Witajcie
W ubiegłym roku kupiłam niską, 30-centymetrową bordową trawę w doniczce, w szkółce powiedziano, że urośnie jeszcze tylko troszkę, może 10 cm i nie przezimuje, będzie jednoroczna.
Faktycznie nie przezimowała. Jednak co do rozmiaru, zupełnie się mylono. Urosła w ciągu jednego lata do niesamowitych rozmiarów, pod koniec jesieni najdłuższe liście miały 1,8 metra. Tutaj na zdjęciu w czerwcu ma trochę powyżej metra. (posadziłam na ciasnym miejscu pod sosną, bo myślałam, że pozostanie mała, a ona totalnie przyćmiła drzewo). Pięknie szumiała, przez cały sezon fantastycznie bordowa, wszyscy znajomi zwracali na nią uwagę, była zjawiskowa. Pokochałam ją całym sercem. Chciałabym ją w tym roku posadzić w wielkiej donicy i postawić pojedynczo jako gwiazdę ogrodu.
Niestety w szkółce, gdzie ją kupiłam nikt jej nie pamięta z zeszłego roku, nie wiedzą, jaka to mogła być trawa, być może było u nich tylko kilka sztuk, które szybko sie rozeszły. Szukam jej uporczywie od początku kwietnia w ogrodniczych i internecie. Nie mam pojęcia, jak się nazywa. Ktoś pomoże? Będę bardzo wdzięczna.
Nie kwitła w żaden zauważalny dla mnie sposób. I każdy liść wyrasta z ziemi, czyli nie ma budowy, jak np. bambus, gdzie czasem z łodygi wyrastają liście.