Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły

Post »

Właściwie to ta droga za płotem też jest moja, mogę płot przesunąć, jak się pod sosnami miejsce skończy :lol:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No widzisz, chyba muszę zrobić zlot u mnie żeby i mi jakieś pomysły podpowiedzieli :;230
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Justyna, Ty dwa razy nie mów, bo mi się nalewka od Ilonki kończy 8-)
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Uprzejmie przypominam, że jak szpaler traw to i szpaler rozchodników musi być :)
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Aga, te Wasze pomysły sa niesamowite ;:oj My tu sobie żartujemy a rabata faktycznie dojdzie do kilkunastu metrów :lol:
Tak poważnie, to chciałabym aby miała do 3 metrów w miejscach łuków. Inne pomysły kompozycji wykorzystam po drugiej stronie domu, ponieważ tam mam miejsce na na takie zestawy ;:108

Niedługo dostane projekt koncepcyjny ogrodu, to będę miała pogląd, gdzie wykorzystać Wasze genialne podpowiedzi :tan
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madzia, cieszę się, że zdecydowałaś się na Robinie, ja też bym je wybrała :D
U dołu ja bym jednak poszła w róże okrywowe z lawendą - masz kwitnienie zapewnione cały rok i nie będą konkurować wzrostem z robiniami. Lilaki Meyera Palibin mają docelowo rosnąć do 1-1,5 czyli przy założeniu, że robinie będą szczepione na ok. 160-170 cm (wyższa będzie niestety mniej stabilna i łamliwa) to lilaki rosłyby tuż pod koroną robinii. Moja robinia zbudowała w ciągu 2 lata olbrzymią, rozłożystą koronę i gałązki pięknie zwisają w dół, szkoda ciąć i formować, zwłaszcza ze względu na kwiaty. Cały urok szpaleru będzie polegał na pięknych koronach i kwitnącym dywanie widocznym przy smukłych nóżkach :wink: Zbyt wysokie krzewy zniwelują efekt smukłych nóżek :;230 Okrywowe i lawenda zapewnią kwitnienie cały rok, robinia będzie kwitła 3-4 razy. Ja bym się zastanowiła nawet czy nie zostać przy samej lawendzie w stópkach, nawet podwójny, gęsty szpaler, efekt byłby powalający na wejście :shock: Róże może przetestuj w innej części działki? Na froncie lepiej nie szaleć z eksperymentami, a lawenda rośnie u Ciebie jak szalona ;:oj Ale... sama zdecyduj kochana ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Jesteście kochane ;:167
Już mam w głowie widok przedogródka w czasie kwitnienia nowej rabaty :D

Bardzo, bardzo dziękuje za rady. Dowiadywałam się gdzie mogę kupić przyzwoite egzemplarze robinii odmiany 'Pink Cascade', takie już nieco grubsze i wyższe.... nieco się zdziwiłam :lol:
Te "okazalsze" około 170-200 cm wysokości dostępne są tylko w okolicach Warszawy oraz jeszcze gdzieś w okolicach bieszczad- biorąc pod uwagę koszt za sztukę ok. 160zł, to nie powiem będzie to dość kosztowna fanaberia, ale już się napaliłam i nie zrezygnuję 8-) Nadałam temat dwóm ogrodnikom z Bydgoszczy i może oni coś mi sprowadzą na wiosnę.
Miłego dnia wszystkim życzę :wit
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Niedługo dostane projekt koncepcyjny ogrodu, to będę miała pogląd, gdzie wykorzystać Wasze genialne podpowiedzi :tan
Mam nadzieję, że się pochwalisz? ;:224

Dobry wybór z robinią. Ja co prawda nie mam, ale uwielbiam jak kwitnie ;:167 Jaką wybrałaś? Umbraculifera?
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Madzia, za tą kanapę to ci teraz spokoju nie dam :;230 :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Madziu masz tyle miejsca , liliowce i irysy też będziesz sadzić? to moje ulubione kwiaty , no i mogłabym w przyszłym roku coś podrzucić .
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Magda, na pewno się pochwalę :D
To będzie projekt koncepcyjny, czyli szczegóły do aranżacji przez właściciela ogrodu- czytaj, do omówienia razem wspólnie z Wami wszystkimi, moi kochani goście ;:180 ;:167
O Robinii już pisałam, ale z przyjemnością powtórzę, że wybrałam odmianę 'Pink Cascade', czyli dla ułatwienia sobie życia,tę najmniej dostępną i jedna z droższych ;:333

Monia Ty sie śmiej. Numeru telefonu do tapicera nie mogę znaleźć i już myślalam, ze ten pod który dzwonię to ten właściwy- a to Twój :oops: Miło było pogadać z Tobą o kanapach :lol:

Geniu, uwielbiam :D . Oczywiście, ze mam i bardzo chętnie poszerzę kolekcję ;:108 Nawet przy tej ostatnio omawianej ścieżce po lewej stronie rosną irysy i cudnie wyglądają jak kwitną. A studnię, która tez na tej rabacie jest, mam "obudowaną" liliowcami.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, może taniej będzie wybrać się na szkółking w okolice Poznania? :lol:
Moja to Robinia hispida ?Macrophylla?, nie pamiętam dokładnej ceny, ale kosztowała mniej niż 50 zł, może rozważysz coś tańszego? Szpaler to jednak spory koszt, a efekt będzie podobny. Chyba że szczególnie upodobałaś sobie tamtą odmianę ;:131
Zobacz jak moja wyglądała niecałe 2 lata po posadzeniu (kwitła już w pierwszym roku, a sadzona była w sierpniu 2010). Kwitła niemal całe lato:

21.05.2012
ObrazekObrazek

24.05.2012
Obrazek

Zdjęcia oczywiście usunę, jeśli zechcesz ;:196
30.06.2012 - powtórka kwiatów
Obrazek

29.07.2012
Obrazek

03.08.2012
Obrazek

19.09.2012
Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Madziu wklejałaś już zdjęcia swoich liliowców i irysów ?
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Kasiu, bardzo Ci dziękuję za zdjęcia poglądowe ;:196 ( jeśli mogą to niech zostaną, ze względów mikroekonomicznych :lol: )
Odmiana 'Pink Cascade' jest moim faworytem i na razie jestem na nią zdecydowana, ale naprawdę ciężko ją zdobyć :roll:
Macropylla jest łatwiej dostępna a też cudna, 'Pink Cascade' jest podobno najmniej krucha i dlatego wybór padł na nią właśnie ( przeciągi mam oraz psy-wariatki)
Wiosną szkółking i wtedy będzie decyzja ostateczna 8-)
Poznań powiadasz.... ;:209

Geniu
przejrzę dzisiaj wieczorkiem moje archiwum zdjęć i jeśli coś znajdę to wkleję :D Liliowce mam w kolorze pomarańczowym a ostatnio na spotkaniu dostałam sadzonkę w innym kolorze, ale nie bardzo wiadomo jakim :lol:
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Pięknie będzie ! Robinie z lawendą to chyba najlepszy wybór.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”