Wino z winogron

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
rmysza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2012, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wino z winogron

Post »

dzięki lutti za odpowiedz. Nie wiem jakie to rodzaj winogronu ale dokładnie taki http://4.bp.blogspot.com/_H7THdnUvz9c/T ... a74f_z.jpg dzisiaj lub jutro planuję dodać właśnie drożdży winiarskich aby lepiej ta fermentacja przebiegała.
mikstadeusz1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 paź 2012, o 18:18

Post »

robercieP2!!!napiszę od nowa...
dostalem taki przepis 1kg winigrona 1kg cukru 3l wody.winogron nie mylem wrzucilem do butli i dodalem caly cukier rozpuszczony w przegotowanej wodzie w proporcji jak wyzej.zanim zaczelo bablowac w rurce minol tydzien,bomblowalo ok 8dni i przestalo .poczekalem4dni i nic kupilem dzis cukromierz zciagnolem troche do zmierzenia i wykazalo 19*Blg na smak jest slodkie i taraz nie wiem co dalej.chcialem dodac ze nie dodawaLEM DROZDZY BO TAKI PRZEPIS.butla jest 34l takze bylo 6kgwinogron 6kg cukru i 18lwody.owoce plywaja na wierzchu,osadu na dnie nie widze.poradz czy mam cos dodac , zlac czy moze cos innego.temperatura w pokoju jest od18 do 22 jak sie pali centralnym to trudno utrzumac rowno
rmysza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2012, o 10:41

Post »

Lutti albo może ktoś inny jest w stanie mi powiedzieć dlaczego tak słabo bombluje moje wino? Coś jest nie tak ze niby faza burzliwej fermentacji a bombluje tylko raz na 2 minuty.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

mikstadeusz1 pisze:robercieP2!!!napiszę od nowa...
dostalem taki przepis 1kg winigrona 1kg cukru 3l wody.winogron nie mylem wrzucilem do butli i dodalem caly cukier rozpuszczony w przegotowanej wodzie w proporcji jak wyzej.zanim zaczelo bablowac w rurce minol tydzien,bomblowalo ok 8dni i przestalo .poczekalem4dni i nic kupilem dzis cukromierz zciagnolem troche do zmierzenia i wykazalo 19*Blg na smak jest slodkie i taraz nie wiem co dalej.chcialem dodac ze nie dodawaLEM DROZDZY BO TAKI PRZEPIS.butla jest 34l takze bylo 6kgwinogron 6kg cukru i 18lwody.owoce plywaja na wierzchu,osadu na dnie nie widzę.poradz czy mam coś dodac , zlac czy moze coś innego.temperatura w pokoju jest od18 do 22 jak sie pali centralnym to trudno utrzumac rowno

Bardzo dobry przepis.Drożdzy nie dodawaj,bo ja robię tam samo.12 dni.Wymieszaj słojem i zobacz czy będą bulbonki.Jak nie to odczekaj aż się to uspokoi trochę i przelewaj.Aha i Tadeuszu sprawdź czy cukier się rozpuścił na dnie.Jak nie musisz poczekać aż to zrobi dlatego też miesza się nawet 2 razy w ciągu dnia słojem co by się szybciej rozpuścił.
Pierwszy raz to możesz zrobić tak bierz damskie pończochy na jakiś pojemnik przechyl słój /albo niech ktoś Ci pomoże żeby nie potłuc i przelewaj.Potem pończochy wyrzucic a wino zlać z wiadra ? czy innego pojemnika do wymytego i czystego słoja.I niech stoi.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
lutti
50p
50p
Od: 30 sie 2011, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mikstadeusz1 pisze:...bomblowalo ok 8dni i przestalo .poczekalem4dni i nic kupilem dzis cukromierz zciagnolem troche do zmierzenia i wykazalo 19*Blg
Trochę za słodkie .

To klasyczny przykład fermentacji na ,,dzikusach'' :!: po prostu ta rasa drożdży nie toleruje wyższego stężenia alkoholu i ginie.

Drożdże winne już tutaj nic nie pomogą.
Musisz poszukać drożdży aktywnych przeznaczonych do wznawiania fermentacji - ale przy ich aplikacji należy je stopniowo hartować twoim nastawem.
Albo przecedzić, wyklarować i wypić słodkie - pozostawienie nastawu na dłuższy okres z pestkami sprawi że wino nabierze goryczy.

Następnym razem spróbuj wina nastawiać tak żeby startowały z 20 Blg - a w miarę jak Blg będzie spadać - spuść trochę wina do plastikoewgo pojemnika i rozpuść cukier (jak się nie rozpuści wlej wino do butli a pozostały cukier zalej ponownie winem z butli i tak do całkowitego rozpuszczenia cukru).
Pamiętaj żeby na początku nie napełniać balonu do pełna bo każdy 1kg cukru dodany do wina zwieksza objętość wina o ok 0,6l .
;:209
... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Chyba późno odpisuje, ale teraz dopiero znalazłem ten wątek.
mikstadeusz1 Wg mnie strasznie wodniste. Nigdy nie przekraczałem ilości wody w stosunku do kg owoców (oczywiście waga po przebraniu - same jagody).
Z mojego doświadczenia wynika że dobry start dla wina przy 10kg owoców to max 7l wody i cukru tak by początkowe blg wskazywało ponad 20blg. czyli jakieś 3 - 4kg.
Oczywiście z cukrem można polemizować, bo jeden chce mocne drugi słabsze, ale generalnie wody wg mnie stanowczo za dużo w tym przepisie.
Jeśli wino nadal Ci nie ruszyło zanim zrobisz restart na matce drożdżowej ja bym wsypał suszonych drożdży aktywnych (najpierw w letniej wodzie oczywiście rozpuścił) i dosypał odrobinę pożywki. Dodałbym też owoców jeśli masz możliwość jeszcze. Moje wino w tym roku podobnie jak w poprzednich przy tych proporcjach od 29.08 na dzień 2.10 spadło z 21blg na 4blg.
Nadal bulka, dziś sprawdzę ile ma cukru i chyba zrobię pierwsze zlewanie.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Witam , 30 września zrobiłam pierwszy raz wino z winogron wg waszych zaleceń na 15 litrowy baniak dałam ok 7 kg rozgniecionych
winogron do tego 4 litry wody z rozpuszczonym cukrem 2,5 kg (drożdże i pożywka) pięknie fermentowało , teraz pomału kończy bąbelkowć,będę dodawać cukier po odciągnięciu znad owoców tylko teraz pytanie ile dodać cukru , oraz mam owoce z nalewki aroniowej i chciałabym je dołożyć dla koloru bo winogrono miałam mieszane ciemne i jasne i kolek jest nijaki. Aronia była zalana spirytusem a potem cukrem, owoce są jednak z resztą alkoholu z nalewki. Czy mogę to zrobić by nie zepsuć wina i ewentualnie kiedy teraz gdy będę dodawać cukier, :?: czy później gdy wino będzie gotowe tj w grudniu.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
lutti
50p
50p
Od: 30 sie 2011, o 13:38

Post »

Ja będę się powtarzał do znudzenia :lol:
Julcia1 zainwestuj kilka zł w cukromierz - naprawdę proste urządzenie - w załączniku dają instrukcję.

Ja zrobiłbym tak:
- zmierzył cukier -
jak 0 Blg to dosłodziłbym ok 0,5kg cukru rozpuszczając go w nastawie z balona.
Poczekałbym ok tygodnia potem dodałbym aronie wszystko zamieszał i po kilku dniach ściągnął.
Po ściągnięciu pomiar cukru i ewentualne słodzenie według gustu.

Pozdrawiam
... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Glukometr fajna rzecz ale ile radochy zabiera ;:209
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

dziękuję za rady, zrobię jak radzisz dodam do nastawu cukier po tygodniu aronię ,a wino ściągnę po ok tygodniu i dopiero wtedy odcedzę wszystkie owoce razem ;:124
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Ja bym aronie namoczone spirytusem olał. Zamiast wina będziesz miała niewiadomo co. Jak alakohol zdobyty naturalnie i wino pięknie pracowao odpuść. Może uda Ci się zdobyć jakieś owoce świeże lub mrożone to dodasz do kolorku sobie ;) Ale to moja opinia. Wino które chcemy pisać na straty z jakiegoś powodu można ratować spyrolem ;)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku trochę późno zebrałam winogrona ;:14 , nie miałam czasu, wyjeżdżałam a potem przyszedł mróz i śnieg, ale winogronom chyba nic się nie stało ;:224 . Zebrałam, odszypułkowałam, zmieliłam w maszynce z sitkiem o "kiełbasianych" oczkach, wwaliłam do pojemnika fermentacyjnego i dodałam pektopolu. Wyszło mi prawie 40l. Teraz postoi 4-5 dni, odcisnę w prasce i dodam cukru i drożdże winiarskie. Robię wino z winogron od wielu lat, ale nie dodaję wody. Cukier rozpuszczam w soku, bez podgrzewania, żeby mieć dobre winko ;:215 . Cukier zawsze dawałam na oko a raczej na język ;:65 .
Gdzieś tu wyczytałam o ilościach cukru na 1l. nastawu, w zależności od tego, jak mocne wino chce się uzyskać. Chcę otrzymać wino półwytrawne, ok. 16%. Wyliczyłam, że potrzeba mi 4,8 kg. cukru (oczywiście dawanego na raty), ale ta ilość jest przy założeniu, że cukier rozpuszcza się w wodzie. Jeżeli nie daję wody, to czy cukru mniej?
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
joop
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2012, o 12:58

wino z czarnych winogron

Post »

witam smakoszy wina! prośba o rade , otóż jestem w trakcie produkcji winka z czarnych winogron winko nastawione 01.10. 2012 w proporcjach 24 ltr. wody ,ok.8kg winogron, 5 kg cukru i tu mam pytanko po jakim czasie odcedzić owoce ( owoce wrzucane w całości nie gniecione) pożywka dodana po dwóch dniach , dodam że winko jeszcze pracuje dosyć intensywnie i stoi w temp. 21-23 st. pozdr. Obrazek
Darek13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2012, o 17:58

Post »

Witam Wszystkich! Moje wino z ciemnych winogron nastawiłem 06.10.2012 - 25 kg moszczu+7l. wody+6kg cukru w 2 ratach + drożdże+pożywka. Na początku pracowało bardzo dobrze, aktualnie pyka 1 na 3-4 min. Jest to moje pierwsze wino z tego owocu i mam pytanko czy juz je zlewac czy poczekać jeszcze trochę i dodac jeszcze z ok. 1kg cukru. Chciałbum wino słodkie i mocne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Zlałem pierwszy raz wino, dosłodziłem roztworem cukru w wodzie, balon wymyty temp. pomieszczenia ok 16 *C
Wino przestało fermentować czy to normalne?
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”