Ogródek Robaczka cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 4

Post »

Kasiu, dokładnie to samo co Justi pomyślałam o zakątku sosnowym - wrzosowisko plus trawy... :;230 :;230 :;230
Prze-ślicz-nie masz ;:173 Aspirinka chyba do mnie zawita wiosną (jedyna Aspiryna dla mnie dopuszczalna... :lol: ) ... Czy obok rośnie White Cover?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, super spacer. Tak dla odmiany napiszę o ogrodach sąsiadów, one chyba mają tylko trawniki? Twoja brzoza czyżby jedyna na osiedlu? tak samo jak sosny ;:oj . Twój ogród jest jakże odmienny od innych ;:138
Trawy widziałabym albo przy altanie na rogu działki z jej lewej strony, albo wśród sosen i gadów iglakowych- wysokie miskanty, potem niższe i na brzegu żurawki- jak chcesz żurawki zaprosić do siebie
lub druga wersja: wśród sosen trawy a na brzegu wrzosy ;:167
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Łał wycieczka po Twoim ogrodzie wspaniała , aż dech mi zaparło :tan Pięknie kolorowo ;:7 a ile nowości ;:215
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja proponuję zlikwidować cały ten trawnik przed sosnami i przerobić na wrzosowisko urozmaicone trawami. Do tego jakaś karłowa sosna, brzoza, dzika róża. Musiałoby to wyglądać naturalnie, więc wszelkie szpalery odpadają. Naturalny, dziki miks.
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiek dzikiego buszu i miec nie moze :wink: Caly ogrod jest dosc zgrabnie uformowany i wszedzie jest wprowadzona struktura. Fakt ze obwodki, szpalery i powtarzajace sie elementy sa robione z lawendy, rozczochranych irg czy roz okrywowych ale ogrod jest systemowego pokroju a lekkosci nadaje pokroj roslin a nie sposob sadzenia czy roznorodnosc.
Do tego ta rabata jest przed domem ale przed domem sa jeszcze dwie rabaty i wszystkie prostopadle do siebie, oddzielone tylko sciezka czy podjazdem - optycznie wyglada to jak jedna calosc i jezeli pozbedzie sie trawy na tej rabacie a ostatnia rabata ma jest najwieksza i ma trawy najwiecej, to srodek "ciezkosci" spadnie na tamta jeszcze bardziej - srodkowa rabata nie jest szeroka..... a zreszta co za angielski ogrod bez trawy :lol:
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

:shock:
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasia, ładnie pokazałaś ogród. Bardzo jestem ciekawa wszystkich zmian.
Już nie mogę się doczekać wiosny.
Ciekawa jestem gdzie posadzisz te trawy ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Kasiu, cudowny spacer własnie odbyłam po Twoim pięknym ogrodzie... ;:138 Aż żal, że się już skończył. ;:173 Przepięknie zaplanowałaś swój ogród, robi ogromne wrażenie. Brawa dla ogrodniczki ;:63 ;:196
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Pani Bestia pisze::shock:
Bylam widzialam 8-) :wink: A tak naprawde, to ja sie dorocze z Kasiek, bo wiem jak mocno na trawy zachorowala - dlatego odpowiednia ikonka po pierwszym zdaniu ;:108
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

no popieram.....zachorowała i to nieuleczalnie i całą zimę będzie myśleć, gdzie je tu wsadzić......hehe ;:196 choć już pewnie pierwsze pomysły już ma :wink:
nareszcie weeeekeeeennnnnd!!!! :heja :heja
może do ciepłych on raczej nie będzie należeć ale cóż.........trza popracować troszkę :uszy
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witajcie!
Wreszcie mamy weekend!!! Juppppppiii :heja
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i cenne uwagi, można na Was liczyć ;:4

Jule, pomysł z tawułami mi przypasił, dzięki ;:196 Dzisiaj sterczałam dobre pół godziny przed tymi sosnami i zobaczyłam je przed oczami wyobraźni ;:170 M wyszedł do mnie i pyta czy wrosłam w trawnik, a ja na to: "Widzisz te tawuły, ładne co?" Popukał się w głowę i poszedł :;230 Myślę sobie, że mogłabym machnąć taki szpalerek ok. 10-15 do miejsca gdzie jest glicynia przy wiacie..mam fajną szkółkę w pobliżu, mają je w ofercie więc może podjadę obczaić. Zastanawiam się czy w tej sytuacji rezygnować w ogóle z berbyrysów, czy może środkiem dosadzić Berberis thunbergii Green Carpet bo on też się tak ładnie przewiesza, forma półpłożąca, do 1 metra wysokości, zielona w sezonie, a jesienią purpurowa, więc zgadzałaby mi się z irgami, które są dalej w korytarzu zachodnim. Wtedy motyw tawuły z berberysem w konfiguracji 3:1 można by powtórzyć koło srebrnego świerka.
Tamaryszku, dziękuję i zapraszam ponownie!
Ewa, za wiatą masz na myśli przy siatce? Tam są 2 krzewuszki i żylistek, ostatni jaki się ostał :lol:
Linetko, donice kupowałam na giełdzie ogrodniczej w Poznaniu, na zimę wędrują pod dach, nie są ocieplane, to ceramika szamotowa.
Aguś, dzięki, jesteś kochana ;:196 Takie komplementy od mistrzyni kompozycji! ;:131 Jesień u mnie widoczna, ale jakoś mi nie przeszkadza :wink: Liście sobie lecą z drzew, krzewy zmieniają kolory.. jesień ma swoje uroki. W miejscu, o którym pisałaś jest buk czerwony i tego okręgu na razie nie chcę włączać do rabaty z tyłu. Ciężko mi to pogodzić z koncepcją angielskiej powstającej tuż obok, po prawej stronie. Linia byłaby mocno zdeformowana, na zdjęciach być może nie jest to widoczne. Za bukiem w rogu są poza tym świeżo przesadzone róże, szkoda byłoby mi je zasłaniać wysokimi trawami. Być może z czasem te rabaty będą połączone, ale w tym roku wokół buku powstał okręg z konkretnymi nasadzeniami, zobaczę jaki powstanie efekt w przyszłym sezonie i będę myśleć dalej ;-))
April, bardzo dziękuję!Zrobiłaś mi wielką frajdę tym postem, zwłaszcza tą opinią
April pisze:A co do metalu w ogrodzie to teraz dopóki pergole nie są obrośnięte to możesz mieć wrażenie przesytu ale to będzie trwało tylko chwilkę. Rośliny zaraz zasiedlą wdzięcznie wszystkie podpory i te niewielkie kawałeczki metalu które będą spod nich wystawać tylko podkreślą lekkość kompozycji i ich elegancję.
Mam nadzieję, że będzie dokładnie tak, jak napisałaś! Doskonałe wyczucie mojego zamysłu, jeszcze raz dziękuję ;:196
Justynko, Dziękuję! To prawda, trawy są fantastyczne, podziwiam je w tylu ogrodach, że mam trawiasty zawrót głowy ;:219 Jednak nic na siłę, nie można mieć wszystkich roślin u siebie, a jak nie będą pasować, to pozostanę przy podziwianiu ich na Forum :lol:
Ewa, na rogu jest altana, o tym miejscu mówisz? Zdarza mi się tam przesiadywać z książką, a gdy obrośnie różami to planuję tam zamieszkać 8-) Bezpośrednio za ławeczką jest brzoza, poniżej dywan z zimozielonego barwinka. Do siatki jest około 2 metry, a na siatce powojniki botaniczne i viticella. Po prawej 3 duże hortensje chyba Pink Diamond. Po lewej za siatką sąsiadka posadziła szmaragdy, w przyszłym sezonie będą na wysokości siatki więc zasłonią ten zakątek. Myślę jednak o wyższej trawce w rogu, na brzozą. Tyle że stanowisko marne, bo wiadomo że brzoza łakoma jest i niewiele urośnie w jej pobliżu.... Zabiera też słonko, potrzebne trawom.
Lulka, donica stoi na kamiennym tarasie. Pomiędzy kamieniami są drobne nasadzenia, głównie lawenda. Teraz tam jest łysawo, ale w sezonie rosną hortensje, budleje i oczywiście róże, więc miejsca mało. Może rozplenica w donicy..?Posadzę i będę z nią biegać po ogrodzie :;230

cdn. ;-))
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu, :wink: pochodziłam za Tobą po Twoim ogrodzie. Przepięknie pomyślany ogród. ;:138 ;:138 ;:138
Teraz już się nie zgubię w nim, gdybym przypadkiem tam trafiła. :lol:
na razie jeszcze masz młody ogród i wiele roślin jeszcze nie pokazało Ci, jak potrafią urosnąć w zadbanym ogrodzie. :lol:
Obawiam się , że skończy się to takim "kontrolowanym buszem" u Ciebie .
Sama teraz już u siebie przerzedzam nasadzenia. Kiedy to sadziłam też ciągle wydawało mi się, że mam sporo miejsca i wciąż brakowało mi cienia. A teraz muszę szukać miejsc, gdzie dociera słońce. :;230
Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Oluniu, bardzo dziękuję za konkretną propozycję ;:196 Żywotniki `Janed Gold' są bardzo efektowne, jednak wolałabym uniknąć wprowadzania kolejnego koloru na tą rabatę. Sam pomysł nasadzeń na bazie kontrastu żółci i purpury bardzo oryginalny ;:333 jak może pamiętasz, żurawek nie czuję, choć bardzo podobały mi się u Ciebie przy ścieżce. Limonkowe żurawki bardzo podobają mi się z zestawieniu z szałwią, może gdzieś taki zestaw przetestuję w przyszłym sezonie..dziękuję za inspirujący komentarz!
Franci, dzięki! Pomysł Justynki bardzo ciekawy, wrzosy są piękne i pasują do traw idealnie, choć mam wątpliwości czy pasują u mnie ;:131 Obok Aspirynek rosną Kenty ;:108
Marzenko, u sąsiadów obowiązuje zasada tuje + wimbledon 8-) Jeśli ktoś kupi dom obok i posadzi szmaragdy na całości to płakać nie będę, przynajmniej chwasty przestaną się siać na potęgę :lol: Brzoza to u mnie samosiejka, z pobliskiego lasu. Miała jakieś 150 cm jak kupiliśmy dom, czyli tyle co inne chwasty :;230 Sosny sadziliśmy sami, to stare okazy z pobliskiej szkółki, ulubienice Mojego M ;:173
Edytko, miło mi, że Ci się podobało!
Pani Bestio! Bardzo mi miło znowu Cię gościć w ogródku ;:138 Dziękuję za opinię, spodobał mi się pomysł powtórzenia brzozy, marzy mi się wersja płacząca Youngii..Oprócz trzech dużych wejmutek jest w tym miejscu sosna himalajska, wolałabym już sosenek tam nie dosadzać, bo generalnie chciałabym zneutralizować ten leśny zakątek, aby bardziej komponował się z resztą, która nieporadnie zmierza w kierunku angielskich wzorców.
Julek, hahah, jesteś niesamowita ;:196 Bardzo podoba mi się Twoja systemowa analiza, pewnie średnio zrozumiała dla niektórych, a dla mnie jasna jak słońce ;:209 Minęłaś się z powołaniem kochana, powinnaś projektować :D
Pani Bestio, reakcja - bezcenna :;230 Widzę, że wywód Jule zrobił wrażenie :;230
Majeczko, ja też ciekawa jestem zmian i efektów ;:65 Czekam też na Twoje nowe rabatki różane ;:138
Nutka, bardzo dziękuję za serdeczny komentarz ;:196 Miło mi, że spacerek był udany, zapraszam na żywo :wit
Julek, Marta - choroby się szerzą na Forum, a ja mam jeszcze syndrom ogrodnika-amatora, ciągłe chciejstwa.. ;:14
Krysiu, na pewno masz rację! Ale zawsze znajdą się chętni na Forum do przygarnięcia naszych roślinek, więc będziemy się dzielić ;:4 Póki busz będzie w miarę kontrolowany, to ok ;-))
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Robaczku, a gdzie Ty w tej Wielkopolsce sie podziewasz? :wink:
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Kasiu, dziś przypadkiem odkryłam w katalogu Szmita taka brzozę Tecumseh Compact (syn. Studetec). Może być alternatywa dla Youngii. Nie jest szczepiona na pniu ale niska, a jaką ma śliczną łuszczącą się korę ;:oj . Tyle, że tylko Szmitowie ją produkują... ;:224
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”