Witam wszystkich.
Mam ogromną prośbę mianowicie chciała bym się dowiedzieć czy z każdej odmiany berberysu można robić konfitury,nalewki itp..
czy może tylko z pospolitego?Przewertowałam cały internet i nic konkretnego nie piszą.
Z góry dziękuje .
Z tego co mi przychodzi do głowy to B. thunbergii odmiana wysoka o czerwonych, czy bordowych liściach. Ona wytwarza owoce i sa jadalne. Odmiana B. thunberga 'Purpurea'. Natomiast niskie odmiany wolno rosnące odmiany raczej nie zaowocują. Pamietaj, że należy posadzić kilka egzemplarzy. Najlepiej z różnych szkółek.
Ok dzięki ale ja już mam berberysy przejęłam je z ogródkiem działkowym one owocują ale nie mam pewności czy nadają się do jedzenia bo nie są az tak kwaśne!
Zgadza się, owoce berberysu tunberga są drobne. Można je zbierać od późnej jesieni, przez zimę ( o ile ptaki nie zjedzą). Oczywiście są jadalne. Zawierają dużo wit. c.
damek1718 pisze:Zgadza się, owoce berberysu tunberga są drobne. Można je zbierać od późnej jesieni, przez zimę ( o ile ptaki nie zjedzą). Oczywiście są jadalne. Zawierają dużo wit. c.
Dziękuje mam nadzieje że przeżyje po tej nalewce
Pozdrawiam A to mój berberysowy żywopłot