Ogród piaskowy w Zakolu Wisły
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły
Właściwie to ta droga za płotem też jest moja, mogę płot przesunąć, jak się pod sosnami miejsce skończy 

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- justyna_gl
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No widzisz, chyba muszę zrobić zlot u mnie żeby i mi jakieś pomysły podpowiedzieli 

- variegata
- 1000p
Justyna, Ty dwa razy nie mów, bo mi się nalewka od Ilonki kończy 

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
Uprzejmie przypominam, że jak szpaler traw to i szpaler rozchodników musi być 

- variegata
- 1000p
Aga, te Wasze pomysły sa niesamowite
My tu sobie żartujemy a rabata faktycznie dojdzie do kilkunastu metrów
Tak poważnie, to chciałabym aby miała do 3 metrów w miejscach łuków. Inne pomysły kompozycji wykorzystam po drugiej stronie domu, ponieważ tam mam miejsce na na takie zestawy
Niedługo dostane projekt koncepcyjny ogrodu, to będę miała pogląd, gdzie wykorzystać Wasze genialne podpowiedzi

Tak poważnie, to chciałabym aby miała do 3 metrów w miejscach łuków. Inne pomysły kompozycji wykorzystam po drugiej stronie domu, ponieważ tam mam miejsce na na takie zestawy

Niedługo dostane projekt koncepcyjny ogrodu, to będę miała pogląd, gdzie wykorzystać Wasze genialne podpowiedzi

Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madzia, cieszę się, że zdecydowałaś się na Robinie, ja też bym je wybrała
U dołu ja bym jednak poszła w róże okrywowe z lawendą - masz kwitnienie zapewnione cały rok i nie będą konkurować wzrostem z robiniami. Lilaki Meyera Palibin mają docelowo rosnąć do 1-1,5 czyli przy założeniu, że robinie będą szczepione na ok. 160-170 cm (wyższa będzie niestety mniej stabilna i łamliwa) to lilaki rosłyby tuż pod koroną robinii. Moja robinia zbudowała w ciągu 2 lata olbrzymią, rozłożystą koronę i gałązki pięknie zwisają w dół, szkoda ciąć i formować, zwłaszcza ze względu na kwiaty. Cały urok szpaleru będzie polegał na pięknych koronach i kwitnącym dywanie widocznym przy smukłych nóżkach
Zbyt wysokie krzewy zniwelują efekt smukłych nóżek
Okrywowe i lawenda zapewnią kwitnienie cały rok, robinia będzie kwitła 3-4 razy. Ja bym się zastanowiła nawet czy nie zostać przy samej lawendzie w stópkach, nawet podwójny, gęsty szpaler, efekt byłby powalający na wejście
Róże może przetestuj w innej części działki? Na froncie lepiej nie szaleć z eksperymentami, a lawenda rośnie u Ciebie jak szalona
Ale... sama zdecyduj kochana 

U dołu ja bym jednak poszła w róże okrywowe z lawendą - masz kwitnienie zapewnione cały rok i nie będą konkurować wzrostem z robiniami. Lilaki Meyera Palibin mają docelowo rosnąć do 1-1,5 czyli przy założeniu, że robinie będą szczepione na ok. 160-170 cm (wyższa będzie niestety mniej stabilna i łamliwa) to lilaki rosłyby tuż pod koroną robinii. Moja robinia zbudowała w ciągu 2 lata olbrzymią, rozłożystą koronę i gałązki pięknie zwisają w dół, szkoda ciąć i formować, zwłaszcza ze względu na kwiaty. Cały urok szpaleru będzie polegał na pięknych koronach i kwitnącym dywanie widocznym przy smukłych nóżkach

- variegata
- 1000p
Jesteście kochane
Już mam w głowie widok przedogródka w czasie kwitnienia nowej rabaty
Bardzo, bardzo dziękuje za rady. Dowiadywałam się gdzie mogę kupić przyzwoite egzemplarze robinii odmiany 'Pink Cascade', takie już nieco grubsze i wyższe.... nieco się zdziwiłam
Te "okazalsze" około 170-200 cm wysokości dostępne są tylko w okolicach Warszawy oraz jeszcze gdzieś w okolicach bieszczad- biorąc pod uwagę koszt za sztukę ok. 160zł, to nie powiem będzie to dość kosztowna fanaberia, ale już się napaliłam i nie zrezygnuję
Nadałam temat dwóm ogrodnikom z Bydgoszczy i może oni coś mi sprowadzą na wiosnę.
Miłego dnia wszystkim życzę

Już mam w głowie widok przedogródka w czasie kwitnienia nowej rabaty

Bardzo, bardzo dziękuje za rady. Dowiadywałam się gdzie mogę kupić przyzwoite egzemplarze robinii odmiany 'Pink Cascade', takie już nieco grubsze i wyższe.... nieco się zdziwiłam

Te "okazalsze" około 170-200 cm wysokości dostępne są tylko w okolicach Warszawy oraz jeszcze gdzieś w okolicach bieszczad- biorąc pod uwagę koszt za sztukę ok. 160zł, to nie powiem będzie to dość kosztowna fanaberia, ale już się napaliłam i nie zrezygnuję

Miłego dnia wszystkim życzę

Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Mam nadzieję, że się pochwalisz?Niedługo dostane projekt koncepcyjny ogrodu, to będę miała pogląd, gdzie wykorzystać Wasze genialne podpowiedzi

Dobry wybór z robinią. Ja co prawda nie mam, ale uwielbiam jak kwitnie

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Madzia, za tą kanapę to ci teraz spokoju nie dam

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Madziu masz tyle miejsca , liliowce i irysy też będziesz sadzić? to moje ulubione kwiaty , no i mogłabym w przyszłym roku coś podrzucić .
- variegata
- 1000p
Magda, na pewno się pochwalę
To będzie projekt koncepcyjny, czyli szczegóły do aranżacji przez właściciela ogrodu- czytaj, do omówienia razem wspólnie z Wami wszystkimi, moi kochani goście
O Robinii już pisałam, ale z przyjemnością powtórzę, że wybrałam odmianę 'Pink Cascade', czyli dla ułatwienia sobie życia,tę najmniej dostępną i jedna z droższych
Monia Ty sie śmiej. Numeru telefonu do tapicera nie mogę znaleźć i już myślalam, ze ten pod który dzwonię to ten właściwy- a to Twój
Miło było pogadać z Tobą o kanapach
Geniu, uwielbiam
. Oczywiście, ze mam i bardzo chętnie poszerzę kolekcję
Nawet przy tej ostatnio omawianej ścieżce po lewej stronie rosną irysy i cudnie wyglądają jak kwitną. A studnię, która tez na tej rabacie jest, mam "obudowaną" liliowcami.

To będzie projekt koncepcyjny, czyli szczegóły do aranżacji przez właściciela ogrodu- czytaj, do omówienia razem wspólnie z Wami wszystkimi, moi kochani goście

O Robinii już pisałam, ale z przyjemnością powtórzę, że wybrałam odmianę 'Pink Cascade', czyli dla ułatwienia sobie życia,tę najmniej dostępną i jedna z droższych

Monia Ty sie śmiej. Numeru telefonu do tapicera nie mogę znaleźć i już myślalam, ze ten pod który dzwonię to ten właściwy- a to Twój

Geniu, uwielbiam

Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madziu, może taniej będzie wybrać się na szkółking w okolice Poznania?
Moja to Robinia hispida ?Macrophylla?, nie pamiętam dokładnej ceny, ale kosztowała mniej niż 50 zł, może rozważysz coś tańszego? Szpaler to jednak spory koszt, a efekt będzie podobny. Chyba że szczególnie upodobałaś sobie tamtą odmianę
Zobacz jak moja wyglądała niecałe 2 lata po posadzeniu (kwitła już w pierwszym roku, a sadzona była w sierpniu 2010). Kwitła niemal całe lato:
21.05.2012

24.05.2012

Zdjęcia oczywiście usunę, jeśli zechcesz
30.06.2012 - powtórka kwiatów

29.07.2012

03.08.2012

19.09.2012

Moja to Robinia hispida ?Macrophylla?, nie pamiętam dokładnej ceny, ale kosztowała mniej niż 50 zł, może rozważysz coś tańszego? Szpaler to jednak spory koszt, a efekt będzie podobny. Chyba że szczególnie upodobałaś sobie tamtą odmianę

Zobacz jak moja wyglądała niecałe 2 lata po posadzeniu (kwitła już w pierwszym roku, a sadzona była w sierpniu 2010). Kwitła niemal całe lato:
21.05.2012

24.05.2012

Zdjęcia oczywiście usunę, jeśli zechcesz

30.06.2012 - powtórka kwiatów

29.07.2012

03.08.2012

19.09.2012

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Madziu wklejałaś już zdjęcia swoich liliowców i irysów ?
- variegata
- 1000p
Kasiu, bardzo Ci dziękuję za zdjęcia poglądowe
( jeśli mogą to niech zostaną, ze względów mikroekonomicznych
)
Odmiana 'Pink Cascade' jest moim faworytem i na razie jestem na nią zdecydowana, ale naprawdę ciężko ją zdobyć
Macropylla jest łatwiej dostępna a też cudna, 'Pink Cascade' jest podobno najmniej krucha i dlatego wybór padł na nią właśnie ( przeciągi mam oraz psy-wariatki)
Wiosną szkółking i wtedy będzie decyzja ostateczna
Poznań powiadasz....
Geniu przejrzę dzisiaj wieczorkiem moje archiwum zdjęć i jeśli coś znajdę to wkleję
Liliowce mam w kolorze pomarańczowym a ostatnio na spotkaniu dostałam sadzonkę w innym kolorze, ale nie bardzo wiadomo jakim 

Odmiana 'Pink Cascade' jest moim faworytem i na razie jestem na nią zdecydowana, ale naprawdę ciężko ją zdobyć

Macropylla jest łatwiej dostępna a też cudna, 'Pink Cascade' jest podobno najmniej krucha i dlatego wybór padł na nią właśnie ( przeciągi mam oraz psy-wariatki)
Wiosną szkółking i wtedy będzie decyzja ostateczna

Poznań powiadasz....

Geniu przejrzę dzisiaj wieczorkiem moje archiwum zdjęć i jeśli coś znajdę to wkleję

Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- czar_na
- 1000p
- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Pięknie będzie ! Robinie z lawendą to chyba najlepszy wybór.