Mój ogród - eleka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Dziewczyny, miło że wpadłyście.Słonka to ja nie widziałam już chyba ze dwa tygodnie.Kwiaty( pąki) się nie rozwijają, za to roślinność szaleje.Jedno zarasta drugie.Do tego łobuz - Astonek- pomaga przerzedzać rabatki.Już słów i cierpliwości zaczyna mi brakować do niego.Popatrzcie

To jego niewielkie zniszczenia - powojnik i akantolimon.Dalej sprawca prawie przyłapany na gorąco i całkiem niewinny:

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek
Poza tym zeżarł mi klona palmowego, nie gardzi różanecznikami, narcyzów kwitnących nie zdążyłam zobaczyć, zawciąg poszedł na pierwszy ogień i jeszcze długo by mówić.
Lepiej zobaczcie co pozostało.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

i jeszcze troszkę

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

i na koniec trochę większe roślinki,
np.hortensja kosmata, która przeżyła i ma się dobrze,irga, bez i kalina,kielichowiec, jakiś NN, błękitny anioł w towarzystwie bluszczu

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Kilka host. Na trzecim zdjęciu jest hortensja IZU NO HANA, która potrzebuje czegoś, bo wygląda na niedożywioną.Myślę, że jakiś pokarm dolistny i może helat żelaza?Podpowiedzcie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mój nowy nabytek - rodgersja, która ładnie się przyjęła i pąki maków, które są takie już od tygodnia
Obrazek Obrazek

Gdy sobie tu wklejam zdjęcia, zza chmur wyjrzało słonko, ale jest ładniutkie.Dziękuję Ambo.
Czekam tak jak i wszyscy na eksplozję kwiatów, oby jak najszybciej.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu nie jest wcale tak żle. Nie zwalaj wszystkiego na Astonka. Już przecież kwitnie dużo kwiatów a niedługo wszystko będzie kipieć kwieciem i zapachami.
Masz tyle ładnych roślin - wcale nie widać, że czegoś brakuje a kolekcję funkii masz bardzo dużą.
Pospacerowałam sobie cichutko i zmykam dalej.
Zdrówka życzę i uśmiechu. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu, piękny ten ogród z pawiami! Pawie oczywiscie tez piękne!
Ale i Twój ogród rowniez piękny a z dnia na dzień będzie piękniejszy! Tylko trochę słonka... ;:3 Masz bardzo ładne hosty! :D Drapanko dla Astonka!( Fajnie się nazywa! :lol: )
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, Alu, miło że wpadacie czasami do mnie.Ja ostatnio rzadko mam czas.

Fleur, a jak tam hibiskus, ten z duużym kwiatem (nazwa uciekła mi)?U mnie łodyga jeszcze do niedawna była u podstawy zielona, miałam nadzieję na jego reaktywację, a teraz nic.Suchy badyl, z boku też nic nie wypuszcza, a jak u Ciebie wygląda sytuacja?
Aston pozdrawia Bobiczka.I doprawdy lepiej, że na odległość.Neska też się przyłącza.

Obrazek
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elżuniu, hibiskusy z dużym kwiatem mam ostatecznie dwa :lol: :lol: :lol: Jeden, o brązowych liściach, którego kwiat ma być biały z różowym wzorkiem (jak na moich zdjęciach)a drugi o zielonych liściach, z kwiatami różowymi (jak na Twoich zdjęciach). Rzeczywiście późno wyszły, ale wyszły. Jutro zrobię zdjecia, żebyś mogla zobaczyć jak to w tej chwili u mnie wygląda. A może jeszcze u Ciebie wyjdzie... ;:24 Podlewaj dużo. ;:100

P.S. Bobik tez pozdrawia Astonka... i się nie boi... :lol: :lol: :lol:
Przyzwyczajony jest do DUŻYCH kolegów!
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Elu a cóż to za piękność

Obrazek

Pierwszy raz widzę takiego kwiatka :shock:

Masz bardzo ładne kwiatki :P . Moja sunia sara obżera mi tylko żagwin a jak ją przyłapię to udaje że mnie nie widzi ;:112
Teraz wydzieliłam jej kępkę żagwinu i tam sobie podjada do woli ;:113
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elu, zdjęcia z komentarzem zamieściłam w moim wątku , żeby nie zaśmiecać Twojego i nie dezorientować Twoich gości.

Przy okazji przyłączam się do pytania Jolciajci... Atrakcyjnie to wygląda a nie mam pojęcia co to jest. Czy mogłabyś rowniez zrobić zdjęcie z oddalenia?

Buziaczki! ;:196
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziewczynki, najpierw powiem co to jest - to przelot pospolity.I na tym akurat zdjęciu jest w średnim kolorze.Najładniejszy jest czerwony.Rozsiewa się mocno i nigdy nie wiadomo jakim kolorem mnie poczęstuje.W tym roku przeważnie żółty, najbrzydszy ze wszystkich.Jest to zazwyczaj roślinka dwuletnia, ale jak pisałam sama dba o przetrwanie.Zdjęcia z zeszłego roku.
Obrazek Obrazek
Potrafi naprawdę mieć masę kwiatów, nie tak jak powyżej.Jest bardzo dekoracyjny i nietypowo wygląda.Nigdy nie widziałam go w sprzedaży, ja dostałam go od kochanej L.
Jolu, zawciąg Aston znalazł w każdym miejscu i zemścił sie na nim okrutnie.Teraz krety doprowadzają mnie do szaleństwa, ale Neska ostatnio złapała 4-5 sztuk, to jest moje kochanie najpiękniejsze.Po zimie sporo roślin nie wyszło, taka jestem trochę podłamana.Zamiast wszystko rosnąć i się rozrastać, jest zupełnie odwrotnie.Ale na szczęście nie mam złodziei u siebie, przynajmniej na razie.

Alu, coś tam się pokazuje koło hibiskusa, ale już raz się ucieszyłam, że to on żyje, a to była sadzonka żywokostu, który rośnie obok.Jeszcze nie straciłam nadziei, ale zbyt wiele rozczarowań mam w tym roku.Nawet wiesiołek powabny, który był różowy, zmienił się w żółty.

No to może troszkę fotek na weselszy akcent
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

trochę sukulentów

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I coś tam jeszcze

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Elu cos jednak zostało z Twoich kwiatków. :wink: I tak te co zostały są śliczne.Czy zakwitły Ci jakies liliowce?A jak się mają nowe nabytki?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, właśnie miałam Ci napisać, że chyba u czterech nowo posadzonych widziałam pączki.Na razie kwitnie tylko żółty, taki zwyczajny i nie miałam liliowców wcześniej, więc nie będzie tego zbyt dużo.
Sorki w zeszłym roku kupiłam jeden, taki czerwony, a teściowa dosadzała też jakieś, więc może coś zakwitnie?Sama jestem ciekawa jak nazwy zakupionych, będą się potwierdzać z kwitnącymi.
Elu cos jednak zostało z Twoich kwiatków
Aniu, ale sporo zniknęło, lub odchorowuje zimę.Są miejsca, które świecą pustkami.A ja do niektórych bardzo się przywiązałam.Teraz znów muszę czekać aż się rozrosną (albo dokupić nowe).Lubię tę drugą opcję.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję, Elu, za "przelot Pospolity", chociaż nie jest wcale taki pospolity, bo pierwsze o nim słyszę... :lol: :lol: :lol:

Zaraz poszukam sobie nazwy łacińskiej i francuskiej, to może powie mi to coś więcej.... Tak czy inaczej podoba mi się toto! :D

Czy nie sprawiłoby Ci problemu, Elu, zamieszczać zdjecia większe, zamiast miniaturek? Kiedy są wielkości pocztówki, możesz powiększać tylko niektóre, a tak, musisz wszystkie i zajmuje to dużo czasu... :wink:

Bardzo ładne masz sukulenty. Lubię te roślinki!
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elu a czy jest taka możliwość żebyś z tego przelota zebrała nasionka bo ja pierwszy raz widzę taką roslinkę a jest sliczna :oops:
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Witaj !Jaka różnorodnośc roślin !!!!!!!!!Przepięknie,a ten przelot faktycznie nietypowy i śliczny.Pozdrawiam i zapraszam.
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu, robię zdjęcia telefonem i taki rozmiar jest drugim po najmniejszym ustawieniu.Faktycznie troszkę trwa otwieranie zdjęcia ( do pełnego rozmiaru trzeba dwa razy powiększyć), ale ja wtedy muszę robić kopię, bo po zmniejszeniu nie mogę otworzyć w pełnym rozmiarze.Jednak czego sie nie robi dla gości.

Jolu, nasionka mówisz, a nie wolałabyś sadzonek?
Zuziu, witam w moich progach serdecznie.Na pewno złożę rewizytę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elu :P nie chcę ci robić kłopotu a nasionka to w kopertę i lecą do mnie na skrzydłach :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”