Liczi - zmiany na liściach,choroby i szkodniki
I dobrze pozwól im teraz niech się zakorzenią w nowej ziemi(możesz je podlać trochę czystym biohumusem dla wzmocnienia systemu korzeniowego) jeśli ta schnąca sobie poradzi a póki ma cokolwiek zielonego powinna odbić to jak zaczniesz nawozić wystartują do góry, zasuszyć też ich nie możesz, ziemia powinna od podlewania do podlewania przeschnąć nie głębiej jak na 3 cm. 

LICZI - żółte plamy na liściach
Witam,
od 3 lat mam LICZI. Wyhodowałam je sobie z nasionka. Rośnie pięknie, tylko na liściach szczególnie tych starszych zauważyłam dziwne żółte przebarwienia. Nie wiem co to może być.
Podlewam roślinkę kiedy ziemia przeschnie i często zraszam wodą. Stoi na południowo-wschodnim oknie. Do południa stoi w słońcu, a po południu już w cieniu.
Na liściach nie widać żadnych szkodników.
Jeśli ktoś wie co dolega mojej roślince to proszę o pomoc...

Takie same plamy zauważyłam na dracenie:

od 3 lat mam LICZI. Wyhodowałam je sobie z nasionka. Rośnie pięknie, tylko na liściach szczególnie tych starszych zauważyłam dziwne żółte przebarwienia. Nie wiem co to może być.

Podlewam roślinkę kiedy ziemia przeschnie i często zraszam wodą. Stoi na południowo-wschodnim oknie. Do południa stoi w słońcu, a po południu już w cieniu.
Na liściach nie widać żadnych szkodników.
Jeśli ktoś wie co dolega mojej roślince to proszę o pomoc...

Takie same plamy zauważyłam na dracenie:

Usychające liście liczi.
Coś można poradzić na usychające liście?
Kiedyś wyglądało tak ładnie
Kiedyś wyglądało tak ładnie
Re: Usychające liście liczi.
Przytnij te suche liście przesadź w nową ziemię bo obecna jest bardzo zasolona i podlewaj wodą destylowaną. Jeśli sobie poradzi będzie rosło jeśli nie wyrzucisz. 

Re: co się dzieje z moim liczi ?
Ten typ tak ma, liczi dość ciężko utrzymać w domu.
Jakie ma podłoże? Przesadź go do kwaśnego podłoża, np. torfowego, i podlewaj miękką wodą. ;) Moje liczi na razie żyje, wywaliłam je na balkon. 

- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Może za suche powietrze? Zraszasz je?
Niestety Liczi dość kapryśne jest...
Pozdrawiam!
Niestety Liczi dość kapryśne jest...
Pozdrawiam!
Podłoże ma chyba dość kwaśne - na ziemi pojawił sie nawet zielony meszek.
Stoi na południowym oknie , dotychczas nie zraszałam żadnych moich kwiatków ponieważ obawiam się choroby grzybowej. W ubiegłym roku grzyb zaatakował mi prawie wszyskie rosliny ...
Spróbuję wystawić go na balokon....
W tym roku na wiosnę szukając w internecie jakichś środków na mszyce trafiłam na to forum no i .......stałam się pasjonatką roślin egzotycznych. Mam figę , mango , liczi , passiflorę ....
No i się zaczęło .... walczę z przędziorkiem , wełnowcem itd....
Stoi na południowym oknie , dotychczas nie zraszałam żadnych moich kwiatków ponieważ obawiam się choroby grzybowej. W ubiegłym roku grzyb zaatakował mi prawie wszyskie rosliny ...
Spróbuję wystawić go na balokon....
W tym roku na wiosnę szukając w internecie jakichś środków na mszyce trafiłam na to forum no i .......stałam się pasjonatką roślin egzotycznych. Mam figę , mango , liczi , passiflorę ....
No i się zaczęło .... walczę z przędziorkiem , wełnowcem itd....
- kaska921
- 50p
- Od: 25 mar 2014, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jeśli nie jesteś w stanie zraszać rośliny to odstaw ją od okna, żeby tak bardzo na nią nie grzało i aby powietrze nie było tak suche. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2019, o 08:04
Liczi - marnuje się proszę o pomoc jak pielęgnować
Witam,
Mam problem z moim drzewkiem liczi. Marnuje się. Podlewam dwa razy w tygodniu nie duże ilości, stoi w dobrze nasłonecznionym miejscu. Ziemię kupiłem najlepsza jaką mieli w sklepie ogrodniczym. Stosowałem odżywki jednak wszytko na nic.
Czy przesadzić drzewko w nową ziemię? Jak je uratować?
Tak to teraz wygląda:
https://i.imgur.com/a3dVTJx.jpg
https://i.imgur.com/1ck7cwQ.jpg
Mam problem z moim drzewkiem liczi. Marnuje się. Podlewam dwa razy w tygodniu nie duże ilości, stoi w dobrze nasłonecznionym miejscu. Ziemię kupiłem najlepsza jaką mieli w sklepie ogrodniczym. Stosowałem odżywki jednak wszytko na nic.
Czy przesadzić drzewko w nową ziemię? Jak je uratować?
Tak to teraz wygląda:
https://i.imgur.com/a3dVTJx.jpg
https://i.imgur.com/1ck7cwQ.jpg
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Re: Liczi - marnuje się proszę o pomoc jak pielęgnować
Co znaczy ' najlepszą ' i z co tam właściwie w tej ziemi jest?
I ile dokładnie tego nawozu dałeś? Bo tak wygląda jakbyś przeholował.
I ile dokładnie tego nawozu dałeś? Bo tak wygląda jakbyś przeholował.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2019, o 08:04
Pan w sklepie powiedział, że ta będzie najlepsza do roślinek stąd moje wnioski. Opakowania już nie mam więc nie wiem dokładnie jaka to jest ziemia. Nie brałem najtańszej chciałem dobrą
.
Odżywka ta co widać na zdjęciu plus 2 inne sporo wcześniej.
Przesadzać, nawadniać? Szkoda mi drzewka

Odżywka ta co widać na zdjęciu plus 2 inne sporo wcześniej.
Przesadzać, nawadniać? Szkoda mi drzewka

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Droga wcale nie znaczy dobra. Coś jeszcze pr?cz ziemi jest w doniczce? Drenaż, piasek itd?
Sporo wcześniej czyli ile? Ta odżywka też się trochę czasu leje A widzę że masz jej już p?ł.
Sporo wcześniej czyli ile? Ta odżywka też się trochę czasu leje A widzę że masz jej już p?ł.