Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Posty: 4328
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Wpadłam na ten watek i już tu zostanę i będę korzystać z przepisów , ;:215
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

juda jak zrobiłaś? a może Twoje lepsze? :D to dawaj, pomidorów mam jeszcze mnóstwo do zagospodarowania, a przetworom mówię już stanowcze NIE!

a o jakiej rzodkwi i w czym Ty piszesz? coś nie nadążam za Wami :D
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nic rewelacyjnie jeżeli chodzi o placki: pomidory, pory, troszkę szczypiorku ,ser żółty, papryczkę chili i dołożyłam fasolki szparagowej ze słoika(z cebulą marchewką ) + mąka jajka..nie dodaję różnych przypraw bo nie mam młodziezy a my mamy oporne kubki smakowe a szczególnie mój M :;230 :;230 Zastanawiam się nad dodaniem dyni bo u mnie jest hitem i dodaję do wszelkiego rodzaju placuszków .
Mam zamiar robić drożdżak dyniowy z kruszonka . na mleku to codziennie sobie gotuję i dodaję albo makaron albo kaszę jaglaną albo robię kluski kladzione.
A w wersji obiadowej to smakuje nam zupa dyniowo-porowa z ziemniakami.
Rzodkiew; to długa biała i teraz muszę z niej kombinować :;230
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No to wariacje na temat placków pomidorowych :D ja dodałam porządnie zblanszowanego utartego kalafiora do tych placków, też dobre

A myślałam, że już coś wykombinowałaś z rzodkwi. Rzadko jadaliśmy i najczęściej surówkę. Ale jak poczytałam co to można z nią zrobić ;:oj to stwierdzam, że nasza kuchnia jest jakby uboga w pomysły z prostych warzyw

Wczoraj w ramach eksperymentu rzodkiew została utarta na cienkie paski i przysmażona na oleju z solą i pieprzem i ociupinką bulionu drobiowego, smak świetny, zupełnie nie rzodkwi.
No to się wzięłam za przetłumaczenie przepisu na to chińskie cóś z rzodkwi na parze, a potem przysmażane. Tylko ta kleista mazia z mąki mnie jakoś nie przekonuje...nie wiem.
Dokładnie to tak wygląda jak niżej, ale już kombinuję co by tu podmienić :D żeby to było nasze, z naszych produktów które są pod ręką. Jak macie jakiś pomysł to może coś nam razem wyjdzie ;:4

Chińskie ciasto na parze z białej rzodkwi

Składniki na patelnię:
- 50 g krewetki suszone - umyte i drobno pokrojone (no niby w sklepie są i nawet nie takie drogie)
- 4 kiełbaski (wieprzowe, podsuszane, wędzone z przyprawami) ? dobno pokrojone (typu śląska/myśliwska)
- 20 średnich grzybów (shitake/boczniak/pieczarka/ a może opieńki??) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min, drobno pokrojone (wody po moczeniu nie wylewać)
- 5 przegrzebek (małże) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min drobno pokrojone w paseczki (wody po moczeniu nie wylewać) (drogie jak jasny gwint :? może by tak świeży łosoś/karp??)

- 1 kg rzodkwi białej ? obrana, utarta na cienkie paseczki
- 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
- cukier
- sól
- bulion drobiowy instant
- pieprz mielony

Ciasto:
- 25 g skrobi zbożowej (kukurydziana/pszenna/ost. ziemniaczana)
- 200 g mąki ryżowej
- 250 ml wody po moczeniu przegrzebek i obgotowywaniu grzybów

Do wykonania potrzebny:
Garnek do gotowania na parze
Tortownica ? spód tortownicy wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia (papier położyć na dno i spiąć, będzie wystawać na zewnątrz), wewnątrz całość tortownicy wysmarować olejem
Papier do pieczenia
Oliwa/olej

Wykonanie:
? Na patelnię z gorącym olejem wrzucić po kolei stale mieszając: krewetki, kiełbaskę, grzyby, przegrzebki. Po dodaniu ostatniego składnika smażyć jeszcze 5 minut. Przerzucić do miski.
? Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić rzodkiew, smażyć 6 minut mieszając, dodać imbir. Zostawić na małym ogniu.
? W międzyczasie zrobić ciasto: wsypać do czystej miski mąkę i skrobię, wymieszać, powoli wlać wodę po moczeniu grzybów i przegrzebek jednocześnie mieszając.
? Do rzodkwi która się smaży na patelni wsypać ciągle mieszając: 1,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 2,5 łyżeczki suchego bulionu drobiowego, 0,5 łyżeczki pieprzu
? Do przyprawionej gorącej rzodkwi wlać całe ciasto z miski, wyłączyć ogień pod patelnią, dobrze wymieszać i dodać garść drobno pokrojonego młodego szczypiorku (z cebulki). Dokładnie wymieszać. Do masy dodać zawartość miski z pkt 1 ? krewetki, grzyby.., dobrze wymieszać. Usmażyć, żeby trochę odparowało. Masa ma być gęsta. Wyłączyć ogień.
? Do tortownicy wrzucić gorącą masę, wyrównać
? Wstawić tortownicę do garnka na parze, gotować od 1do 1,5 godziny. Po godzinie sprawdzić patykiem czy ciasto jest ok. (nie lepi się do patyka po przekłuciu).
? Po wyjęciu i ochłodzeniu, ciasto pokroić na kawałki i usmażyć na patelni z olejem.

Zamiast typowego garnka do gotowania na parze może być zwykły garnek z podkładką nad wodą, tortownica do środka, garnek przykryty pokrywką; zamiast tortownicy mogą być foremki keksówki

Coś z tego w najbliższym czasie będę chciała wymodzić 8-)
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika
Ja Tobie do pięt nie dorastam ... ;:131 dla mnie wyższa szkoła jazdy
pewnie zostanę na surówkach już po troszku mieszam różne warzywka na bazie jogurtu, no i z serem jak proponowała lobuzka nawet niezłe robię małe ilości i nawet smakuje a przynajmniej urozmaicenie :tan
Za bardzo z potrawami nie szaleje ale warzyw owoców z własnych "plonów" przejadamy ogromne ilości i pewnie dobrze nam to słuzy bo omijamy apteki :;230 tylko tak sporadycznie
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

juda co Ty mówisz :D ja właściwie mam pierwszy raz w życiu warzywniak z prawdziwego zdarzenia. Ta ilość ogóków, pomidorów, dyń (na szczęście mogą poleżeć), a teraz rzodkwi mnie przerosła, bo ile można tego zjeść bez przetwarzania. Dlatego ro....zwijam się kulinarnie ;:137 :lol:

Jak zrobiłam surówkę z rzodkwi to hmm...drugi raz tak szybko nie wcisnę, długie zęby moi mają jak są w odwodzie ogórki kiszone np.
No i kombinuję z tą rzodkwią. Na razie spróbowałam usmażyć i jest na prawdę świetna. Zupełnie jak nie rzodkiew. Na pewno będzie do niej pasowć jakaś wędzonka i grzyby, może nawet i suszone ugotowane.
Ja korzystam z tego co mam pod ręką, więc spróbuję dać - może się zdziwisz - purchaweczki chropowate których jest u mnie mnóstwo. Jaki to jest dooobry w smaku grzybek ;:173 Żadna tam bezpłciowa opieńka do pięt mu nie sięga. Kto nie spróbował ten nie wie
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Posty: 1448
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bielsko- Biała

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

monika... Co Ty z tych purchawek robisz? Ona ma kolce, wyglądające mało apetycznie, chociaż wiem, że ten niby stworek jest jadalny. Chyba trzeba ją najpierw wydepilować :;230 :;230 :;230 , ale jak?
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1349
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No to jestem ogromnie zdziwiona ... obok purchawek przechodzimy obojętnie , ale nie skusiłabym się , tak bywa ze może i dobre ale to uprzedzenie..
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

wiedziałam :lol:
No ale do ciasta chińskiego dam płachetkę kołpakowatą, przypomniałam sobie, że mam zamrożonego gotowca, to i nie będę sobie dokładać roboty. Trzymajcie kciuki - dzisiaj robię tą rzodkiew ;:58
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Trzymamy :D Pochwal się potem efektem koniecznie :D
Pozdrawiam, Dorota
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

no i zrobiłam ;:173
Całkiem zgrabnie to szło, zwłaszcza, że miałam mrożone grzyby i szczypiorek i jakąś resztkę mrożonych krewetek, robiłam tak z ok. połowy porcji z przepisu, ale i tak wyszło 'na bogato'. Na zdjęciach składniki, ciasto przed gotowaniem i moje dzieło :lol:
Obrazek Obrazek
Obrazek

Na zimno może być, ale dopiero po podsmażeniu znakomite, i ładniej wyglądają takie przyrumienione kostki. A już z ajvarem Slawgosa http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0&start=14 rewelacja. Wyjmuje się z foremki i kroi na kawałki świetnie - cieniutko, grubo jak kto woli.

Kompletnie nie wiem jak opisać smak :roll: Rzodkwi w ogóle nie czuć, co już wcześniej zauważyłam jak się ją podsmaży. Czosnku też i imbiru też :lol: Wszystkie smaki się zlały i jest coś w rodzaju 'bloku' mięsno-jarzynowo-grzybowego, bez wyraźnego wskazania na konkretny składnik. Może to tak ma być.
Gdybym robiła drugi raz po naszemu to w zupełności wystarczy boczek wędzony (ja dałam jeszcze polską kiełbaskę i kawałeczek śląskiej), z grzybów dałabym może jednak surowe pieczarki albo jakieś suszone ugotowane o wyrazistym smaku, krewetki chyba bym sobie darowała. Na taką ilość dodatków jaką dałam to jednak dałabym więcej rzodkwi i mąki. Aaa i dałam mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą jakby kto pytał. W każdym razie Lo Bak Gou w wersji 'na bogato' uważam za bardzo udane jedzonko, wszystkim smakowało. a ja pozbyłam się trzech rzodkwi ;:333
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

brzydkie co nie? :lol: bo jakoś nikt się nie odzywa, nie szkodzi, smaczne :lol:

Cały czas nie dawało mi spokoju gdzie ja jadłam cóś podobnego...i z czym mi się to kojarzy..
I już chyba wiem ;:138 to jest zbliżone do włoskiej polenty, czy mamałygi. Oczywiście mąki inne, inny sposób przyrządzania, ale generalnie podobne i jakieś wspólne korzenie mają..albo potrzeba matką wynalazku..
Tak czy siak włoska polenta jak też chińskie ciasto z rzepy podawane są tradycyjnie na Nowy Rok i mają symbolizować 'dobrobyt'
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2120
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Jakie tam brzydkie, wyszło Ci dokładnie tak samo jak tej pani na filmiku ;:138
Na zdjęciu wygląda trochę jak serowa terrina :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Posty: 111
Od: 20 lis 2012, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Witam jestem nowa i bardzo podoba mi się ta stronka na pewno będę korzystać z waszych super przepisów
Bożena
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Cantati pomidory co je nadziewałam str 69 bleeee, ohyda, wywaliłam po spróbowaniu (opinia zapadła głosami wszystkich próbujących). Ze słoikiem wszystko było ok, kolorki cudo
Jak Twoje?
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”