robić konfitury,nalewki itp..
czy może tylko z pospolitego?Przewertowałam cały internet i nic konkretnego nie piszą.
Z góry dziękuje :wit .
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Berberysy

Post »

Z tego co mi przychodzi do głowy to B. thunbergii odmiana wysoka o czerwonych, czy bordowych liściach. Ona wytwarza owoce i sa jadalne. Odmiana B. thunberga 'Purpurea'. Natomiast niskie odmiany wolno rosnące odmiany raczej nie zaowocują. Pamietaj, że należy posadzić kilka egzemplarzy. Najlepiej z różnych szkółek.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
zabcia_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok dzięki ale ja już mam berberysy przejęłam je z ogródkiem działkowym one owocują ale nie mam pewności czy nadają się do jedzenia bo nie są az tak kwaśne!
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Berberys koreański ma owoce wielkości grochu. Pozostałe mają owoce tak drobne, że nie warto zwracać na nie uwagi.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadza się, owoce berberysu tunberga są drobne. Można je zbierać od późnej jesieni, przez zimę ( o ile ptaki nie zjedzą). Oczywiście są jadalne. Zawierają dużo wit. c.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
zabcia_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

damek1718 pisze:Zgadza się, owoce berberysu tunberga są drobne. Można je zbierać od późnej jesieni, przez zimę ( o ile ptaki nie zjedzą). Oczywiście są jadalne. Zawierają dużo wit. c.
;:138 Dziękuje mam nadzieje że przeżyje po tej nalewce
Pozdrawiam ;:65 A to mój berberysowy żywopłot Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”