Wstążeczka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wstążeczka

Post »

Super! U nas powojniki rosną jak ,,gleń chleba u gęby". Kocham te kwiaty, ale podziwiam głównie na FO.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Moniczko, masz piękne odmiany róż. Czy to jest ich pierwsza zima i w jakim rejonie mieszkasz ?
Kopczyki zrób dopiero wtedy, kiedy w dzień będzie stała temperatura na minusie powyżej - 5 C.
Róże nie przemarzają tak szybko, one dopiero teraz szykują się do zimy, a przy -5 C kwitną nadal,
oczywiście zależy to od odmiany róży. Dziś jest bardzo ciepło i tak ma być jeszcze kilka dni.
;:196
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Witaj Moniko :wit
Jak zobaczyłam, że też masz nowy wątek musiałam cię odwiedzić i podpisać listę gości. Widzę, że już się rozkręcasz, zmieniłaś wstawianie zdjęć z Imageshack na fotosik, czy jest łatwiejszy? Pytam, bo ja też otworzyłam swój wątek, wybrałam fotosika, owszem mam z nim kłopoty ale wspólnymi siłami, drogą prób i błędów jakoś brnę do przodu. Pozdrawiam i trzymaj się Maria :lol:
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

witaj Moniko
pospacerowałam po twojej działeczce i odkryłam że mamy sporo wspólnego. też mam piaszczystą glebę na działce, ścieżka od do także taka sama, sasiad jakby był synem mojego - synem bo u mnie za płotem już oprócz traw dorodne krzako-chaszcze wyrosły i jakoś to sasiadowi nie przeszkadza. rośliny też niektóre jakby moje...
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witam moich miłych gości:)
LEOSIU-pozdrawiam:)
RENATKO- u mnie różnie rosną ale co rusz dokupuje i próbuję ,gdyż bardzo je lubię.
MAJU- Witaj kochana,dziękuję za podpowiedź, mój rejon to województwo Śląskie ,granica Jury.Róże stare pnące rosną u mnie kila lat,nigdy nie zmarzły tak jak tej zimy. Inne ...część wypadła tej zimy natomiast Monica,Erotika, lawendowo-niebieska nn zimowały pierwszy raz i chociaż tez oberwały od mrozu to ładnie odbiły dając popis w kwitnieniu zwłaszcza Monica (nadal kwitnie i ma cała masę pąków). Tej wiosny obiecywałam sobie że już róż nie dokupię,ale przebywając na forum moja "różyca" się pogłębia. W tym sezonie sporo dokupiłam.Dzisiaj w części "sadowej" skopałam rabatkę na zakupy mam nadzieję wiosenne:)
MARIA,k55- Witaj u mnie:) Ja też mam problemy nie wiem co lepsze. Jak piszesz obie idziemy metodą prób i błędów...dzisiaj wstawiłam kilka zdjęć i wyszły kolorowe plamy,skasowałam,z jednym zdjęciem spróbowałam ponownie (powojnik) i jakoś się udało:)
JOLU- Witaj,dziękuję za wizytę i9 zapowiadam swoją. Czytając Cię pomyślałam jak fajnie by było znać jakieś czary i naszych sąsiadów uczynić swoimi(pasowali by do siebie) a nas sąsiadkami:)wiem fantazjuje ale jaka przyjemna ta fantazja:)
Dla Was jeszcze kilka niebieskości o ile uda się dodać:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lawenda jest u mnie kilka sezonów,troszkę od dołu zbrzydła ale dobra z niej mama,w tym sezonie wydała kilka siewek które już rosną na rabatach:)
Jednoroczne jak jednoroczne,ale to zestawienie kolorków bardzo mi się spodobało,w nowym sezonie powtórzę w większej donicy.
Przetacznik,zawsze podobały mi się niebieskie ,na forum zakochałam się też w różowych i czerwonych,mam nadzieję że w nowym sezonie i u mnie zagoszczą.
Teraz idę Was poodwiedzać,przyjemnego wieczoru:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Padawan Collies
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Oooo, przetaczniki są super! Fajnie, że lubisz takie roślinki.
Przetaczniki, wrotycze, heliotropy... trochę takie magiczne stwory są :)
Pozdrawiam - Mariola & Padawanki Copyright@Padawan Collies
Nasz ogród na Forum
GÓRY
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, ślicznie zakwitł Ci Multiblue ;:170 Ja kupiłam dwa i obie pomyłki ;:145
Kolejne podejście robię tylko do kwitnących :twisted:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

MARIOLU- we wszystkich roślinach jest magia i na którą by nie patrzeć to ta wydaje się akurat najpiękniejsza ,prawda?:)
KASIU- Ja swoje tegoroczne powojniki kupowałam w e-clematis , przyszły same dorodne roślinki i każdy zgadzał się z odmianą. Z tegorocznych w tym feralnym maju nie podmarzł jedynie "Jerzy Popiełuszko " i kwitnął długo i obficie w nagrodę nazywałam go moim księciem:) ale rekordu Twojego Rooguchi żaden z moich nigdy nie pobił.
No to sam książę z czerwca chyba
Obrazek
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Piękny ;:170 Białe powojniki wielkowiatowe są takie eleganckie ;:333 Polecam Beautiful Bride - ma ogromne kwiaty i powtarza kwiaty nawet teraz :uszy Na Multiblue skuszę się wiosną, z Twojego źródła ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

zapisałam Kasiu, do rozpatrzenia przy wiosennej liście:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

Witajcie w ten piękny i słoneczny dzień.Dzisiaj wszyscy jak mróweczki zapewne będą pracować w ogrodach korzystając ze słonka. I ja wybieram się wkrótce do swojego. Musze zgrabić igły na końcu pod sosnami więc będą jak znalazł do podsypania koło żurawek i RH. Nie daje mi spokoju że nowe różyczki wielokwiatowe wymieszały mi się na rabacie,pan spakował je razem, no ale będzie niespodzianka i najwyżej kolejna rzecz do przesadzania za rok. Żeby nie było tu tak smutno zostawiam Anabelki ,najwyraźniej wielkość ich kwiatów zależy od stanowiska na jakim rosną. Pozdrawiam:)
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, ogród nie może być aż tak mały, skoro pozwalasz sobie na sosnę ;:oj przecież, to duże drzewo.
Pokazujesz kolejne zakątki, ten z hortensjami ;:138 ;:138, lawenda marzenie.
Masz spore doświadczenie z różami i umiesz się z nimi obchodzić.
Jakie odmiany róż kupiłaś w tym sezonie :D Fakt daleko mieszkamy od siebie :roll:
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

Witaj Maju:) Ogród ogromny nie jest i trudny do zagospodarowania bo okropnie wąski a długi. To chyba mniej więcej tak jakby ogród Kasi pokroić na 3 części i połączyć jedna za drugą. Na 3 zdjęciu w wątku widać mniej więcej jego szerokość. Widać tez na nim pomieszczenie gospodarcze ,mniej więcej dotąd jest ozdobny. Dalej jest kilka grządek warzywnych i furtka do części "sadowej" jest tam kilka drzewek i krzewów owocowych. Przy tej furtce jak się uda chcę w przyszłym roku zrobić przejcie łuk podobne jak mam przy wejściu na ogród na pnącza. Tam wymyśliłam sobie też takie większe krzewy róż. Dalej jest kawałek pustki bo drzewka owocowe tam rosnąć nie chcą i na samym końcu kilka sosen. Z tyłu i tak same nieużytki a one trochę osłaniają. Na końcu mam problem z podlewaniem a jak na razie na nawadnianie automatyczne nie mogę sobie pozwolić. Powoli zobaczymy co tam wyjdzie. Za tymi owocowymi posadziłam w poprzek kilka tui aby oddzielić tam kolejny zakątek a brzegi powoli obsadzam różnymi krzewami,na razie to maleństwa,biegam tam z wodą do nich aż w kręgosłupie strzela:) Te różne zakątki u mnie to mój sposób na zróżnicowanie ogrodu.Oddzielam ,kombinuje aby wizualnie nie była to jedna długa kiszka. Tytuł wątku wstążeczka dobrze oddaje jego kształt. Z róż teraz jesieniom kupiłam tylko:Chopin,Ingrid Bergman,Kronenburg,Rosarium UE i pnącą różową powtarzającą kwitnienie nn od naszej koleżanki z forum Danusi. Na wiosnę mam więcej kandydatek tylko martwi mnie miejsce dla nich, z tyłu jest go dość ale tam za dobrze mogą nie mieć właśnie ze względu na dostęp wody. Mój ogród nie jest typowo różany ale kocham róże tak jak i inne roślinki więc znajdują w nim miejsce. A ponieważ na forum z upodobaniem i zachwytem zwiedzam Wasze różane ogrody to i moje serce kradną coraz to inne królewny. Pozdrawiam różyczkami:)
Obrazek
Star Profusion
Obrazek
Chapy
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Moniczko, wiedziałam, że masz ogród b....ardzo długi, ja nie mogę sobie wyobrazić ile to może być metrów skoro tyle pod rząd tam masz posadzone :D Powiedz mi jak on jest szeroki, bo też nie uzmysławiam sobie.
Do podlewania konieczni potrzebny jest wąż ogrodniczy i chyba jakaś pompa ;:oj
Jak masz róże i jeszcze chcesz je dosadzać, to automatyczne podlewanie nie zda egzaminu.
Ono jest dobre ale głównie na trawniczki.
Moniczko, białe kwiaty, które sobie również już kupiłam, to przetacznik biały, tylko nie pytaj o nazwę, bo ja nie mam do tego głowy. Kupiłam tu na forum i jestem bardzo zadowolona. Ładne odmiany róż kupiłaś, możesz mi podać o którą Danusię chodzi. Ciekawa jestem czy ma cos ciekawego. :D
Monikwiaty
1000p
1000p

Post »

Maju szerokość to około 10-11m ,nigdy dokładnie nie mierzyłam ale jakoś tak a długość...chyba coś kolo 90m. Cała działka ma 1040m ,więc tak jakoś wychodzi. Danusia to Tacca ,pięknie ukorzenioną sadzonkę wyhodowała:) To nawadnianie to nawet mnie cieszy,jeden wydatek mniej. Dociągnięcie na koniec wody wężem dużo taniej wyjdzie. Przetacznik mam czerwony i różowy na liście wiosennej więc i biały dołączy. Jeśli możesz powiedz mi u kogo na forum go kupowałaś,pozdrawiam.
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”