Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 3
Dziękuję bardzo. Jak tylko znajdę czas, wyczyszczę terrarium i przygotuje na zimowe wysiewy.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cześć Beatko!
Pozwól Henryk, że się wtrącę.
Też mam do oświetlania terrarium zwykłe świetlówki. Dwie sztuki T8 dł 60 cm, po 20 wat każda.
W terrarium ukorzeniam sadzonki, głównie hoi, ale też innych domowych. Oświetlenie dla tych roślin jest wystarczające. Jednak, gdy kiedyś ratowałam kaktusy i sukulenty, to trochę zaczęły się wyciągać.
Beata! może świetlówki powinnaś umieścić niżej nad wysiewami. Ja mam skrzynkę terra o wymiarach 80 x 50 x 40 i belkę oświetleniową umieszczoną 'na dachu'. Natomiast jeśliby świetlówki przenieść do wnętrza to światło byłoby lepsze. Tylko pamiętaj, że one jednak trochę grzeją.
Oto moje terrarium jakiś czas temu.
Pozwól Henryk, że się wtrącę.
Też mam do oświetlania terrarium zwykłe świetlówki. Dwie sztuki T8 dł 60 cm, po 20 wat każda.
W terrarium ukorzeniam sadzonki, głównie hoi, ale też innych domowych. Oświetlenie dla tych roślin jest wystarczające. Jednak, gdy kiedyś ratowałam kaktusy i sukulenty, to trochę zaczęły się wyciągać.
Beata! może świetlówki powinnaś umieścić niżej nad wysiewami. Ja mam skrzynkę terra o wymiarach 80 x 50 x 40 i belkę oświetleniową umieszczoną 'na dachu'. Natomiast jeśliby świetlówki przenieść do wnętrza to światło byłoby lepsze. Tylko pamiętaj, że one jednak trochę grzeją.
Oto moje terrarium jakiś czas temu.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Z tego co zrozumiałem Beata kaktusów (jeszcze) nie posiada.
Ukorzeniać chce sadzonki oraz wysiać nasiona Adenium. Do tego wydaje się sprzęt wyżej zalecany wystarczy.
Swoją drogą ja swoje świetlówki dałem nisko nad mnożarką, bezpośrednio pod nimi dając tylko grubą folię przezroczystą która oddziela wnętrze. Nigdy nie miałem kłopotów z wyciąganiem się roślin (siewek kaktusów). Moje świetlówki Daylight 2x24W.

Ukorzeniać chce sadzonki oraz wysiać nasiona Adenium. Do tego wydaje się sprzęt wyżej zalecany wystarczy.
Swoją drogą ja swoje świetlówki dałem nisko nad mnożarką, bezpośrednio pod nimi dając tylko grubą folię przezroczystą która oddziela wnętrze. Nigdy nie miałem kłopotów z wyciąganiem się roślin (siewek kaktusów). Moje świetlówki Daylight 2x24W.
- Norbitka
No tak, wyprowadziłeś mnie z błędu.
Do niedawna myślałam, że wszystko co ma kolce to kaktus ;)
No i oczywiście do wczoraj miałam kaktusy.... od dzisiaj mam tylko sukulenty
Adenium już posiane, skiełkowane... nie wytrzymałam do wiosny i wiem, że będzie porażka.
A siewki... myślę o sianiu w zimie ogrodowych, ale to tak koło lutego - marca. Na razie kupię tą lampę i będzie dla adenium i ewentualnie jesiennych szczepek.
Czy gdzieś w wątku jest foto Twojego doświetlania? A może masz jakiś internetowy album, gdzie można zobaczyć wszystkie Twoje cuda?
Pytam bo dużo czasu upłynie zanim przejrzę Twoje wszystkie wątki. Jestem okrutnie ciekawa, a czasu mało
raflezja Na wolnym czasie wpadnę do Ciebie. Ja mam jeszcze wyższe od Twojego wąskie a raczej płytkie terra i drugie długaśne a niskie. W środku mam oprawę na gwint w obydwu. Twoje foto mi rozjaśniło troszkę sprawę . Będę kombinowała.
Co masz na myśli pisząc zwykła świetlówka?
Do niedawna myślałam, że wszystko co ma kolce to kaktus ;)
No i oczywiście do wczoraj miałam kaktusy.... od dzisiaj mam tylko sukulenty

Adenium już posiane, skiełkowane... nie wytrzymałam do wiosny i wiem, że będzie porażka.
A siewki... myślę o sianiu w zimie ogrodowych, ale to tak koło lutego - marca. Na razie kupię tą lampę i będzie dla adenium i ewentualnie jesiennych szczepek.
Czy gdzieś w wątku jest foto Twojego doświetlania? A może masz jakiś internetowy album, gdzie można zobaczyć wszystkie Twoje cuda?
Pytam bo dużo czasu upłynie zanim przejrzę Twoje wszystkie wątki. Jestem okrutnie ciekawa, a czasu mało

raflezja Na wolnym czasie wpadnę do Ciebie. Ja mam jeszcze wyższe od Twojego wąskie a raczej płytkie terra i drugie długaśne a niskie. W środku mam oprawę na gwint w obydwu. Twoje foto mi rozjaśniło troszkę sprawę . Będę kombinowała.
Co masz na myśli pisząc zwykła świetlówka?
- hen_s
Uściślę jedynie że kolce to ma np. róża a kaktusy mają ciernie ale to szczegół czysto techniczny.
Mnożarki o ile pamiętam nie pokazywałem nigdzie bo i nie ma co pokazywać. Zwykłe niskie a długie i szerokie akwarium ze świetlówkami pod blachą odblaskową i folią odgradzającą. Najprostsza konstrukcja ale tekie są najbardziej funkcjonalne.

Nie mam czasu ani chęci, też talentu do fotografii na tyle aby albumy stwarzać. To co mam jest w dużej części na wątkach.Czy gdzieś w wątku jest foto Twojego doświetlania? A może masz jakiś internetowy album, gdzie można zobaczyć wszystkie Twoje cuda?
Mnożarki o ile pamiętam nie pokazywałem nigdzie bo i nie ma co pokazywać. Zwykłe niskie a długie i szerokie akwarium ze świetlówkami pod blachą odblaskową i folią odgradzającą. Najprostsza konstrukcja ale tekie są najbardziej funkcjonalne.

- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Pozwolę sobie wstawić zdjęcie mojej mnożarki, mam nadzieję, że Henryk nie będzie miał nic przeciwko.

Góra jest zrobiona ze sztywnej płyty pilśniowej na czterech drewnianych nogach. Do płyty przymocowałem gotową oprawę z 2 świetlówkami. W płycie są zrobione otwory wentylacyjne w miejscu dławika w celu odprowadzenia nadmiaru ciepła. Boki zrobiłem z odblaskowej folii, która została mi z budowy. Dodatkowo jest jeszcze mały wentylatorek komputerowy podłączony do starej ładowarki tel. Front jest odsłonięty cały czas. Jedyny koszt jaki poniosłem to zakup oprawy i świetlówek oraz trochę czasu.
Mnożarka służy mi do wysiewów, jak również rewelacyjne miejsce do ukorzeniania.

Góra jest zrobiona ze sztywnej płyty pilśniowej na czterech drewnianych nogach. Do płyty przymocowałem gotową oprawę z 2 świetlówkami. W płycie są zrobione otwory wentylacyjne w miejscu dławika w celu odprowadzenia nadmiaru ciepła. Boki zrobiłem z odblaskowej folii, która została mi z budowy. Dodatkowo jest jeszcze mały wentylatorek komputerowy podłączony do starej ładowarki tel. Front jest odsłonięty cały czas. Jedyny koszt jaki poniosłem to zakup oprawy i świetlówek oraz trochę czasu.
Mnożarka służy mi do wysiewów, jak również rewelacyjne miejsce do ukorzeniania.
- Norbitka
To forum, to niesamowita kopalnia pomysłów, tylko czasu tak mało na poczytanie wstecz. Ja myślałam swoje postawić na parapecie i dodatkowo doświetlać.
Ps.
Jest 00:15 a ja jestem na 7 stronie Twojej pierwszej części wątku.
Oczy mam coraz większe.... a rano muszę wstać .....
Hoje powaliły mnie na kolana(myślłam że tylko kaktusy i sukulenty masz), potem było Epi ... niesamowite, cudne.... aż się boję czytać dalej.... chyba się wdrapię na to 4te piętro
Ps.
Hoje powaliły mnie na kolana(myślłam że tylko kaktusy i sukulenty masz), potem było Epi ... niesamowite, cudne.... aż się boję czytać dalej.... chyba się wdrapię na to 4te piętro

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ależ ten Twój wątek pędzi... zanim zdążę dorwać się do Forum, już dwie strony do przodu...i ten mój zachwyt nad Twoimi "okienkowymi" haworcjami jest już archiwalny
Tak czy inaczej Haworthia magnifica v. splendens wspaniała! Tego typu haworcje zdecydowanie są na mojej coraz krótszej liście chciejstw!

- hen_s
Spokojnie, nadchodzi dłuuuga zima, będziesz miała więcej czasu. Nie wszystko naraz, przyjemności (nieraz) trzeba umieć dozować...Norbitka napisał(a):
Hoje powaliły mnie na kolana(myślłam że tylko kaktusy i sukulenty masz), potem było Epi ... niesamowite, cudne.... aż się boję czytać dalej....

Przez długie lata to były rośliny które mi się najbardziej podobały z całej tak licznej rodziny haworcji i tylko je sprowadzałem. Niestety nie jest ich wiele więc wnet udało mi się zgromadzić kilkanaście które wypadało otoczyć dworem innych aby orszak wyglądał bardziej imponująco.bebos napisał(a):
Haworthia magnifica v. splendens wspaniała! Tego typu haworcje zdecydowanie są na mojej coraz krótszej liście chciejstw!

One na żywo wyglądają jeszcze lepiej - to są prawdziwe klejnoty w koronie rodzaju Haworthia.
- Norbitka
Nie da się spokojnie!
Wczoraj padłam przy 30-tej stronie pierwszego wątku
Dzisiaj oglądałam kaktusy w markecie... drogie hobby
A te marketowe to pewnie takie z tańszych....
Wczoraj padłam przy 30-tej stronie pierwszego wątku

Dzisiaj oglądałam kaktusy w markecie... drogie hobby

- hen_s
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ooo!
O takiej jak ta Twoja H. bruynsii marzyłam - ma coś w sobie z H. maughanii -chociaż jest spokrewniona z H. retusa.
Twoja ma zupełnie gładkie okienka, ale widziałam u Grootscholten też takie z lekko brodawkowaną powierzchnią, dlatego miałam mikro nadzieję, że to co kupuję to H. bruynsii, ale z bliska jak nic wygląda jak H. pygmaea fa. crystallina
O takiej jak ta Twoja H. bruynsii marzyłam - ma coś w sobie z H. maughanii -chociaż jest spokrewniona z H. retusa.
Twoja ma zupełnie gładkie okienka, ale widziałam u Grootscholten też takie z lekko brodawkowaną powierzchnią, dlatego miałam mikro nadzieję, że to co kupuję to H. bruynsii, ale z bliska jak nic wygląda jak H. pygmaea fa. crystallina
- hen_s
Beato,
Haworthia bruynsii GM258, Springbokvlakte na obu fotkach to ta sama roślina. Tyle, że jedno zdjęcie jest z 2010 a drugie z 2011 roku. Tak samo Haworthia pygmaea v. pygmaea crystallina - te z roku 2011 i 2012.
Tą drugą dałem specjalnie gdyż Twoja roślina którą pokazałaś dziś na wątku do niej mi się właśnie wydała podobna...
Haworthia bruynsii GM258, Springbokvlakte na obu fotkach to ta sama roślina. Tyle, że jedno zdjęcie jest z 2010 a drugie z 2011 roku. Tak samo Haworthia pygmaea v. pygmaea crystallina - te z roku 2011 i 2012.
Tą drugą dałem specjalnie gdyż Twoja roślina którą pokazałaś dziś na wątku do niej mi się właśnie wydała podobna...
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Henryku - wypielęgnowane roślinki z ładnym "wzorkiem" na liściach, szczególnie Haworthia pygmaea v. pygmaea crystallina. Czy ona jest "szorstka" w dotyku ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V