Aktinidia Actinidia Czy jest samopylna ?

Drzewa ozdobne
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój Szymanowski ma kwiaty obupłciowe,jak należy. Bardzo łatwo rozpoznać.
Dokupiłem i posadziłem obok pstrolistną obupłciową, kwitną obie. zobaczymy co z tego
wyniknie.
Po kilkunastu latach uprawy pstrolistnych obojnaków, owoców nie spróbowałem
ani raz.Za to ostrolistne, nawet własne z siewu, owocują bez problemów.
Mam własną o czerwonych owocach. Obrazek
Ostrolistna
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aktinidia. Czy jest samopylna ?

Post »

U mnie sprawa ma się tak. Mam 1 sztukę Dr Szymanowski - na etykiecie napisane roślina żeńska z cechami obupłciowości, roczne przyrosty ponad metr. Mój egzemplarz nie wybarwia się w ogóle (prawie w ogóle), nie rośnie ani w piątek - mam teraz ją 4 rok i ma może metr długości, czyli prawie tak samo jak była kupowana. Do tego strasznie przemarza - podczas wiosennych przymrozków bo zimą zabezpieczam. Rośnie w słoneczku, podlewam często. Jak ma kwiaty to i tak opadną. Czy jednak dokupić coś do tego mojego egzemplarza bo ewidentnie brakuje mu obecności płci przeciwnej (czytałam że nawet Szymanowski może tak mieć)? A jeśli tak to co dokupić? Prawie pogodziłam się z tym, że jak chcę owoce to muszę inne odmiany kupić, ale ten egzemplarz chciałam ze względu na przebarwianie, bo moim zdaniem jest cudowny. No i jak go zmusić do rośnięcia?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może przesadzić do półcienia? Np. na ścianę wychodzącą na wschód, a nie na południe.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Dokupiłem Szymanowskiemu Sientiabrską.Może w tym roku zakwitną obie.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy Szymanowskiemu po dojrzeniu opadają owoce?
Waleria
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Mój doctorek też nie owocuje. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=13692
Czy ktoś widział już na niej owoce? Niech opisze warunki, może to jest jego sekret!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Przyznam sie,że Aktinidię pstrolistną posadziłem bardziej jako pnącze ozdobne niż dla owoców.Skusiły mnie zdjęcia ciekawie przebarwionych liści.Pierwsza zakupiona roślina okazała się odm. żeńską. Przebarwień było bardzo mało i byłem trochę rozczarowany.Dopiero przypadkowo natknąłem się na odm.'Adam'.Okazało się,że nie dość że się ładnie przebarwia to jeszcze zawiązuje się sporo owoców.Wyczytałem,że najlepiej przebarwiają się liście rosnące w słońcu,ale okazało się ,że te w całkowitym cieniu równie dobrze sobie radzą.Dorosła roślina jest wyjątkowo dekoracyjna-polecam
Obrazek Obrazek
Owoców jest dużo...no i w smaku podobne do tych sklepowych.Ale jednak wolę jabłka,gruszki czy śliwki :wink: :)
Pozdrawiam-Tomek.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Issai jako zapylacz

Post »

Jurek pisze:Issai kwitnie w tym samym czasie,co Ken's Red to być może okazać się dobrym zapylaczem.
Mam actinidię ostrolistną samopylną 'Issai' i zamierzam kupić mu koleżankę- bedzie ją zapykać? Macie jakieś doświadczenia?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”