Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Witam serdecznie Słodka Aniu w moim " Królestwie ...." ;:180 :wit .

Mieszkamy w zasadzie nie tak daleko od siebie ...więc w każdej chwili zapraszam na spacer w realu ;:196 . Podzielę się swoją skromną wiedzą , pytaj , a ja Ciebie -w kwestii róż ....bo masz piękne ;:108 .

Chętnie odpowiem , na nurtujące Cię pytania , a i roślin mam u siebie sporo ...teraz wywalam, wielkie kępy konwalii , hortensji ogrodowych , liliowca rdzawego i dwie olbrzymie krzewuszki - wpadniesz ? Bo o przesyłce mowy nie ma ....chyba trzeba by jakiś kontener na nie :;230 .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ciekawe na jakie różyczki Jagódko się skusisz :wink: :wink: bo na pewno masz teraz mętlik w głowie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...liczę na podpowiedzi " Różanek " - takich , jak Ty ;:196 .

A tutaj moi panowie usuwający słupki ...wcześniej zostały wykopane dwie róże , krzewuszki , ślaz piżmowy , floks kanadyjski . Zostały piwonie , liliowiec rdzawy , irysy bródkowe i hortensje ogrodowe , a o konwaliach nie wspomnę , niem gorszej zarazy - są wszędzie .

Obrazek

Najgorsze ,że hiacynty mają pąki i kolor się już pokazuje - fioletowy - chyba muszę je wykopać i wsadzić do doniczek , bo zamarzną , jak nic ;:174 .
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko , wybacz nie zaglądałam a tu takie święto :oops: ;:oj na torta już się nie załapię , ważne że życzenia można składać do końca miesiąca , znaczy zdążyłam :tan Kochana dużo bym mogła wypisywać ale pomyślałam że życzenia zdrowia takie od serca wystarczą , bo jak się ma zdrowie to........ zatem dużo zdrówkaaaaaaaaaaa , trzym się mocno ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżuniu ...tęsknię za Twoimi krajobrazami z łąk , pól warmińskich , jak i z Twojego ogrodu ...dziękuję za życzenia ;:196 . Masz rację byle jako takie zdrowie było , by móc coś zrobić , a nie zadręczać się - dam radę , czy nie ...może to chol...serce się uspokoi i ...już mi tak nie wali , nie podchodzi do gardła . Dostałam taki lek , który biorę doraźnie ...albo co trzy dni , a bywa , że dzień w dzień .
Dziękuję raz jeszcze ;:180 za serdeczne ;:167 od ;:167 ;:196 .
Mam do wsadzenia 27 sadzonek roślinnych - nie wiem , kiedy to zrobię , bo zajęliśmy się przerabianiem rabaty pod róże .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwielbiam zmiany . A znając Twój smak i gust wiem , że będą na korzyść .
Co do hiacyntów to u mnie tak zaszalały w ubiegłym roku , a później zmarzły ;:174
Pozdrawiam i dużo siły życzę ;:196
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Jagódko fajnie że lekarz trafił z lekami , wyobrażam sobie jaka ulga dla serca i głowy ;:196 Ciekawa jestem zmian w Twoim ogrodzie a marzeniem zobaczenie go w realu , masz tyle skarbów i fajne pomysły ;:215
Donoszę iż ...nasiona onętków wysuszone , lada moment wyślę , myślałam że jutro ale mój M dopier wraca z trasy , zmęczony , nie chcę mu już dzisiaj zawracać głowy ale jutro pogonię po woreczki strunowe i pójdą w świat ;:65
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś...tak , tak , pomysłów głowa pełna , tylko wiatr w kieszeni hula , a w mojego M siedzi wąż i ....się boję ukąszenia :;230 .

Zresztą , ja nie potrzebuję dużej kasy , by dopiąć swego ...małymi kroczkami osiągnę to , co zaplanowałam - byle dobry Bóg dał zdrowie i siły ;:108 .
Dziękuję ;:196 ...oj , będzie mi potrzebna i to bardzo , a zwłaszcza po trzy miesięcznym obijaniu . Już wczoraj ryłam sztychówką wykopując co nieco . A grzebanie w ziemi mnie naprawdę uspokaja ...wręcz chłonę jej zapach " miętoląc " ją w palcach , czy też rozgarniając rękoma .

Elżuniu...ślicznie dziękuję ...nie spiesz się z nasionkami ...wszak w zimie siać nie będę ;:196 .
Serdecznie zapraszam , nawet nie wiesz , jak bardzo chciała bym Cię poznać osobiście ;:180 ;:168 ;:167 . Może wybierasz się w moje strony , wszak Małopolska ma kilka miejsc wartych zwiedzenia ...i bynajmniej nie mam tutaj na myśli - o wątpliwej renomie - ale warte , by zapisane było w historii ku przestrodze- dla pokoleń - Oświęcimia .
Lekarz uspokoił mi serca kołatania , śpię spokojniejsza , wstaję rozluźniona .
Pozdrawiam Cię bardzo ;:167 ...bardzo serdecznie ;:196 .
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

:wit
To sie dzieje ;:oj Przerabiasz Igusiu na całego ...ja tu nie widze małych kroczków :wink: tylko takie siedmiomilowe :lol:
Pieknie ,już nie mogę się doczekać jak wszystko zakwitnie na przyszły rok :tan
Kochana ,ale to że się lepiej czujesz to jedno a szaleństwa ze sztychówką to zupełnie coś innego ;:124 Uważaj na siebie i wszystko co możesz robić to gnieści sobie garstke ziemi w jednej ręce a drugą pokazywac co jest do zrobienia ;:108
Buziaki i nie przemeczaj się ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danuś... wczoraj tylko musiałam wbić szpadel , by wykopać szałwię , zahaczając o koszyk z cebulami , to i one wykopałam . Rozluźniłam , dosypałam trocin i piasku , wymieszałam z ziemią i zakopałam - oczywiście rozsadzając . potem trzeba było acidantery i mieczyki wykopać , a także chaber oraz floksy kanadyjskie ...etc... Chłopaki usuwali betonowe przęsła i metalowe słupki , a także wielkie krzewuszki wykopali - zobaczymy , czy się przyjmą .
Oj ... ;:oj u mnie się tak nie da , bo ja mam inne koncepcje , a moi panowie to chętnie widzieliby iglaki różnej maści i obsypane korą całe rabaty . A ja się pytam ...a co z moimi pierwiosnkami , cebulowymi , hostami , żurawkami , bodziszkami , liliowcami i innymi krzakami ?
Na to syn - zero problemów z pieleniem , a Ty będziesz zdrowsza - a ja mu na to , albo zejdę szybciej , niż się tego spodziewasz . Chyba bym się zapłakała ze zgryzoty i tęsknoty bez moich ukochanych ...a co bym tuliła i do kogo gadała chodząc po ogrodzie ?
Tam , gdzie oni stoją , to jest jakieś 15 metrów długości i metr szerokości , po linii prostej - ale będą zawijasy .Chcę , by tam rosły róże , przeplatane czymś co je poprzedzać będzie w kwitnieniu , a potem one będą grały pierwsze skrzypce pomiędzy nimi ostróżki , albo lawenda .

Buziaki ;:196 i spokojnej nocki ;:167
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Iga, masz rację. Nie daj sobie wmówić, że chcesz ogród pod linijkę i zasypany korą, żeby było bez kłopotu.
Masz swoje o nim wyobrażenie. Ukochane roślinki. Twórz swój mały raj.
Powolutku bez szarpaniny, małymi kroczkami do celu, wszak 'kropla drąży skałę' :)
Wąż w kieszeni-to poważna sprawa ;:224. Jakaś misja specjalna by się przydała ;:131
Cieszę się, że samopoczucie lepsze i nastrój tez zwyżkował ;:333
Pozdrawiam ;:196
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jagódko! Napisałaś do mnie i dzięki temu trafiłam do Twojego ogrodu. I cieszę się, bo jego klimat jest bliski mojemu sercu. Masz mnóstwo roślin , które bardzo lubię, choćby liliowce , hosty, języczki, przywrotniki, tiarelle...
Pokazywałaś śliczny mieczyk abisyński - czy to łatwa roślina? Napisz, jakie masz z nią doświadczenia.
Dla mnie także ogród jest lekiem na całe zło. Trzymam kciuki za powodzenie Twoich planów i przede wszystkich powrót do pełni sił.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justysiu...ja jestem uparta , jeżeli nie chce mi nikt pomóc ...potrafię się zebrać w sobie i zrobię tak , jak chcę - wcześniej , czy później ;:108 . Jak już widzą moje chłopaki , jak się mozolę , to wtedy wkraczają w akcję pomocy ...moje musi być na wierzchu :;230 .

Poprawia się ale powoli , a mnie sie już wydaje , że góry mogę przenosić :tan .

Pozdrawiam serdecznie ;:196

Izuniu..wszak byłaś już u mnie pewnego dnia ...pamiętam Twoje problemy z rowem i widziałam Twoje kamienne ozdoby małej architektury .
Dziękuję za miłe , podnoszące na duchu słowa , które są dla mnie bardzo pomocne ;:196
Acidantera , czyli mieczyk abisyński , to cebulki podobne wyglądem i liśćmi do mieczyków . Przepięknie pachną , szybko się mnożą , przyrastając w cebule przybyszowe . Niestety , podobnie jak i mieczyki trzeba je wykopywać na zimę , bo w naszym klimacie nie przeżyją zimy . Ale pomimo to uwielbiam je i sadzę co rok , wykopując je na jesieni .
Dziękuję za życzenia ;:168 co do moich planów - oby się wszystko ułożyło pomyślnie - tak ze zdrowiem , jak i z moimi przeróbkami w ogrodzie ;:167 .
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagodko,przenoszenie gór zostaw na wiosne,teraz niech cie panowie wyręczaja.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Jagódko! :wit ...mimo,że z wielkim opóźnieniem /a to przez moje upośledzone ;:65 ;:65 ;:65 z powodu "awarii"mojego kręgosłupa/składam Ci najserdeczniejsze życzenia imieninowe....Kochana! przede wszystkim ...zdrówka , samych słonecznych dni w zyciu i dalszych bajecznych widoczków w ogrodzie"Lubię spacerować po Twoim ogrodzie- jest czym nacieszyć oczy i ukoić duszę.
Czytam, że...tez masz problemy ze zdrówkiem :?: Myślę, że teraz juz wszystko jest ;:215
Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”