Lukrecjowy ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lukrecjowy ogród

Post »

Nelu niewiarygodna ta zmiana. Jak ty sama to wszystko zrobiłaś, muszę brać z ciebie przykład. Przemiana "pierwszej fotki w drugą" jest niesamowita. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Witam Kochani! Mam nadzieję, że pozwolicie tym razem na zbiorową odpowiedź - DZIĘKUJĘ za tyle miłych słów pod moim adresem i mojego "zielonego" miejsca. Jak już wcześniej pisałam, to dzięki Wam i FO, Waszym ogrodom i Waszym poczynaniom ten mój skrawek świata zaczyna nabierać kształtów. Co prawda do efektu końcowego jeszcze droga daleka, ale bardzo się cieszę, że jest koncepcja, jeszcze mam siły, a co najważniejsze - Wasze wsparcie! Bez niego nie byłoby pewnie nawet połowy wykonanej roboty, zwłaszcza, że mam tylko dwie rączki i wszystko tutaj robię sama, co niestety czasem jak na mój gust trwa nieco zbyt długo. Żałuję, że nastała jesień, bo nie mogę się doczekać wiosny, kiedy wszystko znowu ruszy ;:65 Na razie nie bardzo mam co pokazywać, więc będzie trochę tego, co już było, choć może w nieco innym ujęciu ;:173

Marzec - początki moich zmian - zaczęło się od zdarcia darni pomiędzy już rosnącymi krzewami i drzewkami:

Obrazek

Potem było jeszcze sporo kopania, tryliony taczek zdartej darni, niezliczone ilości taczek żwirku... i... zrobiło się tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

ta urwana ścieżka docelowo ma się łączyć ze skalniaczkiem, w okolicach tej sosenki, której widać fragmencik w dolnym, lewym rogu :wink: ale to już na wiosnę.
Obrazek

Na razie powolutku kończę "grube" prace w tej części, po obejrzeniu dorosłej katalpy "na żywo" i uświadomieniu sobie jaki olbrzym z niej wyrośnie przesadziłam ją w zupełnie inną część działki, z boku przed domem, gdzie powstaje pomalutku cienista rabata. Do jeszcze innej części, choć też przed domem powędrowało kilka berberysów, kalina koralowa, dwa derenie, rośnie tam już jałowiec i thuja "kulka" już metrowej średnicy, z tylnej części "wyjechały" dwa żółte pięciorniki - szkoda mi tych roślin żółto kwitnących, więc w zupełnie innej części, dotąd niepokazywanej powstaje "żółto - ognista" rabata. Przesadzę tam jeszcze te żółte i czerwone róże. Tył ogrodu chcę bardziej stonować, bo połączenie żółtego i różu jest tak okrutne, że aż zęby bolą! Jak ja tego mogłam wcześniej nie wziąć pod uwagę? ;:202 Przecież sama, z własnej woli, dobrowolnie bym tego tak nigdy nie zestawiła. Chyba musiało mnie nieco zamroczyć :;230 Na miejscu żółtych pięciorników wsadziłam ZENOBIĘ, mój krzaczek jest już większy niż ten na fotce z internetu, ale te kwiatuszki mnie nieziemsko urzekły:
Obrazek

Ściskam Was mocno! Choć mam ostatnio bardzo mało czasu na FO, pamiętam o Was i ciepło myślę! ;:4
Bisia_
200p
200p
Od: 26 lip 2012, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twój ogród jest piękny!
Bardzo duży,podziwiam za ogarnięcie tych hektarów :)
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Wszystko piękne a ta zenobia rzeczywiście nieziemska.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lukrecjo, bardzo ciekawa ta Zenobia! Kwiaty jak konwalijka, ślicznie :D Muszę o niej poczytać ;:37
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Nelu przepiękne widoki ogrodu.
Powiedz mi jednak jak zbierasz liście z tych żwirowych ścieżek? Masz las mieszany blisko i swoje liściaste dlatego to mnie tak interesuje bo bardzo żwirek i mnie się podoba nie chciałabym jednak koniec jesieni spędzać na kolanach zbierając liście. Masz dmuchawę?
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Nelciu, co porabiasz na ogródku, pokaż jeszcze fotki :roll:
;:196
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Popatrzyłam :) , popodziwiałam ;:oj i ręce mi opadły, bo ja u siebie nigdy tak ładnie nie zrobię ;:223 .
Kawał dobrej roboty! ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kornelka zaczęła pracę a zakończyła sezon ogrodowy. Nelu co dzieję się w tym pięknym ogrodzie? ;:196
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Witam Kochani w ten mglisto dżdżysty czas, niesprzyjający jakimkolwiek twórczym działaniom! Nawet tony czekolady i hektolitry kawy nie potrafią sprawić abym szerzej otworzyła oczy. A muszę, bo inaczej nie wyjrzę spoza sterty papierów, w których utonęłam! Trzeba już chyba przywyknąć do takiej aury i przeczekać do wiosny :wink:

Gabrysiu faktycznie trochę dużo miejsca, jeszcze nie do końca ogród wygląda tak, jakbym chciała, ale cóż - sezon za krótki, a portfel też jakiś czarodziejski nie jest, kasa jakoś się nie chce rozmnożyć... a szkoda :wink:

Beatko mam nadzieję, że zauroczy mnie ta Zenobia kiedy na wiosnę ładnie rozbije listeczki i wypuści kwiatuszki, na razie zachwycił mnie jej opis.

Kasiu ;:196

Ewciu Faktycznie, ugrzęzłam w robocie i nie umiem się spod tej sterty papierzysk wykopać! Ogród właściwie leży odłogiem, pościnałam trochę obmarzłych liści z funkii i bylinek, pozbierałam trochę liści i tyle. Odkurzacza nie mam, a będzie potrzebny i to "na gwałt". Wybieranie liści ze żwirku to porażka. Las za płotem ma jeszcze sporo liści na swoim miejscu, ale już zaczynają dość intensywnie opadać... wybieram z kory na rabatkach, wybieram ze żwirku... powinnam jeszcze skosić trawsko, ale dni są za krótkie, gleba bardzo mokra i chodzę jak po gąbce wyjętej z wanny. Biometr niekorzystny i wiecznie chce mi się spać, aż niepodobne do mnie, gdzie się podziała moja energia? ;:202

Reniuś jak piszę wyżej - prawie nic nie robię, nie mam kiedy! To jakieś nieporozumienie, taki czas! I jeszcze jakaś ogólna apatia mnie dopada...

Renzal co Ty wygadujesz, a raczej wypisujesz? Pod jesionem się bardzo zmieniło! Swoją drogą podziwiam Cię za ogrom pracy włożonej w to miejsce, zwłaszcza że dokucza Ci kręgosłup! Czytałam u Ciebie o tym, ale nie zdążyłam nic wpisać, bo padł mi komputer! Ja jestem pod wielkim wrażeniem! I masz ładnie, a z wiosną będzie jeszcze piękniej!

A to kilka fotek... żal, że już jesień - nie ma na to rady...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam już bardzo jesiennie ;:196
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Fantastyczne przedostatnie zdjęcie ;:138 Piękne widoki.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No w końcu sie odezwałaś ;:14
Kornelko wstaw proszę zdjęcia do konkursu na kalendarz forumowy, Twój ogród jest tak fotogeniczny tyle w nim ładu i kolorów...please?
Mam zamiar zamówić sobie ten kalendarz ale dopiero jak zobaczę jakie zdjęcia wybrali.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p

Post »

Iwonko! dziękuję bardzo :oops:
Ewciu Ty to kochana wiesz czym mnie ubawić! uśmiałam się do łez! Kawał roku! Ewuniu, może za 5 - 7 lat, to i może owszem, powiem, że już jest ok - no dobrze, jest blisko ok, ale za małe to wszystko! A poza tym, to ja cykam fotki, a do kalendarzy potrzebne są fotografie. Zresztą na tym FO jest tyle bajkowych ogrodów, że głowa boli! Gdzie tam z moim! - choć cieszę się jak głupek, że go mam. Ale dziękuję za miłe słowo, ostatnio tak o nie cholernie trudno! Musiałybyśmy "na żywo" pogadać!
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

:wit
Zgadzam się z Ewcią ;:108 Musisz wstawić je do kalendarza ...uwielbiam te tajemnicze i niesamowicie zadbane zakatki ...u Ciebie nawet nie widać jesieni :lol:
Pięknie !!
Pozdrawiam serdecznie i nie znikaj na tak długo ;:180
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lukrecja pisze:Iwonko! dziękuję bardzo :oops:
Ewciu Ty to kochana wiesz czym mnie ubawić! uśmiałam się do łez! Kawał roku! Ewuniu, może za 5 - 7 lat, to i może owszem, powiem, że już jest ok - no dobrze, jest blisko ok, ale za małe to wszystko! A poza tym, to ja cykam fotki, a do kalendarzy potrzebne są fotografie. Zresztą na tym FO jest tyle bajkowych ogrodów, że głowa boli! Gdzie tam z moim! - choć cieszę się jak głupek, że go mam. Ale dziękuję za miłe słowo, ostatnio tak o nie cholernie trudno! Musiałybyśmy "na żywo" pogadać!
Kornelko musiałabym pogadać z tobą jak budowlaniec z budowlańcem ;:14 ...musisz wstawić fotki i już! innej opcji nie ma kochana ;:cm
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”