Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dzięki Olu ;:196 Tak, polewa robiona, standardowa - czyli masło, cukier, ciemne kakao i śmietana. Na wierzchu połówki cząstek pomarańczy :)
Pomysł z orzechowo-makową roladą świąteczną super, koniecznie trzeba wypróbować ;:138 W ogóle trzeba zacząć pomysły zbierać, bo Święta już całkiem niedługo ;:224
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj Olu zwiedziłam Twój ogródek ;:138 Jestem pod wielkim wrażeniem ;:138 Cudnie kwitły różyczki .....piękny masz ogród ;:63 ;:63 Ale w kuchni też nieźle rządzisz ;:138 ;:138 Olu taką roladę robiła moja cioteczka....... jak jeszcze nie było internetu i komputerów ;:108 Potem jakiś czas ja robiłam.......... a teraz mi o niej przypomniałaś ..........muszę też zrobić ;:138 ;:138 Też kupiłam sobie babeczki w lidlu i myślę o mufinkach ;:173
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, dzisiaj przedobrzyłam z roladą, bo chciałam zrobić w trzech kolorach ... i coś nie bardzo mi te ciasta się połączyły. To znaczy po upieczeniu zaczęła pękać w miejscu łączenia. Muszę jeszcze popracować nad kolorystyką :wink: Polewa domowa , to jest to ;:333

Romciu, cieszę się ogromnie z Twoich odwiedzin :D Ogród już pozostawiłam . Niech się dzieje co chce. Ostatnie kopczykowanie róż dzisiaj zrobiłam i zaczynam zbierać siły do wiosny :D
Tak się zastanawiam nad zrobieniem z tej foremki czegoś mniej słodkiego ... Tak mi chodzi po głowie ryba zapiekana w babeczce. Jakbym zrobiła jutro, to wstawię fotki. To chyba dlatego ciągnie mnie do wykorzystania foremek do czegoś innego niż babeczki na słodko, bo dzisiaj miałam gości i sama też byłam w gościach. Najadłam się słodkości, że aż mnie mdli ;:14
A czy te foremki nie będą za duże na mufinki ?
Obrazek

Mufinki piekłam w takich :
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Qrcze, muszę umyć mój piekarnik! U mnie też szaleństwo muffinkowe i castowe. Przebojem jesieni okazało się ciasto marchewkowe!
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daguś, to proszę wstaw przepis na marchewkowe szaleństwo, bo dynia sie już przejadła a marchew zawsze pod reką :D
U mnie piekarnik w mikrofali niemal codzieniie rozgrzewa sie do 200*C :D

Jako się rzekło, popełniłam dziś danie niestandartowe, czyli
NADZIEWANE BABY :

Foremkę wysmarowałam masłem, wypełniłam kupnym ciastem francuskim i do środka jako pierwszą warstwę dałam puree ziemniaczane, potem szpinak (doprawiony jak zwykle), ugrillowana ryba (łosoś) i całość przykryta ciastem francuskim.
Piekłam w 200* przez 25-30 min
No i gotowe :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wow,super:)
wielka ;:oj dużo możliwości ;:108
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Inspiracja na piątkę ;:138
Kasia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lubię się tak czasem bawić w kuchni . Święta tuż, tuż. Trzeba się powprawiać w inaczej wyglądających potrawach coby gości zaskoczyć :D
Ostatnio na mnie wypada przygotowywanie Kolacji Wigilijnej dla teścia z jego drugą żoną . Tzn nie wypada nie zaprosić, a oni nie odmawiają :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Super pomysł Olu ;:138 Lubię ciasto francuskie, często coś robię jak się trafią niespodziewani goście ;:224 Ja kupiłam w lidlu inne foremki, takie silikonowe były po sześć szt. ;:173
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

No, wreszcie mam trochę czasu, żeby podać przepis na ciasto marchewkowe. Miałam w tym roku nadurodzaj marchewki, w związku z tym przetestowaliśmy dużo przepisów z netu na ciasto marchewkowe, a oto najlepsze z nich.

Składniki:
5 jajek, 2 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki marchwii startej na średnich oczkach (u mnie zazwyczaj więcej), 1 szklanka cukru, szklanka oleju, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 czubata łyżeczka sody, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki cynamonu. Można dodać też orzechy włoskie.

Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem. Do żółtek dodać ubitą pianę, a następnie na przemian po trochu mąkę i olej, potem resztę sypkich składników. Wymieszać, dodać marchew, ponownie wymieszać. Piec ok 45 min w 180C.

Palce lizać!
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romciu, ja też kupiłam sobie silikonowe formy w kształcie różyczek, ale w Selgrosie. Czasem kupuję , bo ładne ... a potem leży i miejsce zajmuje. Dzisiaj byłam przelotem w Tesco i w łapki mi wpadł zestaw do wykrawania domku z piernika. Już się rozmarzyłam oczami wyobraźni widziałam już stojącą szopkę z piernika. Nie było ceny, to tak na wszelki wypadek zapytałam w kasie . I na całe szczęście, bo kosztowała 139zł ;:oj Po powrocie do domu od razu wlazłam na stronę Tescomy (bo to pod ich marką było sprzedawane) i tam na ten wyrób w sklepie internetowym cena 79zł. Też nie mało, ale raz do roku można takie cosik sobie powykrawać. Jest też mniejsza za 38,90 zł ;:224 Prawdę mówiąc mam po drugiej stronie ulicy Magazyny Tescomy ;:224

Daguś, nie omieszkam zrobić marchewkowca. Smacznie się zapowiada. Muszę jednak trochę odsapnąć po słodkościach, bo niedługo w spodnie nie wskoczę ;:124 Jestem okropny łasuch, a niebawem parę imprez rodzinnych mnie czeka, potem Mikołaj (też lubi słodycze przynosić), święta , Nowy Rok, karnawał, następne święta ... :;230 Nie, z całą pewnością zrobię go jeszcze w tym roku :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, baby wyszły super! ;:215
Co do rolad w paski, to tak sobie myślę, że może zamiast wyciskać na przemian paski, można najpierw wycisnąć jeden kolor robiąc odstępy na drugi (i ew. trzeci) a potem kolejny kolor myknąć. Poszczególne paski trochę będą na siebie zachodzić, bo ten, który pierwszy wyciśnięty zdąży się nieco "rozpłynąć" i może dzięki temu nie będzie pękać? :roll:
No i lecę pooglądać te formy na babeczki i oczywiście na domki z piernika, może bym taki świątecznie popełniła :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dziękuję za radę ;:196
Już mi przeszła ochota na foremki za prawie stówę :wink: Wczoraj pogrzebałam trochę w necie szukając hasła "domek z piernika" i to co zobaczyłam przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Nie trzeba żadnych form. Można je zrobić samodzielnie. Już mam koncepcję zespolenia ścianek nie tylko za pomoca lukru, ale tak powycinać boczne ścianki domku aby się zazębiały. Na razie wszystko w fazie wyobraźni. Trzeba to będzie przekuć w czyn. Tylko kiedy ;:131 Co najwyżej można dokupić foremki na baranki czy inne zwierzątka. Choinki już mam :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, ja własnie też oglądam piernikowe chatki ;:oj Ale cudne niektóre! Zobacz tutaj http://www.youtube.com/watch?v=FJ5QRo19 ... ure=fvwrel jak fajnie dach pokryty :D
Z tym zazębianiem ścian to super pomysł ;:138
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie , że piękne. Niestety nie mam wprawy i zacznę od skromnego domku. To co pokazujesz, to już wyższa szkoła jazdy. Jeżeli ten dach jest z bitej śmietany, to u mnie by niezbyt długo przetrwał w nienaruszonym stanie
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”