JAKUCH - Jadziu faktycznie pomidorki tak dojrzewające sa smaczniejsze a może tylko nam się wydaje bo to ostatnie ...
Sporo kwiatów przynoszę do domu - w ten sposób przedłużam sezon bo faktycznie żal,że sie kończy.
ewamaj66 -Ewciu u nas nadal jesienne i zimy jeszcze nie widać - oby jak najdłużej.
Z robotą jednak jestem do przodu w stosunku do Ciebie - dalie juz dawno w piwnicy.
Ewiczka52 - Ewo suche bukiety robię od dawna i z róznych kwiatów. Nie lubię sztucznych w mieszkaniu choc w jednym miejscu mam bo inne nie pasują.
przemo1669 - Przemku postaram się pamiętać ale jakby co - to przypomnij. Pamięć ludzka czasami zawodzi ...
imwsz - Iwonko coś w tym prawdy jest bo przed wielu laty moja mamusia też wyrywała z korzeniami krzaki i wieszała aby reszta owoców dojrzała w ten sposób. Poza tym praktyczne i widać co się dzieje z owocami. Suszyła tez podobnie fasole wyrywając całe krzaki i wieszając do góry nogami na płocie lub specjalnych ramkach. Na 3 ha miała ogrodnictwo a pozostały areał normalne gospodarstwo.
To już odległa historia .
takasobie - Miłko w kwiatach Werbeny patagońskiej zakochałam sie dawno. Do tego jest miododajna - uwielbiają ja pszczoły i motyle a dla mnie to ważne.
Pasuje do naturalistycznych nasadzeń. Wczoraj zamówiłam do jej towarzystwa nasiona Werbeny hastata tez miododajna i pszczelarze ja polecają.
Idealna na nasze warunki bo lubi podłoże wilgotne i glebę lekko kwaśną.
heliofitka - Iwonko tak szczerze to ja nie mam czasu się lenić ani chęci na to bo zbyt wiele rzeczy mnie interesuje i doba za krótka.
Energia - tej mi nie brakuje. Korzystając od lat z dobrodziejstw tzw "Bożej apteki" widzę pozytywne efekty , coraz klepszy stan zdrowia i dobre samopoczucie.
W tym roku ogromny urodzaj jabłek - pijemy sok prawie każdego dnia z jabłek, marchwi, cytryny, miodu rozpuszczonego w niewielkiej ilości wody - pyszne i zdrowe.
Do tego w tym roku juz mam swoją Gynostemmę i od 2 miesięcy popijamy. Mało tego,że poprawia ogólny stan zdrowia to tez jest źródłem witamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E)aminokwasy, minerały (selen, magnez, cynk, wapń, żelazo, potas, mangan, fosfor, chrom, miedź. I jak tu narzekać ... nie da się bo bym skłamała...
Bożena Śmigielska - Bożenko w takim razie zapraszam na ostatnie w tym sezonie pomidorki.
TerDob - Teresko nic się nie stało - Werbeny nie ścięłaś w tym roku ale za rok już zetniesz i nie ma co

bo jeszcze głowa nie raz się przyda.
Pomidorki też powiesisz jak bedzie urodzaj bo z tym nigdy nie wiadomo.
Dzięki akcji z nasionkami miałam w tym roku kilka różnych odmian i wyselekcjonowałam ze 3 na następny sezon z racji ich wyśmienitego smaku. najbardziej smakują i megagroniaste.
Na fotce częć grona bo faktycznie są szerokie i jest na nich duzo owoców
Jedna z odmian miała ogromne pomidorki ale miałam też odmiany koktajlowe, gałązkowe tak z ciekawości
W tym roku uprawiałam też dzikiego ogórka Achocha - smaczne toto i ciekawe bo mały owoc bardziej przypomina w smaku paprykę a większy ogórek.
Na próbę zrobiłam konserwowe, faszerowane ale głownie starałam sie jeść w sałatce jako główny składnik. nadwyżki suszyłam i całość jesienią razem z liśćmi i ostatnie owoce też.
To ostatni zbiór i część z nich jest przerośnięta bo chciałam mieć jak najwięcej nasionek
- dziwne takie z racji koloru a bardziej jeszcze kształtu.
dalszy ciąg odpowiedzi za chwilę