A jaka to odmiana pomidora?
Przyczyna? Pierwszy raz się z tym spotykam.
*brak wody - raczej nie. Liście by były wiotkie a ze zdjęcia widać, że "rosną" do dołu,
*brak odpowiednich składników pokarmowych lub niewłaściwy odczyn gleby - to bardziej pasuje.
*niewłaściwe wietrzenie tunelu?
podlewam wystarczająco,nawoziłam obornikiem kurzym przefermentowanym flurowitem z domieszką gnojówki z pokrzywy dolistnie,dwa razy opryskałam miedzianem i nie wiem o co im chodzi,co jest nie tak ziemia jest urodzajna.co roku miałam ładne pomidory ,bez osłony pomyślałam że pod folią będzie im jeszcze lepiej a tu niespodzianka.mam tam kilka odmian pomidorów malinówka,bawole serce ,poranek,itp.
Lucynko, mimo że masz różne odmiany to wszystkie wyglądają jednakowo ? W ub. roku miałam na działce 4 krzaki takich samych jak u Ciebie, owoce też miały inny kształt. Ale to była jakaś inna odmiana, ale jaka - nie wiem. Od różnych ludzi dostawałam sadzonki.
Mam odmianę pomidorów(malinowy olbrzym lub bawole serca- nie wiem które gdyż pomieszały mi się przy sadzeniu) które mają normalnie osadzone liście na wierzchołku( w poziomie) a niżej ( tak jak na zdjęciu) liście są "płaczące", przyglądałem się tym liściom i nie zauważyłem by coś im dolegało.Tadeusz.
-------------------------------------------------------------
Zapraszam do ogrodu "Ranczo Nokły-Tadeusz48"
Mnie to wygląda jakby je ktoś popkropił herbicydem typu Chwastox, Aminopielik. Nie doszło do jakiejś pomyłki albo sabotażu?
Hormonizowałaś je może 'zapylaczem' Betoxon?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
nie zapylałam niczym,wydaje mi się że to wina foli ,nie jest to typowa folia do tunelu tylko do pakowania mebli.zeszły mi w tunelu pomidory które się wysiały same nie pryskałam niczym i zaczynają się te same objawy.