Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

jang pisze:
labka1 pisze:No proszę..jesteś żywym dowodem na moja teorię,że jak się chce to można i teraz wysiewać, bo wiele osób się z tym nie zgadza..mają prawo..ale ja lubię..i lubię patrzeć jak coś rośnie..nawet pomalutku..ale jest..wschodzi i żyje...wiosna wystartuje z pełna parą
Ja myślę, że nie tyle się nie zgadzają ile zimą słonka mało i trzeba je doświetlać więc licznik z prądu kręci się odrobinę prędzej ...
a mąż mendzi i mendzi coś o rozrzutności i marnotrawstwie... :roll:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Należy go przekonać o konieczności posiadania tych kwiatów przez Ciebie..a jak wpadniesz w depresję????? to ciekawe czy On będzie zachwycony, kiedy co wieczór będzie Ciebie bolała "głowa" :;230 :;230 :;230

powodzenia... ;:138
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Uuuuuuuu, mamy kolejnego chorego? ;:333
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia, masz rację! Przed depresją trzeba się ratować zawczasu! :;230
Po niedzieli wybiorę się po żarówkę, jak roslinki zimą się rozkręcą, to wiosną zaczną nabierać ciałka :tan

masik pisze:Uuuuuuuu, mamy kolejnego chorego? ;:333
że niby ja? nieeeeeee, no skąd! ;:170

a tak serio to faktycznie na adenium zachorzałam tu na forum, a dokładnie w wątku o kaktusach! Najśmieszniejsze jest to, że jak zaczynałam tu zaglądać, to wydawało mi sie ono bez sensu i kompletnie nie dla mnie! No, ale przeszłam 'pranie mózgu' i też mi sie zachciało ;:173
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ta aureolka Lucy świadczy o chorobie, niektórzy twierdzą nawet, że zwiastuje nagłą konieczność związywania mózgu.
Moja aureolka ściska moją głowę (przez to forum) już gdzieś w okolicy oczu ;:131

Widzę, że Janek tez przepadł ;:224
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oni muszą tu stosować na nas jakieś działania podprogowe.... :;230 :;230 :;230
Epidemia bowiem rozwija się bardzo szybko... a podprogowych metodach świadczą nasze pragnienia posiadania rzeczy, które jeszcze nie dawno nam były obojętne... :;230

To żarcik... :tan
Ja bardzo polubiłam FO..i większość forumowiczów, a moderatorzy bardzo pilnują porządku i sami pomagają, za to wielkie brava!!! ;:63 ;:63 ;:63 ..tu jest 100% poczucie bezpieczeństwa...i ogromnie mile spędza się czas..

Więc do wszystkich nieuleczalnie chorych...pięknych, zaskakujących efektów z hodowli roślinek...grubych Adenek przede wszystkim..i kwitnących również :tan

Masik cudowna filozofia.. zaoszczędzę ci czasu..i powiem że moje zwoje jeszcze się nie wyprostowały całkiem... :;230
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ale dziobak z Ciebie Kasieńka ;:168
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A niech mnie ;:oj ..ktoś tu ma fart..gratuluję sukcesu ;:138 ...piękny widok..tylko po zazdrościć..w pozytywnym znaczeniu..oczywiście
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje adenium nadal jest chudoszkiem a nie gruboszkiem :( Listki w porządku ale brzuszek wychudzony i pomarszczony. Korzonek też normalny, jedynie nieco pomarszczony. Podlanie nic nie dało, teraz przesuszam.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się to nie zdarzyło..ale wiesz co?..gdzieś było napisane czemu kaudeks jest pomarszczony...musisz przejrzeć wątek..bo było gdzieś sporo na ten temat..a sprawdzę gdzie indziej..bo nie pamiętam dokładnie o tym czytałam...

Posprawdzałam..trzeba go podlewać..tak jak sądziłam...ja podlewam często zawsze do podstawki..woda destylowana lub przegotowaną i odstana kilka dni min 2-3. wierzch jest suchy...ale wiem korzonki piją ile same chcą.. jest dość gruby drenaż na spodzie co zabezpiecza je przed staniem w wodzie... podlewaj w podstawkę zobaczysz jak szybko znika woda... nalej sporo. ja np..jak mam 4 doniczki na jednej podstawie to leję ok 2cm wody..wchłania się momentalnie... przynajmniej raz w tygodniu tak nalewam, ale jeśli widzę że chłoną szybko ..to podlewam co 3 dni mniej więcej. Podlej i patrz jak szybko woda znika...? Po jakimś na pewno będzie poprawa..Ważne jest też aby poznać swoje rośliny samemu..korzystając z kilku różnych źródeł informacji... obserwować trzeba.. czasem domyślać samemu... nigdzie nie ma super przepisu na dobry efekt..każdy ma inne warunki w domu.. każdy zrobi inne podłoże i nasiona też są z przeróżnych źródeł... to odrobinkę tak jak z wychowaniem dzieci..trzeba znaleźć swój sposób opierając się tylko na doświadczeniu innych..

Dobra wymądrzyłam się wystarczająco ;:224 ... koniec kazania... idźcie jeść obiadki... :tan
(kogo zanudzam ..proszę nie czytać..przymusu nie ma..i konsekwencji tez nie będzie :;230 )
x-k-ka

Post »

Locutus kwiatek śliczny ;:138 ale mam prośbę wrzuć focię całego adeniaczka , chcę go w całości podziwiać ;:65
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

Słabiutko zakwitło po pokonaniu przędziorków
ObrazekObrazek

A to dwuletnia sadzonka
Obrazek
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

witam zarażonych pasją uprawy adenium :wit , ale ja wam zazdroszczę :twisted: , mój maluszek od Kasi zdobywa dopiero 3. parę liści, pomalutku rośnie wszerz, już się nie mogę doczekać słoneczniejszych dni, a i szkoda że pańskie oko nie tuczy adenium :( bo ja zaglądam chyba z 15 razy dziennie :lol: , a na ten wątek też klikam żeby się chociaż napatrzyć na dorodne krzaczki,
z wysiewem nasionek zaczekam jednak do lutego(jak wytrzymam) albo marca,
na razie podczytuję wszystkie części wątku ;:132 (to dopiero trud ;:101 ;:60 palce bolą do klikania), oby do wiosny ;:138
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

polanka pisze:A to dwuletnia sadzonka
Obrazek
widzę, że doniczkę ma taką raczej głęboką?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”