Ogródek Gosi cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 8

Post »

Witam wszystkich w to przepiękne popołudnie.
Dzisiaj nareszcie popracowałam trochę w ogrodzie. Chociaż za krótko. Buzuje mi w gowie, bo mam do przerobienia kilka miejsc na tylnej rabacie. Całą zimę na to poświęcę. Nie wiem, czy dam radę wiosną wszystko zrobić.Czeka mnie dużo pracy, szczególnie, że chciałabym rozpocząć wymianę trawnika.

Gosia, trzeba pomyśleć o trawkach w ogrodzie. Są piekne. Szczególnie ostnice w towarzystwie róż :roll:
Gęstwiny chyba za gęste, ale trudno. Będzie przesadzanie :D

Agatko, nie ma sprawy. Mogę wiosną podesłac.
Ta trawka to trzcinnik krótkowłosy. Ma około 100-120 cm razem z kwiatostanami. Rośnie w kępie.

Gosia, u mnie mrozu nie było. cały czas dodatnie temp. Nic nie ucierpiało. Małe trawki w kupce będa ładnie wyglądały. Ja małych mam mało. Jakoś mnie wzięło na te wieksze odrobinę, ale nie olbrzymie.

Obrazek

Tutaj marzy mi się ścieżka do schodków. Tylko najpierw trzeba trawkę wymienić i dostac gdzieś podkłady
Obrazek

Tu kolejna częśc do lekkich zmian
Obrazek

dalie w dalszym ciągu kwitną
Obrazek

Obrazek

I mój bałagan
Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, widzę, że ogrodowych planów masz mnóstwo... ta ścieżka z podkładów jak miałaby wyglądać? jak chciałabyś je ułożyć?
Ja także zakochałam się w trawach... niby mam ich już sporo, ale wciąż planuję nowe... Wiosną zrobię napad na Fabrykę Traw - to pewne :)
Miłej końcówki niedzieli :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Trawy i mnie zakręciły :D Trochę źle posadziłam, bo onętki je zasłaniają, ale w przyszłym roku posieję je gdzie indziej. Zresztą moje trawy kwitną pojedynczymi kłosami, bo chude :wink: Mam trzcinnik ostrokwiatowy, ale nie kwitł jeszcze.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Widoczki do pozazdroszczenia.
Trawy rewelacja (mam tylko taką na niby trawniku). :;230
Żurawki super, moje zdziesiątkowane przez minioną zimę wymagają uzupełnienia.
I róże nie dają się jesieni. Pięknie.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Gosia, piękne trawki masz, szczególnie ta z tymi dużymi kłosami zauroczyła mnie. U mnie rozplenica wsadzona wiosną,
nie zakwitła, chiński miskant również, być może w następnym roku doczekam się jakiś kłosów ;:7
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Gosiu, ale masz dużo trawek ;:63 Twój ogród bardzo się zmienił w tym sezonie :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, ze względu na dużą odległość od wszelkich trawkowych sklepów zamawiam przez internet.
podkłady mają być pocięte naokoło 50 cm klocki i wkopane co krok. Pomiędzy nimi trawa. Mogłabym zrobić z takiego kamienia jak schody, ale po piierwsze za dużo kasy, a po drugie chyba te podkłady bardziej pasuję do charakteru mojego bałaganiarskiego ogrodu. Dlatego schody też miały być zrobione z podkładów. Wyszło inaczej. Może i dobrze.

Ewa, mój trzcinnki w zeszłym roku też nie kwitł. Byłam zaskoczona jego kitami. Nie zajrzałam do netu, żeby sprawdzić jak wygląda. Kupiłam go dla liści. Pozytywnie mnie zaskoczył.

Helenko, trawki polecam. Wprowadź wiosną więcej, a zobaczysz jak potrafią ucieszyć oko szczególnie o tej porze. Moje żurawki tez oberwały zimą, ale jakoś pozbierały się w sobie i bardzo ładnie rozrosły. Ale planuję wiosną zakupić kolejne od Igi.
Powiem szczerze, że moje róże mnie wkurzyły, bo idzie zimnica, a one zabierają się za kwitnienie. Dopiero teraz. Przez pół lata leniuchowały :evil:

Helen, moja rozplenica posadzona była w zeszłym roku, ale podmarzła. Nie związałam jej liści jesienią. Widać, że ma kwiaty, ale schowane głęboko w źdźbłach. Niestety nie zdąży ich wypuścić.

Monia, faktycznie cały czas coś się u mnie zmienia. Zresztą chyba jak u każdej z nas. Może mój trochę zaczął w niektórych miejscach być trochę bardziej uporządkowany. Został mi do naprawienia największy kąt. Tylna rabata. Będę miała tam co robić chyba do końca przyszłego sezonu
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Właśnie pocieszam się tym, że może kwiaty trzcinnika pokażą się za rok :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia, super wyglądają te trawki. Ja cały czas rozmyślam nad nimi, nie bardzo mi pasują do koncepcji, ale mam całą zimę na przemyślenia ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa, trzymam kciuki. Moja rozplenica tez mi w tym roku nie zakwitła. Będę musiała jakoś ją zabezpieczyć, bo marnie mi przezimowała.

Kasiu, faktycznie u Ciebie zupełnie inny charakter ogrodu. Bardziej romantyczny. Chociaz możesz stworzyć jedną rabatę z różami i takimi np. ostnicami. Może jakąs oddzielną mini? Masz jeszcze troszeczkę miejsca. Zobaczysz, czy Ci pasują czy nie. Ostnice jednoroczne więc nie bedzie żal w razie jak Ci się nie spodobają. Jednoroczne, ale pieknie się sieją.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Gosiu ! Muszę powiedzieć,że bardzo efektowne są Twoje trawy! Wyglądają świetnie. Czy ten trzcinnik kupowałyśmy razem?
Czy M. zaakceptował pomysł ścieżki?
Bardzo ładnie wygląda ta kępa kosmosów. Moje są jakieś wybujałe, sama widziałaś. Masz pomysł, dlaczego?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Gosiu trzcinki ciekawy ...
rosplenica nie zakwitła? A to czemu?
U mnie było wyjątkowo zimo a mimo to kwitnie nawet ta kępka odsadzona w końcu lipca też zakwitła
A Pilgrim i Abraham D to u mnie totalna porażka w tym roku...
Jesteś niezmordowana w tych przeobrażeniach ...ale jeszcze 10 lat i zdecydowanie odstąpisz od tego :;230 bo zbyt wielkie urosną Ci krzewy i nie będziesz miec siły na ich przesadzanie :;230
Wiem to po sobie....teraz tylko bylinki ruszam z posad :tan
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu śliczne te trawki masz , też je kocham i staram się dosadzać gdzie się da ale większość będę dosadzać pewnie po rozplanowaniu różyc bo to one mają stanowić główny trzon ogrodu.
Tych przeróbek to Ci nie zazdroszczę, mnie się już nie chce przerabiać więc staram się sadzić z głową choć myślę o przesadzeniu kilku róż ale to świeżaki więc nie będzie tak źle. ;:173
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Gosik a z tego boku potrzebne Ci takie szerokie przejscie? nie lepiej zikwidowac rabate hosciana, pociagnac kostke ktora juz istnieje do konca a tam gdzie jest trawa i chcesz sciezke, zrobic duza rabate hosciana? Psica bedzie latala spokojnie po kostce od poczatku do konca a zdobedziesz miejsce do sadzenia :wink: No chyba ze taka waska tz ona nie jest taka waska ale ze masz w niektorych miejscach okna piwniczne, to zabieraja troche z szerokosci, jest za waska na Wasze potrzeby.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Goś, kolejne zmiany? nie nadążam.
Ciągle czytam o tej ścieżce którą chcesz zrobić z podkładów i nie wytrzymam i coś na ten temat pozwolę sobie napisać.
Błagam nie rób tego, chyba że to inny materiał i tylko wygląda jak podkłady.
Wszyscy znajomi, którzy coś takiego sobie zrobili jakieś 10 lat temu jak była moda na to to polikwidowali już dawno. To drewno jest nasączone jakimś świństwem, które śmierdzi w upały niemiłosiernie. Poza tym wypłukuje się z tego oleista maź.
Sorki że się mieszam, może ten temat już dawno przerobiłaś a ja się obudziłam. :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”