Zabezpieczanie róż na zimę

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedy i jak zabezpieczyć róże na zimę

Post »

No nie tak nagle przychodzi ta zima, są przecież prognozy.
Od początku mojej bytności na forum zapamiętałam to co pisała Hanka55 - róże zabezpiecza się gdy temperatura ustali się na poziomie minus 5 stopni. I nie chodzi to o przymrozki w nocy.
W zeszłym roku z lenistwa sadzone jesienią róże od razu zakopczykowałam a zima przyszła późno.
Przeżyła tylko jedna.
Teraz takiego błędu już nie popełnię.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem w szoku! Jakie kopczyki teraz? Ochłodzenie ma być tylko przez krótki czas - potem ma być jeszcze ciepło - 1 listopada zapowiadają - przynajmniej u nas - nawet 11 stopni na dzień. Śnieg też jest tylko na krótki czas - przecież pada i od razu się topi - tylko w wysokich górach jest przez dłuższy czas. Jeszcze nie czas na kopczyki - rośliny muszą się trochę przechłodzić by zacząć zrzucać liście i wchodzić w czas spoczynku.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Comcia tak tylko my w różny sposób okrywamy.Ty kopczykujesz a ja okrywam liśćmi i słomą lub trawą.Obgarniam liście naokoło jak przyłazi mróz lub jak sadzę późno a dopiero potem przykrywam jak na zimę jak temp - się utrzymuje.

I jeszcze jedna rzecz miejsce zamieszkania masz cieplej.A jak ? biegun zimna :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44

Post »

Chyba nie ma się jeszcze co spieszyć z zasypywaniem róż. Gdybym już to zrobił to dzisiaj wszystko poszłoby z wodą i byłoby fajne błotko (leje od wczorajszego wieczoru non stop). Poza tym najmarniejsze róże u mnie wytrzymują do -24 więc jeszcze odrobinę zapasu mają. Górę wysokich róż planuje zabezpieczyć 3 słupkami owiniętymi folią, w to pójdą suche liście z orzecha.
Na niziołki czekają już gałązki sosnowe. Nowo posadzone krzaczki też jeszcze mam niezakopane.
W tym momencie dopiero podsypałem je potasem i fosforem.
Pogoda na najbliższe 2 tygodnie nie zapowiada się najgorzej:
http://www.meteoprog.pl/pl/review/Rzeszow/
Mam tylko wątpliwości co zrobić z liśćmi tymi które będą w zakopczykowanej części. Obejrzałem kilka filmików o kopczykowaniu i po prostu zasypuje się je ziemią. Jednak u mnie na niektórych krzaczkach niedawno pojawiła się czarna plamistość no i na Chopinie są w dalszym ciągu ślady mączniaka.
Czy te liście lepiej oberwać przed zasypaniem ??
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

I rzeczywiście czekacie, aż się ustabilizuje temperatura ok -5 C? (i to w dzień jak Gosia pisze)
czy wystarczy poczekać aż w prognozach nie ma już skoków temperatury do większych dodatnich?

Bo np. my mamy czas jedynie w weekend pojechać na działkę a okrycie kilkudziesięciu róż zajmuje sporo czasu zaś dni coraz krótsze... - np. pnące mają dostać okrycie z gałązek (ułożonych jak dachówki od góry do dołu)
i to jest czasochłonne - w mrozie to jest mordęga!! Więc jeśli powiedzmy pod koniec listopada czy w grudniu byłoby około 0 C to myślę, że można by spokojnie osłonić?

co do liści - do wysokości kopczyka (te 20-30 cm) + chore zerwaliśmy już teraz :)
podobno liście zostawione na zimę zapewniają dodatkową osłonę dla pąków na pędach
choć się zastanawiam - czy czasem na nich nie będą zimować patogeny chorób i szkodniki??

- praktykował ktoś nałożenie kartonu - jako osłony przede wszystkim od wiatru?
(oczywiście stroisz to podstawa)
- jakie macie doświadczenia z agrowłókniną?

Robert, ciekawe rzeczy piszesz (np. w innym wątku o Twojej nadrzecznej glebie dla róż :))
zawsze mnie zastanawia gdy ktoś okrywa rośliny liśćmi i innymi tego typu odpadami - nie boisz się, że zaczną pleśnieć albo po prostu będą siedliskiem chorób?

- jak się przedstawia kwestia podlewania róż jesienią/przed zimą? (wiadomo, że to nie są zimozielone rośliny by potrzebowały nawet zimą dostawy wody ale czy nie ma ryzyka, że wyschną w przypadku niewielkich opadów deszczu czy śniegu?)

to na razie tyle :)
trochę wątpliwości mi się uzbierało ale cóż, każdy rok to kolejne doświadczenia z roślinami :D
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

mnie też interesuje sprawa zabezpieczania kartonem , może ktoś coś podpowie
duduś
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie wiem na co karton różom zimą, zamoknie jeśli nie od śniegu to od deszczu i zrobi się kartonowa breja oblepiająca pędy róż.
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Karton jest dobry, ale tylko na bardzo silne mrozy i jak nie pada. Jak mróz zelżeje trzeba go usunąć.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Też uważam, że nie ma sensu panikować i trzeba czekać z okryciem aż temperatury zrobią się naprawdę zimowe. Największy problem to utrzymać ziemię do kopczykowania w postaci niezmarzniętej, ja okrywam kompost kilkoma warstwami czarnej agrotkaniny i jakoś się udaje. Dla wszystkich, którzy szukają inspiracji podaję link do mojej ulubionej kopalni wiedzy :wink:
http://zojalitwin.wordpress.com/2011/09 ... y-na-zime/
O kartonie też jest :D
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

W sobotę moi kochani padał śnieg było do pełni.Pełnia mróz - 7 rano śniegu trochę zostało.Mamy poniedziałek czyli trzeci dzień i tak dalej i tak dalej.Moje już okryte tak jak na zimę.Inaczej co ? Ręka w nocniku ?
Pogoda dała pstryczka w nos.Na całe szczęscie nie sadziłem już róż chociaż miałem zamiar.
duduś
1000p
1000p

Post »

duduś
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Ma być jeszcze ładnie, wtedy znajdzie się czas na zakopczykowanie róż.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Plastykowy się sprawdza jako środek zastępczy na krótki okres czasu.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Duduś, w minionym roku trzymałam tak wszystkie ukorzeniające się patyki różane, każdy w oddzielnej doniczce. Na zimę wkopałam je trochę głębiej i obsypałam ziemią do połowy wysokości butelek, gdy przyszły grube mrozy, sypnęłam jeszcze liści. Wszystkie sadzonki przetrwały :D
Nigdy natomiast nie nakrywałam roślin konkretnie na zimę plastikowymi butelkami, myślę, że przetestuję to w tym roku na libertii, z braku lepszych pomysłów :wink:
Co do okrywania róż, wciąż jeszcze się wstrzymuję, w listopadzie mają być jeszcze całkiem niezłe temperatury.
duduś
1000p
1000p

Post »

rozumiem ale chyba te butelki plastikowe nie mogą być u góry zamknięte 0- chyba np. wieko powinno być ścięte- wtedy to co innego bo tworzysz jakby parawan a nie szczelną izolację - sama już nie wiem :(
duduś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”