Problemy z draceną i mandarynką
Problemy z draceną i mandarynką
Witam,
mam problem z draceną obrzeżoną. Końcówki liści żółkną, liście opadają. Dracena wygląda już gorzej niż miotła ;/ Podlewam ją raz na tydzień i na pewno nie jest przelewana bo podlewam dopiero jak już ziemia przeschnie. Latem była tez podlewana nawozem. Przesadzać do większej doniczki też jeszcze jej nie trzeba. Może ktoś wie co się z nią dzieje i co z nią zrobić?
I jeszcze jedno pytanie - macie mandarynkę? Czy Wasze też jesienią się całe sypią?
mam problem z draceną obrzeżoną. Końcówki liści żółkną, liście opadają. Dracena wygląda już gorzej niż miotła ;/ Podlewam ją raz na tydzień i na pewno nie jest przelewana bo podlewam dopiero jak już ziemia przeschnie. Latem była tez podlewana nawozem. Przesadzać do większej doniczki też jeszcze jej nie trzeba. Może ktoś wie co się z nią dzieje i co z nią zrobić?
I jeszcze jedno pytanie - macie mandarynkę? Czy Wasze też jesienią się całe sypią?
- Marlenka X
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2012, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problemy z draceną

Miłego dnia
Powietrze raczej nie jest suche bo na kaloryferach mam nawilżacze...ale na wszelki wypadek będę ją częściej spryskiwać
Może też za mało podlewasz. W sezonie grzewczym raz na tydzień to za mało, chyba że to jakaś wielka donica. Spryskiwanie również jak najbardziej 

a może postaw dracenę dalej od kaloryferów bo ma za ciepło???
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Problemy z draceną i mandarynką
Mandarynka natomiast może gubić liście z różnych powodów.
Jeśli to sprawa tylko zimowania to ma ma za cieplo i za mało światła.
Cytrusy powinny zimować w temperaturze ok. 10 - 12*C i mieć dużo światła.
Ale może to być również związane z brakiem minerałów czy składników odżywczych,
wtedy należy dokarmiac ją nawet zimą - min. jeden raz w miesiącu najlepiej bezpiecznym Biohumusem.
Może to być również związane z żerowaniem jakiegoś szkodnika np. przędziorka.
Musisz opisać nam dokładniej warunki jej uprawy,czy np lato spędzała na powietrzu
a także inne obserwacje.
Na forum mamy wątki poświęcone uprawie cytrusów,które są pełne doskonałych porad wśród nich znawcy Czarodzieja.
Zapraszam do korzystania z forumowej wyszukiwarki tematów KLIK
Jeśli to sprawa tylko zimowania to ma ma za cieplo i za mało światła.
Cytrusy powinny zimować w temperaturze ok. 10 - 12*C i mieć dużo światła.
Ale może to być również związane z brakiem minerałów czy składników odżywczych,
wtedy należy dokarmiac ją nawet zimą - min. jeden raz w miesiącu najlepiej bezpiecznym Biohumusem.
Może to być również związane z żerowaniem jakiegoś szkodnika np. przędziorka.
Musisz opisać nam dokładniej warunki jej uprawy,czy np lato spędzała na powietrzu
a także inne obserwacje.
Na forum mamy wątki poświęcone uprawie cytrusów,które są pełne doskonałych porad wśród nich znawcy Czarodzieja.
Zapraszam do korzystania z forumowej wyszukiwarki tematów KLIK
Karo mandarynka stała całe lato na tarasie na powietrzu
była nawożona więc minerałów jej nie powinno brakować. Zanim jeszcze zaczęła się sypać to wziąłem ją do domu i właśnie wtedy zaczęła gubić liście. Pomyślałem, że właśnie może ma za ciepło i przeniosłem ją do innego pomieszczenia. Ma teraz jasno, temperatura ok 15 stopni, czasem nawet mniej. Żadnych robaków ona nie ma. Po prostu zaczęła się sypać. Wcześniej miała dosyć mokro i przez lato rosła mi jak na drożdżach. Nawet się zdziwiłem bo w zeszłą zimę ktoś mi ją schował a potem zasłonił okno na całą zimę i jak znalazłem ją wiosna to była cała sucha i już myślałem, że nic z niej nie będzie ale przez wiosnę i lato mi odrosła.
A jeśli chodzi o Biohumusa to nie polecam tego nawozu :/ kiedyś go kupiłem i po paru podlaniach zalęgły mi się robaki w doniczkach :/ teraz już używam tylko nawozów mineralnych a nie tych z tych glist kalifornijskich. Całe lato używałem jednego nawozu który mi poleciła kobieta z kwiaciarni i nawóz się sprawdził:) sprawdzę potem firmę i Ci podam
Możesz mi jeszcze doradzić jak teraz w zimie podlewać tę mandarynkę?

A jeśli chodzi o Biohumusa to nie polecam tego nawozu :/ kiedyś go kupiłem i po paru podlaniach zalęgły mi się robaki w doniczkach :/ teraz już używam tylko nawozów mineralnych a nie tych z tych glist kalifornijskich. Całe lato używałem jednego nawozu który mi poleciła kobieta z kwiaciarni i nawóz się sprawdził:) sprawdzę potem firmę i Ci podam

Możesz mi jeszcze doradzić jak teraz w zimie podlewać tę mandarynkę?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To była to zapewne dopuszczalna zmiana ulistnienia po zmianie warunków uprawy czyli przeniesieniu rośliny z tarasu do mieszkania.
Nie należy martwić się zrzucaniem liści z tego powodu lub jeśli spadają bez powodu w malej ilości bo przecież kiedyś muszą opaść,roślina musi je wymienić na nowe.
Niebezpieczne jest kiedy opada naraz duża ich ilość, lub opadają wszystkie.
W temperaturze jakiej zimuje czyli 10-15*C,podlewaj sporadycznie,tylko wtedy jak przeschnie wierzchnia warstwa ziemi ...
Pamiętaj by woda nie była prosto z kranu,ma zbyt dużo wapnia,
który dostarczany systematycznie cytrusowi podnosi pH ziemi i kiedy jest mocno zasadowa
związki dostarczane w nawozach stają się nieprzyswajalne dla rośliny.
Wtedy również zrzuca liście.
Nie należy martwić się zrzucaniem liści z tego powodu lub jeśli spadają bez powodu w malej ilości bo przecież kiedyś muszą opaść,roślina musi je wymienić na nowe.
Niebezpieczne jest kiedy opada naraz duża ich ilość, lub opadają wszystkie.
W temperaturze jakiej zimuje czyli 10-15*C,podlewaj sporadycznie,tylko wtedy jak przeschnie wierzchnia warstwa ziemi ...
Pamiętaj by woda nie była prosto z kranu,ma zbyt dużo wapnia,
który dostarczany systematycznie cytrusowi podnosi pH ziemi i kiedy jest mocno zasadowa
związki dostarczane w nawozach stają się nieprzyswajalne dla rośliny.
Wtedy również zrzuca liście.