Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kary za wycięcie drzew

Post »

Chyba nie jest możliwe to, żeby siatka która była wyrywana zaczepiła i w efekcie wyrwała takiego dęba. :shock: Dęby są bardzo mocnymi drzewami.
Roślinka ważniejsza od człowieka.
Na takiej zasadzie to może wytniemy wszystkie lasy, zniszczmy łąki, osuszmy bagna i wybudujmy bloki. Jeśli się burzy ogrodzenie, to trzeba o takich rzeczach myśleć.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po pierwsze ,,chyba,, wszystko wyjaśnia. Dalej, nie panikuj i nie generalizuj. Czytaj ze zrozumieniem. Przede wszystkim zapoznaj się z ,,kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą,, Pomyśl, co to mówi. Ale niektórzy w danej sytuacji i chwili upodlą człowieka bo........ roślinki kochane. Jeszcze raz spytam. Byliście tam i widzieliście ? Nie wolno oskarżać człowieka na podstawie ,,chyba,, Kocham ogród itd. ale wybaczcie, człowiek jest dla mnie ważniejszy. Nigdzie nie napisałem, aby wycinać całe lasy na dziko.
Pozdrawiam
Dariusz
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

darbo nie podchodzisz zbyt emocjonalnie do sprawy?
Remski pisze:..jednak życzliwy sąsiad to zgłosił ..co mam teraz z tym zrobić ?
Ja staram się nie interpretować. To znaczy byłoby ok gdyby nie życzliwy?
Może nasze prawo jest kulawe..może..ale zawsze 'zadziwia' mnie sytuacja kiedy nasi rodacy wyjeżdżają za zachodnią granicę, na północ również i naglę stają się 'porządni', przestrzegają prawa itp itd Do głowy im nie przyjdzie zrobienie czegoś takiego jw
Dlaczego darbo? Ty wiesz, ja wiem, wszyscy wiemy..
Remski też by na to nie pozwolił koparkowemu gdyby prawo było egzekwowalne. Niestety nie jest, więc większości łamiących prawo zwyczajnie się często udaje. W tym wypadku nie udało się i kto jet temu winien? życzliwy sąsiad..No wybacz..Poradź Remskiemu co ma teraz zrobić, bo o to prosi, a nie każ mi się wstydzić.
A moja rada jest taka - skoro to zrobił koparkowy bez Twojej wiedzy Remski, to niech on odpowiada, proste, prawda? co Ty się martwisz.

wybacz darbo, nikt przez przypadek nie wyciągnie takiego drzewa, bo po prostu jest za duże, ale to poza programem
A co dla kogo jest najważniejsze nie wypowiadam się, każdy ma swoje przemyślenia i filozofię życia
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Re: Przypadkowe wyrwanie drzewa

Post »

Remski,
ten dab rosl po twojej stronie ogrodzenia czy na sasiedniej?

H.
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36

Post »

No tak - 12 letni dąb to rzeczywiście duże i silne drzewo :roll: Chyba nie zdajecie sobie sprawy, co potrafi nawet mała koparka. Jak u nas kopali kanalizację, to koparkowy delikatnie dotknął łyżką dużą, kilkudziesięcioletnią jabłoń. Niewiele brakło, żeby ją wywrócił.
Co można poradzić w tej sytuacji? Obawiam się, że w naszym pięknym kraju nic. Na przyszłość pamiętaj, że tak naprawdę własność jest pojęciem względnym - masz drzewo, nie możesz go wyciąć bez zgody, kupiłeś działkę, płacisz podatek, kupisz telewizor - płacisz abonament, itd.
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Monika. Ja twierdze że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Całość wyjaśnił Marcin. Moi sąsiedzi powycinali swoje drzewa bez zezwoleń. Sami kupili, sami sadzili, sami wycieli. Tak powinno być. Według Ciebie powinienem polecieć ze skargą. Nie, bo to ich sprawa. Ich własność i wara innym od tego. Podobni sąsiedzi kiedyś latali do Prezydium. Mam nadzieje że wiesz o czym piszę. Dlatego, ja swoich drzew nie wyciąłem bez zezwolenia. Dobrze na tym nie wyszedłem. Nie opłaca się być uczciwym w naszym kraju. Skończyłem
Pozdrawiam
Dariusz
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

darbo pisze:..Sami kupili, sami sadzili, sami wycieli. Tak powinno być. Według Ciebie powinienem polecieć ze skargą. Nie, bo to ich sprawa. Ich własność i wara innym od tego. ..
Szkoda, że skończyłeś, moim zdaniem znowu podchodzisz emocjonalnie i w dodatku nieobiektywnie. Rozumiem, że piszesz ogólnie o prawie własności - zaszlachtowałbyś swojego psa gdyby zaczął Ci przeszkadzać? Zaraz się obruszysz..A czym te sytuacje się różnią?
Ale przecież wiesz, że eutanazja jest w szczególnych wypadkach przeprowadzana, z resztą jak wycinka drzew.
Swoją drogą masz ładny avatar, to pamiątka 'po' czy czyjeś? (to bez złośliwości, naprawdę)

MarcinBrz też wyjmuje z tekstu to co mu pasuje - 12letnie drzewo. Ja piszę o dębie, które miało w obwodzie na wysokości metra 34 cm.
I Też już kończę, bo pewnie temat zejdzie na psy
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Spotkałem się z identycznym przypadkiem.Drzewa wycięte,nałożona kara.
Moim zdaniem nie ma co durnia strugać i udawać głupiego.Iść do urzędu i zobaczyć jak wygląda sprawa.
Jeżeli została nałożona kara spróbować po dobroci zamienić karę na nasadzenia.
Pamiętam przypadek przyszedł kiedyś młody mężczyzna.Spytał się o zwykłe pospolite rośliny tj, jarząb,sosny pospolite ,parę brzózek itp.Zdziwiony powiedziałem,że da się załatwić dodamy coś tam jeszcze.Wział kilkadziesiąt sztuk,zapakował to na samochód i nie wiedział gdzie mnie ma całować :lol: zadowolony jakby wygrał w totka.Ja się w końcu pytam ale o co chodzi ?
No i powiedział.Wyciął.Kara i to duża.Złożył podanie o nowe nasadzenia w wyznaczonym przez urząd terenie.Pozytywnie rozpatrzyli to on w samochód po rośliny i szpadel.Koszt około 500 zł jak dobrze pamiętam.I tak załagodzono tą sprawę. Innej możliwości nie ma.

A wracając tutaj co do niektórych to powiem tak.Jeździcie za granicę podziwiacie tereny zielone.I się zachwycacie.Podobnież w parkach czy jak ktoś trafi na urocze lasy w terenach górskich.Ludzie ogarnijcie się do jasnej cholery! Wycięlibyście wszystko nasadzili tujek, i innych duperelek a potem dziwienie i a bo to nie wróci ,lasy i krajobrazy jak za dzieciństwa.Pakujesz tyłek w samochód z rodziną i sobie zwiedzasz i słowa,,ale tu pięknie '' tak ale ktoś o to zadbał i nie zniszczył!
Na zachodzie ludzie nic nie są bardziej ograrnieci ale BOJĄ SIĘ KARY I JEDEN NA DRUGIEGO DONIESIE JAK BY COŚ PRZESKROBAŁ. DURA LEX SED LEX -TWARDE PRAWO ALE PRAWO.
Żeby go nie było nic by nie zostało bo ludzie zniszczyli by wszystko.
Co się dzieje w zieleni miejskiej ? Wycinka wszystkiego jak leci lub też notoryczne podcinanie gałęzi żeby uschło a posadzą rachityczne drzewka co i tak uschną.

Niech to będzie przestrogą -Człowiek podcina gałąż na któreś siedzi.Jak wytnie ostatnie drzewo moze się zbierać.
"Kiedy wycięte zostanie ostatnie drzewo, ostatnia rzeka zostanie zatruta i zginie ostatnia ryba, odkryjemy, że nie można jeść pieniędzy."
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
MarcinBrz
200p
200p
Od: 19 lis 2010, o 15:36

Post »

Przecież nikt nie wycina drzewa bez powodu. Najczęściej chodzi o zagrożenie dla budynków. Sąsiad chciał wyciąć starą lipę, urzędnicy się nie zgodzili. Miesiąc później odpadła odnoga z tego drzewa i zniszczyła dach na budynku gospodarczym. Dobrze, że miał ubezpieczenie, bo urzędnicy oczywiście niewinni.
Gdyby nawet ktoś chciał wyciąć drzewo "bo tak" - to jest JEGO WŁASNOŚĆ. Tak samo jak nie mogę zabronić wyrzucić mu pralki, tak nie powinienem kapować na niego bo wyciął SWOJE drzewo.
Porównywanie zwierząt do drzew jest co najmniej dziwne. Zwierzęta w przeciwieństwie do przedmiotów czują. Moniko, zakaż też złomowania samochodów. One wg niektórych też mają "duszę".
Pozdrawiam, Marcin!
Mój ogródek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

No tak i dlatego mamy lasy pełne AGD i RTV i cały salon meblowy .Pewnie to dla zająców.Bo ,,nie będę kapował''
Idę dalej dzieci biją za ścianą ,,nie będę kapował '' i dlatego też jest jak jest.A potem zdziwienie.
Podałeś Marcinie jeden z przypadków.A jeden przypadek nie jest odzwierciedleniem jaka jest prawda.Bardzo wąski to pryzmat.
I w sumie nie mając argumentów wydziwiasz i szukasz przysłowiowej dziury w całym. Podajesz przykłady które Tobie tylko pasują.
Prawo jest od tego żeby je przestrzegać czy komuś ono się podoba czy nie.Inną kwestią jest fakt,że jest ono często kulawe i to nie ze względu na ustawy tylko na wykonanie ludzkie często wyłazi na wierch czynnik ludzki.Tam jest błąd.
Hex2
200p
200p

Post »

Robert,
czy to tak trudno zrozumiec, ze spora czesc z nas to ludzie wolni, ktorzy nie uznaja wladzy zadnego urzednika we wlasnym domu i na wlasnej posesji i nie beda stosowac sie do przepisow ktore uwazaja za absurdalne i ingerujace w ich prywatnosc. Dopoki to my utrzymujemy urzednikow oni maja sluzyc nam, a nie odwrotnie, w koncu komunizm juz dawno sie skonczyl.

Ja np. na swojej posesji posadzilem caly rzad drzew w odl. 3m. od siebie. Maja po jakies 3-4m. wysokosci i ich zadaniem jest stworzenie czegos w rodzaju zaslony. Gdy z biegiem czasu zaczna dotykac sie galeziami wytne co drugie z nich zeby reszta mogla nadal sie rozrastac. I nikogo nie będę pytal sie o zdanie ani prosil o zgode, bo moja posesja bedzie wygladala tak jak ja uznam za stosowne.

H.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Hex ja wiem i widzę,że są paradoksy ,że urzędnicy często nie wypełniają swoich obowiązków ,ale również widzę to co ludzie robią.Uznając to za swoistą ,,wolność '' jak to nazwałeś.
Swoistą wolnością jest wycinka drzew,wyrzucanie śmieci do lasu i przydrożnych rowów a także palenie plastykiem i oponami w piecu kończąc na bezduszności wobec ludzi a także zwierząt.Bo jestem wolny.
Człowiek nie jest sam w sobie jedynym żyjącym organizmem .naokoło Ciebie czy mnie żyją ludzie i muszą przestrzegać często zasad i prawa.Jak by to wyglądało jakby każdy robił sobie co by chciał.
Masz działkę po co masz szambo ? wylej do sąsiada albo do rowu jak blisko płynie kanał odpływowy.

Wiesz gdzie leży problem ? Leży w tym iż ludzie są w stanie złamać wszystkie zasady .

Odnośnie pozwoleń.Ja też mogę podać taki przykład iż mój leśny sąsiad wyciął wszystko w pień.Była wichura i utworzył się lej ,wiatr wyłamał wszystko dokąd tylko starczyło mu energii.Nowego lasu oczywiście nie posadził bo po co ? Oczywiście ja też poniosłem straty.Ale wziąłem pozwolenie i wyciąłem te wiatrołomy.Chociaż nie było mi do śmiechu.

Masz rację komuna się skończyła,ale niszczenie wszystkiego i brak poszanowania dla cudzej własności pozostał.
Co moje to je moje i nie ruszaj,a co państwowe lub Twoje można zniszczyć.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hex2 pisze: spora czesc z nas to ludzie wolni, ktorzy nie uznaja wladzy zadnego urzednika we wlasnym domu i na wlasnej posesji i nie beda stosowac sie do przepisow ktore uwazaja za absurdalne i ingerujace w ich prywatnosc. Dopoki to my utrzymujemy urzednikow oni maja sluzyc nam, a nie odwrotnie, w koncu komunizm już dawno sie skonczyl.
Przepisy są dla wszystkich, nie musisz się z nimi zgadzać, masz prawo kwestionować ich sens i zasadność ale nie masz prawa ich łamać.
To prosta droga do samowoli i bezprawia.
Jeśli Ty zrobisz głośną imprezę w ogrodzie to masz do tego prawo, ale jeśli sąsiad będzie imprezował i naruszał Twój spokój to od razu skorzystasz ze swojego prawa do spokoju. :wink:
Hex2
200p
200p

Post »

Comcia,
to zly przyklad, nie mowimy o uciazliwosci, tylko o swobodnym dysponowaniu wlasnym majatkiem, jak przypadku drzew. To raczej ten glupi przepis jest prosta droga go samowoli urzednikow i zamordyzmu. jeśli dzis urzednik ma decydowac o drzewach na twojej posesji, nic nie stoi na przeszkodzie zeby jutro decydowal o meblach w twoim salonie.

H.

Jeszcze jedno dodam. Pisales o braku poszanowania dla cudzej wlasnosci. Wlasnie ten przepis jest tego najlepszym przykladem: probuje ingerowac w cudza wlasnosc.
Sorry, to do Roberta bylo.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Najczęściej chodzi o zagrożenie dla budynków. Sąsiad chciał wyciąć starą lipę, urzędnicy się nie zgodzili. Miesiąc później odpadła odnoga z tego drzewa
Ale drzewa chyba można formować bez zezwolenia. Wystarczyło go odmłodzić nieco.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”