Truskawkki cz.2
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.2
gibon93
Co do agro to jest tak jak mówisz, jedni chwalą inni ganią. Znajdziesz tu na forum wszystkie głosy za i przeciw.
Jeśli posadzisz na agro, i będziesz je traktował środkami z wykazu PIORIN to odstępy pomiędzy sadzonkami w rzędach można śmiało zmniejszyć do 25 cm, już się bardziej nie zagęszczą na "szmacie".
40 cm to dobra odległość, natomiast 110 cm można zmniejszyć do 100cm.
Słoma w międzyrzędziach dobry pomysł powstrzyma troszkę zielsko. Przed zbiorami agro też trzeba trzeba przykryć słoma, inaczej owoce będą się na niej gotować i brudzić.
Co do agro to jest tak jak mówisz, jedni chwalą inni ganią. Znajdziesz tu na forum wszystkie głosy za i przeciw.
Jeśli posadzisz na agro, i będziesz je traktował środkami z wykazu PIORIN to odstępy pomiędzy sadzonkami w rzędach można śmiało zmniejszyć do 25 cm, już się bardziej nie zagęszczą na "szmacie".
40 cm to dobra odległość, natomiast 110 cm można zmniejszyć do 100cm.
Słoma w międzyrzędziach dobry pomysł powstrzyma troszkę zielsko. Przed zbiorami agro też trzeba trzeba przykryć słoma, inaczej owoce będą się na niej gotować i brudzić.
brak polskich znaków
majs bardzo dziękuję za odpowiedz .
mam jeszcze pytanie odnośnie tego stwierdzenia :
to dobrze czy źle ?
pozdrawiam
mam jeszcze pytanie odnośnie tego stwierdzenia :
majs pisze:Jeśli posadzisz na agro, i będziesz je traktował środkami z wykazu PIORIN to odstępy pomiędzy sadzonkami w rzędach można śmiało zmniejszyć do 25 cm, już się bardziej nie zagęszczą na "szmacie".
to dobrze czy źle ?
pozdrawiam
- majs
gdybyś chciał uprawiać eko to odstępy pomiędzy sadzonkami muszą być większe z uwagi na szarą pleśni i inne choroby grzybowe.
Sadząc bez agro można posadzić rzadziej rzędy zagęszczą się same odrostami. Na agro 20-25cm, większe odstępy są zbędne.
Czy dobrze czy źle?
utrzymanie plantacji wolnej od zielska bez agro to kupa roboty i wydatków na chemie. Plantacja zagęszcza się i zbiory są troszkę większe. ale późniejsze.
na agro mniej pracy ( choć i tak zawsze coś wyrośnie obok krzaka ) mniejsze wydatki na chemie, przyspieszenie zbiorów i utrzymanie wilgoci.
Agro pod truskawkę wczesną nie jest głupim pomysłem- cena owoców.
Pod pożną? im później tym lepsza cena.
Pytanie znów zostało bez odpowiedzi, wszystko zależy od tego ile czasu będziesz mógł poświęcić plantacji i jak bardzo jesteś obowiązkowy. na pierwszy raz może zrób próbę posadź wczesną na agro a późną bez. Zawsze można agro ściągnąć albo rozłożyć..
Sadząc bez agro można posadzić rzadziej rzędy zagęszczą się same odrostami. Na agro 20-25cm, większe odstępy są zbędne.
Czy dobrze czy źle?
utrzymanie plantacji wolnej od zielska bez agro to kupa roboty i wydatków na chemie. Plantacja zagęszcza się i zbiory są troszkę większe. ale późniejsze.
na agro mniej pracy ( choć i tak zawsze coś wyrośnie obok krzaka ) mniejsze wydatki na chemie, przyspieszenie zbiorów i utrzymanie wilgoci.
Agro pod truskawkę wczesną nie jest głupim pomysłem- cena owoców.
Pod pożną? im później tym lepsza cena.
Pytanie znów zostało bez odpowiedzi, wszystko zależy od tego ile czasu będziesz mógł poświęcić plantacji i jak bardzo jesteś obowiązkowy. na pierwszy raz może zrób próbę posadź wczesną na agro a późną bez. Zawsze można agro ściągnąć albo rozłożyć..
brak polskich znaków
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
majs
Jak zwykle bardzo rozsądnie doradzasz ile ja od Ciebie się nauczyłam , jak dobrze że jesteś

Jak zwykle bardzo rozsądnie doradzasz ile ja od Ciebie się nauczyłam , jak dobrze że jesteś

majs super , bardzo dziekuje za tak cenne porady ;)
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 24 kwie 2010, o 22:59
Słuchajcie jak to jest z uzytkowaniem agrowłókniny pod truskawki a nowe sadzonki. Co roku przecież podczas okresu wegetacji truskawki puszczaja nowe pędy i same się ukorzeniają w glebie. Natomiast jak wyłozymy agro to już sie nie beda mogły ukorzenić. Jak to jest w praktyce ?
- majs
PanOgrodnik
Ano nie będą mogły, ale zawsze można je obciąć i ukorzenić w np. w doniczkach, a dla domowych potrzeb można podłożyć jakieś pojemniczki z ziemią pod odrosty i poobcinać je jak już się ukorzenią.
Ano nie będą mogły, ale zawsze można je obciąć i ukorzenić w np. w doniczkach, a dla domowych potrzeb można podłożyć jakieś pojemniczki z ziemią pod odrosty i poobcinać je jak już się ukorzenią.
brak polskich znaków
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Majs !
Jest tak. Częścią truskawek nie zajmowałem się z należytą starannością i bardzo się zagęściły.
Czy na wiosnę mogę je poprzesadzać w nowe miejsce, w ten sposób, że będę je wyjmował z największą ilością ziemi, jaka się da i czy mogę liczyć na owoce, czy dla nich sezon owocowania stracony ?
Jest tak. Częścią truskawek nie zajmowałem się z należytą starannością i bardzo się zagęściły.
Czy na wiosnę mogę je poprzesadzać w nowe miejsce, w ten sposób, że będę je wyjmował z największą ilością ziemi, jaka się da i czy mogę liczyć na owoce, czy dla nich sezon owocowania stracony ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- majs

Śmiało możesz je wiosną przesadzić, teraz powinny się już ukorzenić i "dorosnąć" do owocowania w przyszłym roku, wybierz największe i najzdrowsze osobniki.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- majs
Zdjęcie po czy przed przymrozkami?. Te kwiatki wyglądają jak przymrożone.
Taki jest urok powtarzających, owocować, owocować dopóki mróz nas nie wykończy.
Tam jest taki jeden kwiatek jeszcze nie rozkwitnięty, jak go otworzysz to będzie czarny w środku jeżeli go przymroziło.
Taki jest urok powtarzających, owocować, owocować dopóki mróz nas nie wykończy.
Tam jest taki jeden kwiatek jeszcze nie rozkwitnięty, jak go otworzysz to będzie czarny w środku jeżeli go przymroziło.
brak polskich znaków
Majs u mnie przymrozku nie było, owszem zimno, ale nie poniżej 0C. Kwiatki raczej już takie sflaczałe od wilgoci, ale truskawka o dziwo była smaczna, serio piszę. Tylko gdzie te owady?? bo toto nie jest samopylne, prawda?
mewa nie mam pojęcia, kupiłam ją wczesną wiosną w Lidlu kwitnącą i z owocami zawiązanymi, nie miała nazwy. Pukałam się z resztą w głowę bo ona kosztowała prawie 20zł
i taka miła niespodzianka całosezonowa. Ale może też być jednorazówką
zobaczymy.
mewa nie mam pojęcia, kupiłam ją wczesną wiosną w Lidlu kwitnącą i z owocami zawiązanymi, nie miała nazwy. Pukałam się z resztą w głowę bo ona kosztowała prawie 20zł

- majs
To jest samopylne.monika pisze: Tylko gdzie te owady?? bo toto nie jest samopylne, prawda?
brak polskich znaków